Vad gör en skidfotograf sommartid?

Vintern är lång i Engelberg, men till slut smälter snön och marken blir grön. Stora frågan för många i slutet av våren är hur tiden till nästa vinter ska bedrivas. Så här spenderar fotografen Oskar Enander sommaren.

Det är få som lyckats bygga ett sådant rykte om sig i branschen som Oskar Enander. Bosatt i Engelberg sedan 16 år tillbaka har den schweiziska Göteborgaren gjort Titlis till sin fotostudio och lärt sig fånga ljuset på det mest skickliga sätt. Otaliga omslag på några av de största tidningarna och en publicering i mycket anrika National Geographic är ett imponerande CV.

En av det mest inflytelserika skidfotograferna i världen, men vad gör Oskar sommartid när bergen är snöfria och det är månader kvar till nästa after ski?

Editerar du bara bilder från vintern under sommarhalvåret?
– Jag försöker redigera en del under vintern men de flesta av vinterns bilder redigerar jag i slutet på april och början av maj för att skicka iväg till alla tidningar och kunder.

Vad gör du sommartid när du inte arbetar med foto eller editering?
– Jag är en del i Sverige och Norge med familj och vänner, oftast runt midsommar till början av augusti. Då är det komplett fokus på semester förutom lite emails och skicka iväg bilder som kunder frågar efter. Jag är givetvis flexibel så dyker det upp något jobb under den tiden kör jag på det.

Vad fotograferar du sommartid?
– 
Det är en större mix än det jag gör under vintern vilket nästan bara är skidåkning och lite snowboard. På sommaren blir det vandring, löpning, cykel och lite blandade grejer för Engelbergs turistförening. Men det gör jag oftast under augusti till oktober.

Har du alltid plåtat just dessa aktiviter sommartid?
– Det är mer de senaste åren jag gjort det. Sommar/höst är egentligen en ganska liten del av mitt årliga portfolio.

Oskar är en utpräglad skidfotograf, som tycks fått en gåva utöver det vanliga när det kommer till att hitta ljuset i bergen. Självlärd som fotograf och med en flygande start på karriären. Redan 2002 belönades han med Powder Magazines Photo of the Year. En stort utmärkelse i och med att han då fortfarande var relativt ny i branschen.

Hur många bilder skjuter du under en vinter och hur många levereras till kunder och andra som vill publicera dina verk?
– Oj, svårt men om jag tar en snabbkoll på filnumreringen så ser det ut som jag konverterade lite över 22 000 RAW filer och det är efter min grovgallring jag gör direkt i kameran. Av alla dessa slänger jag givetvis en hel del och skickar iväg ca 500 bilder vilket är ett brett urval från vintern.

Hur lång tid tar det att beta sig igenom vinterns skörd av råmaterial?
– Det är något man jobbar med konstant eftersom jag redan slänger bilder direkt efter en dag på berget och försöker hålla lite koll på min hög av bilder.

Som bosatt i Engelberg är det inte långt till jobbet på Titlis och om du går i tankar att likt Oskar flytta till Engelberg finns möjligheten söka jobba hos familjen Enander.
Hur är det att leva och bo i Schweiz?
– Det är kalas. Tryggt och rent med fantastisk natur. Det är ju uppbyggt med lägre skatter än i Sverige men vi betalar privata sjukförsäkringar (som dock ger väldigt bra sjukvård) och höga dagiskostnader mm. Något man får ”gratis” i Sverige. Som egenföretagare funkar det väldigt bra och med familjen är det inga problem. Jag är van med det nu och har inga problem med det systemet. Men vi söker bland annat Aupair till våra två döttrar nu så om någon känner någon är vi intresserade!

Hur många dagar står du på snö under säsong?
– Jag har inte räknat men Engelberg har en lång säsong. De har som mål att öppna i oktober och de stänger alltid sista helgen i maj så det blir en del dagar där och en del världen runt.

Att vintrarna blir varmare märks i Alperna, men just den gångna säsongen var en bra vinter snömässigt i Schweiziska alperna enligt Oskar.

Märks det att klimatförändringen påverkat möjligheten att skjuta bra snöbilder som skidfotograf?
– Man ser ju att glaciären drar sig tillbaka i oroväckande fart i Engelberg men snömässigt var det en kanonvinter i år, rundar Oskar av.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer