Svenska skidåkare läser lavinprognoserna oftare

I Naturvårdsverkets sex lavinprognosområden publicerades sammanlagt 730 lavinprognoser förra vintern. Nu laddar man för sin sjätte vinter med dagliga prognoser åt Sveriges offpist och topptursåkare. 

I fem skidorter i Sverige snurrar liftarna redan, och de flesta andra är i startgroparna berättade vi igår i artikeln: när öppnar Sveriges skidorter? För dig som vill bege dig längre bort än vad du kan skråa från liftarna är de nationella lavinprognoserna också redo att snart komma igång, i mitten på december drar de igång.

Men hur gick det förra vintern i Sverige med laviner och prognoser?

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har sammanfattat vintern 2020/2021 i en säsongsrapport. Den beskriver arbetet i fjällens sex lavinprognosområden. Varje dag under lavinprognossäsongen fanns personal i fält i lavinprognosområdena. Grunden för säsongens sista lavinprognos lades redan säsongens första dag.

Nyckelfakta från de sex lavinprognosområdena:

  • Ett femtiotal personer arbetade i prognosorganisationen, varav 30 på fältet
  • 822 snöprofiler grävdes
  • 4070 väderobservationer genomfördes
  • 1342 laviner observerades
  • 730 lavinprognoser publicerades

Riktiga bamselaviner i Kebnekaise

Jenny Råghall är en av lavinexperterna som jobbar åt Lavinprognoser.se och hon ser tillbaka på en vinter med ovanligt stora laviner i hennes prognosområde kring Kebnekaisemassivet:
– Under vintern 2021 upplevde vi spektakulärt stora laviner. Många sluttningar producerade laviner som färdades flera kilometer. Där snön samlades blev lavinkäglorna upp till 10 meter djupa. Mycket större än så blir inte lavinerna i de svenska fjällen. Denna typ av lavinvintrar är ovanliga och inträffar sällan, gissningsvis vart tionde år, säger Jenny Råghall lavinkonsult för lavinprognosområde Kebnekaisefjällen.

Vad är en lavinprognos egentligen?

En lavinprognos är en kvalificerad bedömning av hur lavinfaran i ett område kommer att utvecklas de närmaste dagarna. Varje dag under vintersäsongen analyserar fältorganisationen snötäckets uppbyggnad i prognosområdena. De dokumenterar även aktuell lavinaktivitet. Detta vägs samman med lokal väderutveckling till en lavinprognos med konkreta råd till den som planerar vistelse i ett prognosområde.

Det svenska lavinprognosprogrammet etablerades vintern 2015/2016 som ett regeringsuppdrag till Naturvårdsverket. Syftet med lavinprognoser är att hjälpa den som rör sig i lavinfarlig terräng att fatta välgrundade och vettiga beslut. Det kan vara skidåkare, men även skoterförare.

Kännedomen om att dessa dagliga svenska prognoser finns verkar ha ökat i takt med tiden. När vi på Freeride tillsammans med Naturvårdsverket frågade år 2017 var det knappt hälften som läste aktuell lavinprognos och tre år senare var det nära 7/10 som läste prognoserna.

Lavinutbildning för skidåkare ingen dum idé

Att fatta välgrundade beslut inför skid- och skoteråkning i lavinterräng handlar om att ha kunskap och rätt beslutsunderlag. Därför bildar Lavinprognoser och Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) tillsammans en helhet. Sveriges Lavinutbildningar är ett nationellt utbildningskoncept för lavinsäkerhet där Naturvårdsverket har ett övergripande ansvar. Sedan starten 2015/2016 har antalet deltagare tredubblats. Sammanlagt deltog 663 personer i SVELAV-utbildningar förra vintern.
– Det är glädjande att allt fler väljer att gå en lavinutbildning. Det ökande intresset skapar i sig ringar på vattnet och nya normer där det allt oftare är en självklarhet att skaffa sig en lavinutbildning, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket.

När kommer årets lavinprognoser igång?

Först ut är Västra Härjedalen, Södra Jämtland, Södra Lappland och Västra Vindelfjällen som får dagliga lavinprognoser från och med 16 december. Abisko – Riksgränsfjällen startar den 14 januari och i Sveriges mest högalpina område Kebnekaisefjällen drar man igång 3 mars. Prognoserna hittar du som vanligt på Lavinprognoser.se.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer