Tärnaby: Skidakademin och Alpina Gymnasiet hotas av nedläggning

Det är besparningstider inom Storumans kommun, något som kan slå hårt mot en av Sveriges mest klassiska alpina orter — Tärnaby. Både skidakademin och det alpina gymnasiet står inför nedläggning.

Pengabrist

Det var den 14:e januari som kommunstyrelsens arbetsutskott i Storuman beslöt att gå vidare med planerna på att avveckla de båda kommunala skidutbildningarna i Tärnaby. Enligt Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden saknas det pengar eftersom en ökande elevkull i grund- och förskola kräver extra anslag.

Idag går bara elever i gymnasiet som är folkbokförda på andra håll i Sverige. Elevernas hemkommuner bidrar med en viss ersättning men kommunen i Storuman menar att det inte räcker för att täcka hela verksamhetskostnaden.

Kommunfullmäktige

Den 4:e februari går frågan vidare till kommunstyrelsen. Det är i kommunfullmäktige som det slutgiltiga beslutet kommer att tas.

Visserligen finns det andra alpina utbildningar på orten, som till exempel Storumans folkhögskolas skidutbildning (vars verksamhet fortsätter som vanligt) men SVT Nyheter Västerbotten rapporterar att det finns oro för att även dem kommer att påverkas.

“Alpin skidåkning är hjärtat av Tärnaby”

SVT Sport nådde Anja Pärson för en kommentar.

– Det skulle vara otroligt sorgligt om det sker och ett hårt slag mot bygden och Tärnabys identitet, säger hon.

– Alpin skidåkning är hjärtat av Tärnaby och har alltid funnits där som den största aktiviteten. När jag bodde i byn blomstrade Tärnaby när de här ungdomarna kom tillbaka efter sommarupphåll och liknande. Skulle en av de här skolorna försvinna vore det ett hårt slag, fortsätter Pärson.

Hon hoppas att kommunen ska inse vilken funktion Tärnabys Alpina Gymnasium och Skidakademi fyller för hela bydgen och att man ska ta sitt ansvar så att skolorna får finnas kvar.

– Förhoppningsvis kan de rädda situationen och att det kan fortsätta. Det är en viktig del i svensk alpin historia och något vi måste värna om, understryker hon.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.