Världens första flygande bastu

Att våra grannar i öst gillar att bastu är ungefär lika starkt kopplat till Finland som Mumintrollen, Marimekko och Mark Levengood.  Men hur mycket gillar man egentligen bastu i Finland? Tillräckligt mycket för att bygga världens första bastugondol i skidorten Ylläs. 

I den finska skidorten Ylläs finns en ovanligt het gondollift. ”Ylläs sport 1” lyfter dig till toppen av Finlands största skidort på sju minuter. Färden är 2 kilometer lång och vid bergsstation hamnar du på 719 meters höjd, vilket ger dig 463 fallhöjdsmeter skidåkning. Alla gondolerna förutom en är röda med svarta inslag, inget att höja på ögonbrynen för.

Men den sista gondolen är något alldeles extra – världens första flygande bastu. Med trä på både in- och utsida, samt en kamin är gondolen en bastu. Hängandes mellan blå himmel och vita pister fräser bastuaggregatet skönt när du kastar på lite mer vatten och skriker ”Perkele vad varmt!”.

En bastutur tar cirka 20 minuter i skidorten som ligger i de djupa finländska skogarna, vid den södra delen av nationalparken Pallas-Yllästunturin ungefär 25 mil sydost om svenska Kiruna. Det ryms fyra bastubadare samtidigt i gondolbastun. När du bokar gondolbastun får du även tillgång till bastuavdelningen på toppen av fjället som rymmer upp till 12 personer.

Bastugondolen är en del av Cafe Gondol 718 och när man bokar bastugondolen får man även tillgång till en bastuavdelning med öppen spis, duschar, bastu (en till…) och en uppvärmd bubbelpool utomhus. Men smakar det så kostar det – 1 350 euro går kalaset på, då ingår gondolbastun och bastuavdelningen.

Sedan februari 2017 är finnarna inte ensamma om en bastugondol. I Aostadalen har även den italienska skidorten La Thulie installerat en bastugondol.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.