Varning för nya, vanvettiga dødshopp från 12-meters platån

För nionde gången i historien ska friska kroppar med galna hjärnor slänga sig ut för en 12 meter hög platå i Saltsjöbaden och därifrån fall ner mot havsytan för att bryta denna i positionen ”räka”. På söndag är dags för VM-kval i dødshopp i Stockholm och vi har pratat med den skid-, surf- och numera brädåkande mannen bakom hela kalaset Adam Widén.

Hej Adam Widén som arrangerar døds även denna sommar: berätta vad är detta för tävling?
– Døds Challange Stockholm är ett VM kval som hålls varje sommar med undantag från förra sommaren pga covid. Detta är 9:e året som tävlingen arrangeras i Stockholm och vi kör nu på söndag 15 augusti.

Vad kommer detta påfund ifrån?
– Døds har en historia ända från 1960-talet. Det var på Frognerbadet i Oslo man började med fenomenet. Idéen var att imponera på varandra genom att slänga sig helt utsträckt och dödsföraktande mot vattenytan och istället för att bryta vattenytan i ett dyk eller på fötterna gjorde man en kombination genom att formad som en räka landa med både händerna och fötterna samtidigt.

Var och när kör ni årets döds?
– Vi är i tillbaka på Saltisbadet vackra arena i Saltsjöbaden och kör på söndag eftermiddag. 

Kan man fortfarande anmäla sig, och vilka krav har ni på deltagarna?
– Dessvärre är startlistan full då det varit ett galet tryck att få hoppa i år. Kravet är att man har hoppat mkt innan och ge bevis på att man har bra kroppskontroll.

Hur lär man sig en bra räka?
– Det är bara googla døds kolla lite filmer sen börja på låg höjd och prova sig fram. Gubb- eller gumstelhet är inget att rekommendera.

Om man vill komma som publik, hur tar man sig dit och kostar det något att kika?
– Vill man komma och titta tar man Saltsjöbanan till Saltsjöbadens ändhållplats och går sedan några hundra meter till Saltisbadet och Torben Gruts Väg 8. Pga covid kommer det vara väldigt begränsat med platser inne på arenan men har man möjlighet så kom och titta från båten eller ta med en uppblåsbar badmadrass så kommer ni definitivt ha bästa åskådarplatsen. Saltisbadet tar 50kr i entré.

För oss som inte bor i Stockholm ryktas om livesändning, kan du bekräfta detta rykte?
– Det stämmer, i år kör vi en riktig livesändning med kommentatorer och repriser som kommer sändas på Aftonbladet, vi kommer också att lägga ut en live-länk här till er på Freeride så klart. Så bara luta sig tillbaka och njuta i soffan på söndag.

Vilka namn är extra heta inför årets tävling?
– Filip Devor från Norge som vunnit VM x3 och även vunnit VM kvalet är alltid med och fightas om segern. Martin Agerstig från Rackartygarna gör comeback. Hann vann 2013 och spanar man in hans sociala medier så ser han riktigt farligt ut inför söndagen. Sen har vi 4 st tjejer som jag är riktigt peppad på att följa, Vanessa Andersson, Hanna Slotte, Pauline Ollén och Emma Colleen. En av mina favorit är Sami Sillgren från Finnland som alltid hittar på udda saker, vann VM kvalet 2019 och i hans vinnarhopp gjorde han 1.5 volt där lyfte på hatten och hälsade på publiken mitt i volten.

Om Reine Berkered, Jacob Wester och Evelina Nilsson hade ställt upp: Vem hade vunnit?
– Lätt Reine Barkered!! Med den sjuka kontroll som Reine har när han åker skidor så skulle en klassisk Døds från 12 meter passa honom perfekt. Ser framför mig hur han seglar ut med stilen som en död fisk där han inte ens rör ett lillfinger i luften och precis innan ytan viker in i en perfekt räka! Jag var på Jacob när jag drog igång detta 2012, men har var tydlig med att han inte ville vara med.

Ok, tack för pratstunden och lycka till!
–  Tack och bock, hörs! 

Døds Challange Stockholm 2021, Saltsjöbaden
– söndag 15 aug 2021

Uppläget på tävlingen:
Kval 16.00 (Klassisk stil) Hänga utsträckt så länge som möjligt i olika stilar innan man i sista sekund viker in i landningspositionen DØDS

Final 17.00 (Fristil) Tillåtet att göra olika volter och rotationer, bara man vid något tillfälle i hoppet sträcker ut och sedan landar i DØDS. 2 hopp i finalen per hoppare där deras högsta score på ett av dom 2 hoppen utser dagens vinnare och får en plats i finalen på VM i Oslo.

Skön liten video från vm-kval i døds 2018

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera