Udda Äventyr kör helicamp i Kvikkjokk

Nu erbjuds heliskiing i Kvikkjokkfjällen, en av Europas sista orörda vildmark. Offpiståkningen sker på bergsmassiven Tarrekasie (1828 möh) och Staika (1795 möh). Rejäla fallhöjder på mellan 900 och 1350 meter erbjuds, med upp till 7 km långa offpiståk i orörd högalpin miljö.

Heliskiing har en förmåga att sätta saker och ting i nya perspektiv.
Heliskiing har en förmåga att sätta saker och ting i nya perspektiv.

– Vi kör två helicamps i år, vecka 17 och 18, med bas och boende i Kvikkjokk, säger Udda Äventyrs ansvarige guide Mattias Olgård.
Bergsmassiven Tarrekaise och Staika är väl lämpade för offpiståkning. Gigantiska bowler med varierande svårighetsgrad följer bergen i alla väderstreck, vilket gör att det går att hitta säker och bra åkning under nästan alla väderförhållanden. På fjällmassivets sydvästra del är det brant lutning ända ner till Tarradalen, som ligger på cirka 500 meters höjd över havet medan det på norra sidan är lättare åkning ner mot en högfjällsplatå. Åkningen går alltså lätt att anpassa efter deltagarnas dagsform och erfarenhet. Arrangören menar att längden och kvaliteten på åken är svåra att hitta någon annanstans, till och med i Alperna.

– Otroliga berg, utan tvekan topp tio av de berg som jag någonsin tagit mina skidor nedför. Det fina med åkningen här uppe är att du kan välja om du vill ha stora öppna ytor att cruisa nedför eller riktigt brant åkning där det inte finns utrymme för misstag. Och du behöver aldrig korsa ett spår från någon tidigare skidåkare, säger Robban Larsén från Alpingaraget som testade Kvikkjokk i fjol.

Udda Äventyr i Kvikkjokk tillsammans med testpiloter från förra säsongen.
Udda Äventyr i Kvikkjokk tillsammans med testpiloter från förra säsongen.

Helicampen har sin bas i Kvikkjokk, dit transfer sker från Kallax/Luleå. Helpension och boende ingår också i paketet; en meriterad kock serverar frukost, lunch och middag i lodgen. Säkerheten är viktig vid åkning i exponerad terräng, därför får alla deltagare genomgå en obligatorisk säkerhetsutbildning av Peter Mogård, bergsguide med över 20 års erfarenhet av hur snön i fjällen och Alperna beter sig. Udda Äventyr står för all nödvändig säkerhetsutrustning samt försäkring för offpiståkning.

Mer information finns på www.uddaaventyr.com

Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.