De 13 bästa bilderna i Freerides fototävling

Freerides fototävling anno vintern 2020 är över. Drygt sjuhundra tävlingsbilder kom in och både redaktionen och juryn har slitit sitt hår för att göra ett bra urval. Men nu är det klart. Skidsverige (trumvirvel): Vi har ett resultat!

I mitten på februari sparkade vi igång vinterns fototävling med tema skidglädje här på sajten och på instagram.

Tillsammans med sponsorerna Branäsgruppen, Stjärnurmakarna och Scott dukade vi upp ett prisbord med skidsemestrar både i Branäs och Kungsberget, sportiga kvalitetsklockor från Swiss Military By Chrono med Recco-reflektor i armbanden, skidorna Scott Scrapper med det perfekta midjemåttet 105mm, hjälm & goggles från Scott, och slutligen ett par veckokort på valfri skidanläggning hos Branäsgruppen.

736 bilder kom in för påseende i tävlingen. Redaktionen på Freeride skulle välja ut tio av dessa, gick bet och tog 13 stycken istället och presenterade dessa för den tvåhövdade juryn i form av rutinerade skid- och äventyrsfotografen Fredrik Schenholm samt Freerides, tillika Happyrides, chefredaktör Anders Wingqvist.

Nedan följer de fem vinnarna, och längre ned har visar vi de åtta som får ett hedersomnämnande. Vi ses nästa vinter för en ny fototävling, och framöver kommer också ha en liknande fototävling på vår systersida Happyride.se (då är det stålhästar istället för lagg du ska plåta).

Vinnare Freerides fototävling 2020

 

1. Tomas Svozil – cold smoke Engelberg

Juryns motivering: Det finns tre saker som gör en skidåkare glad: puder, puder och mer puder. Upplevelsen av detta magiska före är förevigat skarpt och snyggt av vinnaren av Freerides fototävling 2020 Tomas Svozil.


2. Pascal Hansson – solnedgångssvängar i Narvik på Sveriges nationaldag

Juryns motivering: Vem fylls inte av skidglädje av en vacker och varm solnedgångssväng med bildskön bakgrund. Pascal Hanssons bild, tagen på Sveriges nationaldag 2019, från Narvik tar andraplatsen.


3. Norris Niman – snölycka i Revelstoke

Juryns motivering: Någonstans mellan midjedjupt och bröstdjupt börjar väl alla skidåkare bli smått religiösa och höga av lycka, vad annat att göra än att le bredare än en sumobrottares midjemått och säga tack till någon makt högre upp. 


4. Douglas Broström 

Juryns motivering: Att ha skidglädje nog som räcker till eftermiddags- eller till och med kvällssessions är inspirerande. Douglas Broström såg till att använda solen på ett kreativt sätt, mitt i prick. En mörk bild som ändå ger pepp och massa ljusa känslor och suget att flyga med skidor under fötterna har aldrig varit större.


5. Tim Tjärn – lekande lätt i lederhosen i Österrike

Juryns motivering: Inga tuffa och dyra skalkläder, ingen bitande nordanvind, bara en loj och skämtsam, solig skiddag i lederhosen i Bad Gastein. Livet är lätt ändå.  


Hedersomnämnande Freerides fototävling 2020

Här är de 8 bilder som hamnade strax utanför prisbordet, men som förtjänar att lyftas fram. Bilderna är inte rangordnade, men tillhör alla topp 13 utav de totalt 736 bilder som kom in i tävlingen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.