Videoklipp på enorma laviner i Schweiz

Skidpatrullerna i Österrike och Schweiz gör nu allt vad de kan efter den senaste tidens stora snöfall. Här är några klipp på riktigt, stora laviner de senaste dagarna. 

Samtidigt som vi nås av den tragiska nyheten att en ung svensk omkom efter en lavin i Nendaz, Verbier, ser vi samtidigt att polis, skidpatrull och ingenjörer i Alperna gör allt de kan för att skydda människor och vägar mot snöskred.

Snön har i princip fallit konstant sedan 29 december i Österrike och även östra och central Schweiz, samt norra franska Alperna har fått stora mängder snö.

Det här klippet, som både är skrämmande och vackert, är från Unter Engadin, Vinadi i östra Schweiz precis vid gränsen mot Österrike. Det är filmat i tisdags. Närmsta skidort är Serfaus-Fiss-Ladis. Lavinen startades som en del i säkerhetsarbetet med snömassorna av de lokala säkerhetsteamet från Graubünden i Vinadi:
– Syftet var att skydda vägen nedanför, berättar Nadja Wielath som arbetar på civilingenjörskontoret i Graubünden för lokal media.

Lavinen orsakade bara mindre skogskador på enskilda träd. Denna typ av laviner förekommer endast i exceptionella situationer, när lavinrisken är fyra eller fem. Efter lavinen var utlöst, kunde vägen öppnas för trafik igen.

I schweiziska Grimentz filmades detta klipp av Laurent Crettenand som arbetar på helikoterbolaget Air-Glaciers, vi ser hur kontrollerade detonationer startar riktigt stora snöras i videon.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.