Vargfamilj intagit fjället i öde skidorten Trysil

Norges största skidort Trysil har nu varit stängt i nära tre veckor. Det öde fjället är förbjudet för skidåkare, men en vargfamilj från skogarna norr om Varaholla har nu hittat en fristad. Nu har en konflikt blossat upp mellan Skistar som vill fridlysa vargarna, och de lokala jägarna som vill få licens att skjuta dem.

>> APRILSKÄMT: Denna artikel publicerads 1 april 2020 och var ett aprilskämt.

Trysils kommun ligger som bekant granne med både Dalarna och Värmland där varg huserar. Men den vargfamilj som nu håller till uppe på det öde Trysilfjället tros komma strax söder om själva skidorten, utanför lilla samhället Varaholla:
– Det är ingen aktivitet uppe på fjället nu och vargarna verkar gilla området, och har dröjt sig kvar i några dagar nu, berättar Tord-Magne Halvardsson som är driftchef på Fageråsen i Trysil.

Det var i den kända ravinen på Fageråsen som vargarna först syntes till och de har sedan strövat omkring uppe på kalfjället, men även nere i skogsterrängen. Nu har Skistar ansökt om att få vargarna fridlysta och att de ska stanna på fjället:
– Vi tror att vargarna kan lära oss mycket om oss själva. Hunden är ju människans bästa vän och vargarna är ju hundarnas stamfäder, så de är ju människans super-bästa vän, kommenterar Tord-Magne. 

Är det inte lite naivt att kunna få igenom detta samtidigt som man bedriver licensjakt på varg både i Norge och på andra sidan gränsen i Dalarna och Värmland?
– Om någon hade frågat dig om ett virus från Kina skulle lamslå hela Euorpa och stänga varende skidort i Alperna och Skandinavien för två månader sedan: Vad hade du sagt då? Då hade du skrattat. Allt är möjligt! Det gäller bara att se förbi vårt dagliga inskränkta tänk.

Parallellt med Skistars ansökan att fridlysa vargarna har jägarförbundet lokalt i Trysil ansökt om att få skjuta vargarna:
– Varg hör inte hemma bland skidåkare och cyklister, det är trams att försöka få dem att stanna kvar, säger Sten-Mårten Sveningson som är ordförande i Trysils jaktlag.

Även i Frankrike har vargar återtagit gamla jaktmarker i skidorter, bland annat i Courchevel som är en del av Val Thorens jättesystem.

https://twitter.com/i/status/1242091683891875840

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera