Vidunderliga skiddagar i Finlands största skidort Ylläs

Vidunderliga vidder och vita finska fjäll finns i landets största skidort Ylläs. Vindlande vackra och långa pister på drygt 450 fallhöjdsmeter ringlar sig ned från toppen. Skidåkningen är riktigt bra, så länge vinden håller sig lugn och fin. När det blåser snålt på toppen kan man alltid ta en bastu, eller varför inte pröva en ”ny” snösport.

– Pappa, jag tycker inte att det är kul att åka skidor längre, säger tolvåringen.
Hon ser på mig med sorgset, insiktsfulla ögon. Det är den tredje skiddagen här i Finland för oss. Det andra barnet petar mig i sidan:
– Varför kan vi inte bara åka gondolen till toppen där de bra backarna finns, undrar tjejen på åtta bast.
Vinden viner i åtta-nio meter per sekund och ankarliftarna i Ylläs vajar moloket som i lutande skrivstil. Vändhjulen på Ylläs 1 och 2 står tysta och stilla. De flesta knappliftarna på denna norra sida av det finska fjället snurrar, men de ger allesammans korta, flacka och gröna eller möjligen blå skidåk.

Jokeri-Pokeri Hissi

Inte ens knappliften med namnet Joker-Pokeri Hissi får en att tänja särskilt mycket på smilbanden. De fina, långa åken från toppen på kalfjället kommer vi inte upp till denna skiddag. Det blåser starkt där uppe; varken gondolen på södra sidan, sittliften på denna sida eller släpliftarna på någon av sidorna upp till toppen är igång. Utsikterna för alpin skidåkning är erbarmligt dåliga, inser till och med jag som brukar kunna finna skidglädje i de mest omöjliga förhållanden.
– Jag vet inte, ska vi bara gå in och ta en tidig lunch, förslår mamman lätt uppgivet.

Finlands största skidort heter Ylläs

Ylläs är Finlands största skidort och ligger drygt elva mil norr om polcirkeln. Orten ligger på samma breddgrad, 67:e, som Kiruna i Sverige. Skidberget, som heter Yllästunturi på kartan, har en högsta punk på 719 meter över havet och sticker upp som en mjuk och vit sockertopp omgiven av vidsträckta skogar och vidder att njutglo på vid klart väder.

Det ligger en dryg handfull fina vita fjäll nordost om själva skidberget Ylläs. Ylläs är inte inbäddat bland alpina toppar som till exempelvis Riksgränsen som ligger ytterligare en breddgrad, 68:e, längre norrut i jämförelse. Men det är en vild och vidunderlig känsla här uppe, vintern är snöfylld och gnistrande.

Finland har inga stora bergsmassiv som Sverige eller framförallt Norge. Halti är Suomis högsta topp och mäter 1324 meter över havet. Men man behöver inte ett bergsmassiv på plus 2000 meters toppar för att bygga en bra skandinavisk skidort.

Det finns 63 pister, 28 liftar och 463 fallhöjdsmeter, samt 1 bastugondol här i Ylläs. Hade Ylläs legat på den svenska sidan av gränsen, som för övrigt är blott 3 mil fågelvägen västerut, hade man knipit en 8:e plats bland Sveriges största fallhöjder strax efter Björnrike i Vemdalens 468 meter.

Skidåkning på två sidor av fjället Yllästunturi

I Ylläs åker man skidor på norra och södra sidan av berget, och den gemensamma knutpunkten för skidorten är den milda och platta toppen, vilket är något av en akilleshäl visar det sig under vår vistelse i mitten på februari 2022, lagom före finnarnas stora lov som börjar vecka 8.

Inne på Ski Pub är det varmt och mysigt. Genom fönsterrutorna mot skidbackarna ser vi hur skid- och brädåkare stretar tappert vidare mot knappliftarna här på norra sidan som kallas Äkäslompolo. Burgarna här inne är riktigt bra och barnen får sina menyer för 5 Euro styck. Det sistnämnda är ett genomgående tema här i Finlands största skidort – vuxenlunchen i backen är generellt skidortsdyr på omkring 15 – 20 Euro, medan kidsen käkar tämligen billigt.

Barnen dippar sina pommes i majonäs och ketchup och en snilleblixt kommer till minstingen i familjen:
– Vi kan väl hyra snowboards? Det är mycket häftigare än att åka skidor, det ser så coolt ut när man svävar fram utan stavar!
Var det precis den fasta Diavox-telefonen i hallen på mitt barndomshem från 1990-talet som ringde? Ska min egen avkomma åka haschplanka? Förräderiet känns i proportion med det som Luke Skywalker utsatte sin fader Darth Vader för, ja fast tvärtom då i detta fall. Alltså mina ynglingar är de som trippar farligt nära gränsen och är sugna på att gör en back side air över till den mörka sidan.

Sveket är komplett när min till döden-skiljer-oss-åt-svurna partner bifaller den förlupna kulan till hugskott:
– Ja, men det kan ju vara skoj. Perfekt nu också när de bra liftarna står still eftersom alla gröna liftar och backar är öppna. Dessutom är det ju lite nysnö och mjukt för er, eller vad säger du Anders?
Spelar det någon roll vad jag säger hinner jag tänka, innan 12-åringen sätter sista spiken i kistan där hon precis lagt ner sina alpina skidor, pjäxor och stavar för gott:
– Gud vad kul Pappa, du har ju också åkt snowboard förut när du inte var gammal, du kan lära oss!

En halvtimme senare känns det som om det bränns i mitt kreditkort när jag betalar för hyra av två snowboardkit. Ungar och fru brinner dock på ett positivt vis och är eld och lågor över det nya äventyret med brädåkning.

Även jag verkar faktiskt gravitera mot den onda sidan. Det kanske blir kul ändå? Why not liksom. Låt dem trilla och slå sig på bräda, så inser de hur mycket roligare det är med skidåkning, tänker min reptilhjärna illmarigt.

Twin Peak, Österrike och 1960-tal

– Denna dagen var den bästa hittills i Finland, ja förutom den första då när det var fint väder och alla backar var öppna och den andra dagen när vi badade i poolen på toppen, säger 8-åringen vid middagen på Lapland Hotel Äkäshotelli.
Vi har en bra lägenhet, med självhushåll och egen bastu. som tillhör hotellet och ligger en stenkast bort från huvudbyggnaden. Frukostbuffé käkar vi inne på själva hotellet och några av middagarna. Feelingen inne på hotellet är en tämligen skön mix av Twin Peaks, Österrike och old school skandinaviskt högfjällshotell byggt på 1960-1970 talet med mycket träpanel och synliga trästockar här och var.

Till norra sidan av fjället tar vi skidbussen på morgonen, och det tar 5 minuter och ingår i liftkortet. Ett hotell som vi sneglar på under vår vistelse är Saaga Hotell som ligger med ski in ski out-läge på södra sidan av fjället, ett hotell som också verkar vara ett snäpp upp i klass och komfort jämfört med vårt boende, ja och i pris också.

Alla ni som har åkt på skidsemester med barn, även om de börjar komma upp i åren, vet vilket delikat logistiskt projekt det hela är och att det troligen inte går att överskatta fördelarna med att slippa momentet skidbuss.

Turisterna i Ylläs har mer än alpin skidåkning i sikte

På middagsborden runt omkring oss hörs franska, finska, samt lite engelska. De flesta i servisen har väloljad svenska, som ju är ett officiellt språk i Finland, medan vissa har glömt mycket av språket sedan skolåren och då fungerar engelska.

Fransoserna har verkligen hittat hit till norra Finland och det som verkar locka dem är den exotiska mixen av norrsken, pimpla fisk på den frusna sjön, åka på skotersafari och kombinera detta med hundspann och/eller kika på renar, även längdspåren här är riktigt fina. En halvtimme bort finns Snow Village som är skulpturer och bar gjort i is, lite som det svenska ishotellet.

Fransoserna rör sig i grupp och de har sin egna franska guide som jobbar här på hotellet. De klär sig också enhetligt inför sina äventyr i vildmarken: röd-svarta skoteroveraller skyddar mot polarkylan för gammal som ung. Franska hör vi faktiskt inte alls i själva skidsystemet. De engelsmän som är här sköter sig mer självständigt och kombinerar alpin skidåkning med andra utflykter. De inhemska turisterna gör också en kombination av aktiviteter.

Vi åkte hit för skidåkningen, trodde jag.
– Snowboardåkandet var inget mindre än en succé instämmer jag lite bittert, mellan en av de utsökt goda skedarna gräddig laxsoppa.
En mobilskärm flippas upp av modern och hon skärskådar väderprognosen för morgondagen:
– Hrm, imorgon ska det bli lika mycket vind som idag, så det kanske kan bli mer snowboard imorgon då om ni vill?
Den verbala smockan från barnen är unison och tangerar knock out-nivå:
– JA, det blir skoj!
Men låt oss backa bandet till de två första SKIDdagarna, varifrån i princip samtliga bilder togs.

Vår bästa skiddag i Ylläs är den första

Måndagen den 14:e februari 2022 är det en högtrycksblå och en krispig skiddag i Ylläs. Det är vår första skiddag ever i Suomi. Gondolen som byggdes 2007 lyfter oss till toppen av fjället och åket ner i röd backe nummer 17 med namnet Gondolirinne blir snabbt en familjefavorit. Det är perfekt pistat, det är brett, det är inget folk i vägen och preparerad nedfart blir knappast bättre än så här.

När de andra går in för varm choklad och kaffe på mysiga toppstugan Ylläskammi 718 tar jag några åk i svarta pisten närmast gondolen och det visar sig att en carvingpist faktiskt kunde vara ännu bättre än den alldeles nyss nämnda röda favoriten.

Åken på denna södra sida som kallas Ylläsjärvi är längst och bäst, gles skog finns i de nedre delarna av systemet men det mesta av skidåkning sker på ståtligt kalfjäll.

Dagen därpå är det lite sämre sikt men hela systemet är öppet och vi hittar nysnö kring några av ankarliftarna på den södra sidan av fjället. Sen tar vi gondolen upp och när vi kliver av går vi inte ut genom bergsstationen, utan viker in vänster i en dörr där det står ”Sauna”.

Jacuzzi och bastu på toppen, enkelt & genialt

Gömt inne i toppstationen ligger nämligen en bastu och en utomhusjacuzzi. Det är en lika enkel som genial idé och hela familjen är stormförtjust. Varför kör inte fler skidorter detta? Om man ska ta det hela ytterligare ett steg så finns det dessutom en av världens få bastugondoler i Ylläs, men tyvärr är detta projekt lite för omständligt och kostsamt att boka åt oss svenska skidjournalister tycker turistbyrån.

Skiddag tre i Ylläs, eller ”skiddag” är fel term, blir den blåsiga dagen då snowboard gör en storartad entré på scenen. Och all sarkasm till trots ovan i texten, så är det banne mig ett genidrag att byta åkdon när vädret inte är på topp.

Den fjärde dagen blir även den vigd åt snowboard och det börjar därefter komma kommentarer som:
– Pappa, jag önskar mig en egen snowboard när jag fyller år.

Mumindalen och vad är Halloumi gjort av?

Femte och sista skiddagen är förhoppningarna tämligen lågt ställda, förvisso är de bra ankarliftarna på norra sidan av fjället öppna och där tar vi några goa åk, men toppen är igenbommad.

Vi hittar dock en ny lift som vi förbisett, den ligger på den nordvästra sidan och där är snön djup, solen skiner och det ligger i lä från polarvinden.
– Detta är lite som Ullådalen i Åre, kommenterar mamman.
– Nä detta är bättre, det är Mumindalen, säger ett av barnen på sin bästa Mark Levengood finlandssvenska.
– Kiitos för all snö, ropar den andra.
– Vet ni vad Halloumi är gjort av förresten, frågar jag.
– Näe, vaddå?
– Det är kött från Mumintrollen.

Okej, ärligt: Hur står sig i Ylläs mot andra skidorter?

När jag efter den veckolånga skidresan till Ylläs försöker organisera skidorten i mitt personliga bibliotek hamnar den rent skidmässigt snäppet högre upp än klustret Sälen-Branäs 300-400 meter-ish svenska skidorter, eftersom Ylläs pister från toppen är bättre.

Ylläs har samtidigt en bit kvar till skidorter som Trysil, Hemsedal och Åre vad gäller variation och kvalitet på den alpina skidåkningen i preparerade nedfarter och offpist. Vem borde åka till Ylläs? I ärlighetens namn är det en smula långt att åka till Ylläs för de flesta svenskar som är skidintresserade och bara är inställda på den aktiviteten.

Till Ylläs åker du som vill uppleva Lappland och livet norr om polcirkeln. Du som hoppas på att få se norrsken, du som vill åka hundspann, du som vill åka på skotersafari, sitta på en frusen sjö och pimpla fisk, se renar och äta dito i olika former av lokala anrättningar. Du som vill åka längdskidor i ett genuint vintrigt, snösäkert landskap.

Som krydda till några av nämnda ingredienser ovan, eller alla för den delen, så vill du åka skidor i en riktigt bra alpin skidort med skandinaviska mått mätt, yes då är Ylläs GO! för dig. Men du ser också till att kunna välja vilken dag du grabbar tag i skidorna (eller brädan….) och ger dig av mot liftarna, så att det är en dag när hela systemet är öppet. På vägen till Ylläs kanske du mellanlandar i Helsingfors och kör lite sightseeing där en dag. Perkele vad härligt!

Ylläs Finland

Vad: Ylläs är Finlands största skidort med 63 pister, 28 liftar och 463 fallhöjdsmeter, samt 1 bastugondol. Skidåkningen sker på södra och norra sidan på samma fjäll, där södra delen Ylläsjärvi har gondol och de lägsta åken, medan norra sidan heter Äkäslompolo. All skidåkning är på samma liftkort och liftar och pister är sammankopplade.

Var: Ylläs, Finland 11,5 mil norr om polcirkeln. Tomtens Rovaniemi ligger 16 mil söder om Ylläsjärvi. Skidorten Levi ligger en dryg halvtimmes bilfärd bort, cirka 4 mil. Ylläs ligger 80 mil norr om huvudstaden Helsingfors.

Bo: Norr om skidberget ligger Äkäslompolo där det finns flera hotell och lägenheter, bland annat Lapland Hotels Äkashotelli. På norra sidan finns inga boenden med ski in ski out. På södra sidan finns Lapland Hotels Saaga som ligger förträffligt fint i botten på skidsystemet.
Ta sig runt: Skidbus knyter samman norra och södra delen, och går förbi alla större boenden och hotell på bägge sidor.

Ta sig dit: Tågstation finns i Kolari 3,5 mil bort oavsett sida av fjället, närmsta flygplats är Kittilä som ligger 3,5 mil bort från Ylläsjärvi på södra sidan och 5 mil från Äkäslompolo på norra sidan av fjället. Till Kittiläs går inrikesflyg från Helsingfors flygplats Vanda.

Varför inte: Det finns bättre skidorter på närmare avstånd för 99 procent av alla svenskar.

Varför: Du vill kombinera bra skandinavisk alpin skidort med exotiska upplevelser i finska Lappland som exempelvis hundspann, skotersafari, fiske, längdskidor, se på renar och så vidare. Om du har åkt mycket skidor i Sverige och Norge är det kul att testa Finlands största skidort.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.