Ung svenska död i lavinolycka i schweiziska Alperna

En svensk kvinna i 20-års åldern omkom på tisdagsförmiddagen i en lavin i schweiziska Alperna. Kvinnan hade lavinutrustning som gjorde att hon snabbt hittades, men hennes liv kunde inte räddas.

Kvinnan omkom när hon åkte offpist med en grupp i området Plan du Fou kring bergstoppen Mont Gond i skidområdet Nendaz i schweiziska alperna. Nedaz är en del av Verbier och 4 Valées. Strax efter lunch på tisdagen utlöstes en lavin och kvinnan drogs med i massorna.

Expressen var först ut av svenska medier att rapportera om detta och nu kan UD bekräfta för Göteborgs-Posten att kvinnan är hemmahörande i göteborgsområdet:
– Det är en kvinna i 20-årsåldern som är hemmahörande i Lerum i Västra Götaland. Hennes anhöriga är underrättade, säger Sebastian Saint Just på UD:s presstjänst till Göteborgs-Posten.

Enligt lokala medier 24heures ska kvinnan ha arbetat som skidlärare på den lokala anläggningen och hon hade lavinsändare med sig när hon drogs med i lavinen som utlöstes på 2450 meters höjd.

Räddningspersonal var snabbt på plats med hjälp av helikopter och tack vare att hon hade lavinsändaren på sig kunde räddningspatrullen snabbt hitta henne men trots det kunde kvinnans liv inte räddas.

Området har den senaste tiden fått stora mängder snö, precis som övriga Alperna, och lokala medier har gått ut med varningar kring den stora risken för både spontana och utlösta laviner i offpist-områden som ligger på en höjd på mer än 2000 meter över havet:
– I de berörda områdena har medier rapporterat om kraftfulla oväder och stora mängder snö och man har lokalt gått ut väldigt tydligt och sagt att man ska vara observant på var man inte ska befinna sig över huvud taget, och där är det viktigt att titta på att det kan skilja sig på var du befinner dig i Alperna så man måste lyssna på vad som sägs på just det ställe man är, säger Patric Nilsson, presstalesperson på UD, till TV4.

Enligt den lokala polisens hemsida har åklagare inlett en förundersökning för att fastställa vad som orsakade olyckan. Ingen annan ska ha omkommit vid händelsen.

Lavinfaran är fortfarande betydande (3/5 och orange färg), i stora delar av Schweiz inklusive Valais där Verbier och Nendaz ligger, och sedvanligt offpist-vett bör iakttagas. Detta enligt den lavinprognos som gjordes imorse, torsdag 17 januari 2019, och som gäller fram till i eftermiddag då ny prognos kommer vid 17-tiden.

Text: Erik Danielsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.