Vågad uppladdning inför världstouren

Christoffer Granbom gör sin tredje säsong på Freeride World Tour i vinter. Men den 34-åriga brädåkaren från Kungälv kör varken gym, intervallpass eller isiga försäsongssvängar på glaciärskidort för att komma i form. Han har istället styrt kosan söderut för två tropiska månader av surf.

Solbränd, avslappnad och utan ett synligt gram fett på kroppen tar Christoffer Granbom på sig leashen på höger ankel. Solen syns inte på himlen, men ett svagt och fint morgonljus strilar ner genom de höga palmerna som lutar sig ut över den korta stranden. Klockan har inte slagit sex ännu på Sri Lanka.

Christoffer Granbom greppar brädan och dansar försiktigt ut över revet som ligger grunt och vasst och lurar precis vid vattenbrynet. Vattnet är 29 grader. Här behövs ingen våtdräkt. Ett tiotal meter senare ut på revet blir det tillräckligt djupt för att han ska kunna slänga sig på brädan och börja paddla ut mot brytet.

Morgon sejouren utanför den lilla byn Madiha på södra Sri Lanka varar i ett par timmar och sedan bär det av hemåt till surfstranden SK Town för frukost och vila. Men hur kommer det sig att en av världens bästa tävlande friåkare på snowboard ligger och paddlar i tropiska vatten efter vågor, borde karln inte göra något jobbigare? Springa uppför Hammarbybacken eller runt Marstrand? Pumpa skrot på något gym i Kungälv? Något mer karaktärsdanande? Vi sätter oss ner och ställer Christoffer Granbom till svars.

Varför lägger du så mycket tid på just surf när det inte är tävlingssäsong på FWT?

– Det är roligt! Surf är numera en nästan lika stor passion som snowboard. Desto mer jag surfar, desto roligare blir det. En okej surf dag blir jag upprymd av. På berget behövs riktigt bra förhållande för att jag ska nå samma känsla. I vattnet finns det så mycket att lära hela tiden.

Minns du första gången du surfade? 
– Det var den klassiska varianten; jag köpte en för kort och liten bräda och tänkte ”jag kan åka snowboard och skate, inga problem då att vågsurfa”. Sedan åkte jag med några kompisar i en surfbuss – självklart en gammal folkabuss – ner till sydvästkusten i Frankrike för att hitta vågor kring Biarritz och Hossegor. Det tog mig fem dagar innan jag ens stod upp på brädan…. Men efter första vågen som jag fångade var jag fast.

Fem dagars plaskande för en enda våg låter rätt knäckande… 
– Ha, jo visst! Men det hände mycket roligt runt omkring surfet, så det var inte läge att ge upp.  

Är det svårare att lära sig surfa än att åka snowboard?
– Ja, betydligt mycket svårare.

2017 kom Christoffer Granbom femma totalt på världstouren. Han vann en av deltävlingarna, det var den som skulle ha gått i Chamonix med som istället fick hållas i Andorra. I vinter gör han sin tredje säsong på världstouren.

2017 är också året då Christoffer Granbom har fått till mer surf än på länge. Han hade en månad i Nicaragua i slutet av sommaren, spenderar nu under senhösten två månader på södra Sri Lanka tillsammans med sin surfkompis Adam Widén och utöver det blir det också några veckor på Frankrikes Atlantkust. Tidigare år har Christoffer Granbom fått till 1-2 månader surf, i år blir det alltså 3,5. Den enda period som överträffar denna surffrekvens är det halvår som han bodde i Indonesien och pluggade turism på distans, vilket var drygt sex år sedan.

Du är lite känd för att kanske inte vara den mest flitiga träningsmänniskan utanför de saker som du tycker är roliga att göra som skate, surf och snowboard: Har du någonsin känt att du skulle kunna prestera bättre på världstouren om du tränade mer?
– Nej, egentligen inte. Jag skulle vilja stretcha mer. Styrkemässigt vet jag inte. Det är sällan det är mina lår som stoppar mig. Jag tränar ändå lite på hösten – lite ben på gymmet eller enbenta squats och smågrejer som man kan göra själv – och hinner åka typ två månader innan touren drar igång i slutet av januari. Det är långa åk i Verbier och jag hajkar nästan varje dag och då blir man i form. 

Vi vänder på frågan: Tror du att vissa på touren tränar för tråkiga saker och förlorar något på det?
– Njae, tror faktiskt inte att det är någon som riktigt går i den fällan. Man lär ju inte förlora något på att vara riktigt bra tränad, men man kanske hade kunnat göra något roligare av sin tid. När jag har en bra surf eller skate-session så är jag mycket gladare och mår bättre än om jag hade varit på gymmet.

Tar du med dig från surfet till snowboard?
– Vill gärna ta med en ”surfig” stil i svängar och så där. Likheterna är att det är millisekunds beslut när vågen förändras längs med hela åket. I en friåkningslinje ser det sällan ut exakt som man hade tänkt sig och då får man snabbt improvisera.

Christoffer Granbom
Född: 1983
Uppväxt: Kungälv, precis norr om Göteborg
Aktuell: Gör sin tredje start på världstouren vintern 2018
Resultat FWT: 5:a totalt 2017 och 8:a 2016
Kuriosa FWT 2017: Christoffer var den enda snowboardåkare som slog den fenomenala Sammy Luebke förra säsongen, det gjorde Kungälvssonen genom att vinna första eventet i Andorra. Nedan ser du det åket från hans hjälmkamera.

Mer om FWT 2018: schema och stoppen här och åkarreaktioner på dito här.

Ett längre reportage om surf på södra Sri Lanka läser du här.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.