Sydamerikas 10 största fallhöjder i skidorter

Det här är listan för dig som söker riktigt långa åk och stora fallhöjder. Vi rankar topp 10 bland Sydamerikas skidorter när det kommer till höjdskillnad.

Vi har gjort en topplista utifrån från vår stora skidortsguide här på Freeride.

Vem behöver sommar och värme när det går att åka skidor på andra sidan jordklotet? Anderna sträcker sig längs med hela Sydamerikas västra kust och i de södra delarna av kontinenten finns fin skidåkning med goda chanser till mjölksyra. Här är Sydamerikas 10 största fallhöjder som du når med lift och som är åkbar i ett enda svep.

Klicka på respektive ort för mer information, bilder, recensioner med mera.

  1. Las Leñas, Argentina 1230 m 🇦🇷

  2. Catedral Alta Patagonia, Argentina 1150 m 🇦🇷

  3. La Parva, Chile 952 m 🇨🇱

  4. Nevados de Chillan, Chile 870 m 🇨🇱

  5. Corralco, Chile 869 m 🇨🇱

  6. Cerro Castor / Ushuaia, Argentina 862 m 🇦🇷

  7. Valle Nevado, Chile 810 m 🇨🇱

  8. Portillo, Chile 762 m 🇨🇱

  9. Chapelco, Argentina 740 m 🇦🇷

  10. Pucon-Villarica, Chile 690 m 🇨🇱

Nordamerika må ha större fallhöjd men skidåkning i Sydamerika lär vara en upplevelse utöver det vanliga. Visste ni förresten att Åre skulle kvala in på en fjärdeplats på den lista om skidorten låg i Sydamerika?

Är du nyfiken på att jämföra olika skidorter sinsemellan på data som antal liftar, antal nedfarter, åkbar fallhöjd, högsta lift eller total pistlängd så gör du det i tjänsten Topplistor.

Att få fram uppgiften åkbar fallhöjd är inte helt enkelt, ser du något fel eller något som saknas så använd den blå knappen ”Komplettera denna skidort med fakta”, som ligger på respektive skidort i fliken Fakta. Du kan komplettera med de uppgifterna du har koll på, du måste inte (men får gärna) fylla i hela formuläret.

Åkbar fallhöjd är något som vi alldeles har lagt till i vår skidortsguide. Fallhöjd räknas traditionellt högsta liften bergsstation minus lägsta liftens dalstation, vilket så klart ger en bra information om liftsystemet. Men kompletterat med åkbar fallhöjd är det ännu bättre för oss skidåkare.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.