Världens största skidhall står klar i Oslo 2020

Bygget av den stora inomhusarenan SNØ i Lörenskog knappt 15 minuters bilfärd från Oslo pågår för fullt. Anläggningen kombinerar alpint, park och längd och blir världens största inomhusanläggning för vintersport. Bygget ska stå klart i januari 2020.

Redan år 2012 lades de första planerna på anläggningen SNØ fram för politikerna i komunnen i Lørenskog strax utanför Oslo. Men utvecklingsbolaget Selvaag Gruppen fick bakläxa och två år senare hade en ny plan tagits fram, då mer genomarbetad med ett bättre helhets- och miljötänk. Lørenskog kommun gav grönt ljus för bygget av skidhallen i september 2015, i januari 2016 blev också detaljplanen godkänd av det norska Klimat- och miljödepartemenet, enligt Aftenposten.

I slutet av förra sommaren, augusti 2017 var Norges statsminister Erna Solberg på plats i Lørenskog och lade tillsammans med utvecklingsledaren Olav Selvaag ner byggets så kallade ”grundsten”. Den totala budgeten för hela projektet är mellan 3-5 miljarder NOK, själva snödelen är på cirka 500 miljoner.

Norge har ingen liknande inomhushall för skidåkning idag, varför SNØ i Lørenskog blir den första. Totalt blir snöytorna cirka 40 000 kvm. Det blir 4 alpina nedfarter som servas med sitt- och knapplift, samt rullband för nybörjare och barn. Fallhöjden cirka 90 meter och längsta nedfarten blir 520 meter långt med en max lutning på 38 % (20,8 grader). Parkdelen ska ha kickar och rails. Temperaturen kommer att ligga på cirka två minusgrader, det blir vindstilla och skidåkning 365 dagar om året. Längdåkningsspåren blir 2 kilometer och lätt kuperad.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla3   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER:
  • TAGGAR: , , , ,