Enorm skidhall står klar i Oslo 2020

Bygget av den stora inomhusarenan SNØ i Lörenskog knappt 15 minuters bilfärd från Oslo pågår för fullt. Anläggningen kombinerar alpint, park och längd och blir en av världens största inomhusanläggning för vintersport. Bygget ska stå klart i januari 2020.

Redan år 2012 lades de första planerna på anläggningen SNØ fram för politikerna i komunnen i Lørenskog strax utanför Oslo. Men utvecklingsbolaget Selvaag Gruppen fick bakläxa och två år senare hade en ny plan tagits fram, då mer genomarbetad med ett bättre helhets- och miljötänk. Lørenskog kommun gav grönt ljus för bygget av skidhallen i september 2015, i januari 2016 blev också detaljplanen godkänd av det norska Klimat- och miljödepartemenet, enligt Aftenposten.

I slutet av förra sommaren, augusti 2017 var Norges statsminister Erna Solberg på plats i Lørenskog och lade tillsammans med utvecklingsledaren Olav Selvaag ner byggets så kallade ”grundsten”. Den totala budgeten för hela projektet är mellan 3-5 miljarder NOK, själva snödelen är på cirka 500 miljoner.

Norge har ingen liknande inomhushall för skidåkning idag, varför SNØ i Lørenskog blir den första. Totalt blir snöytorna cirka 40 000 kvm. Det blir 4 alpina nedfarter som servas med sitt- och knapplift, samt rullband för nybörjare och barn. Fallhöjden cirka 90 meter och längsta nedfarten blir 520 meter långt med en max lutning på 38 % (20,8 grader). Parkdelen ska ha kickar och rails. Temperaturen kommer att ligga på cirka två minusgrader, det blir vindstilla och skidåkning 365 dagar om året. Längdåkningsspåren blir 2 kilometer och lätt kuperad.

Man blir inte störst i hela världen med denna inomhusanläggning för skidåkning, men man brädar med råge till exempel välkända Ski Dubai från 2005 som är på lite drygt halva storleken med 22 500 kvadratmeter snöytor. Men i norra Kina öppnade år 2017 Harbin Wanda Indoor Ski and Winter Sports Resort  som är en inomhusskidanläggning på imponerande 80,000 kvadratmeter vad gäller snöytorna. I Shanghai förväntas också ett nytt jättebygge stå klart till vinter-OS i Kina 2022.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.