VM i Åre: trubbel med porr och diktaturer

Precis när allt verkar gå rätt och riktigt till under alpina VM i Åre kommer motgångarna. Först uttalar sig FIS-ordföranden Gian-Franco Kasper extremt tveksamt om att alpina arrangemang är jobbiga att köra i demokratier eftersom folket ska tycka till, lättare då att arrangera i diktaturer. Igår fick Åre VM sitt officiella Twitterkonto kapat, varpå pornografiska  och manipulerade bilder spreds. 

Gian-Franco Kasper är ordförande i internationella skidförbundet FIS. Han är en 75-årig schweizare som till tidningen Tages Anzeiger dropade den lilla åsikten om hur jobbigt det är att arrangera stora alpina mästerskap och OS i demokratier, eftersom man måste tillfråga folket och ta hänsyn till miljöaktvister. Lättare då rent affärsmässigt att arrangera i diktaturer.

Flera i den alpina världen var snabba på att reagera mot uttalandena, som stjärnåkaren Axel Lund Svindal och den alpina chefen Tommy Eliasson Winter. Alpina chefen uttryckte det på följande sett till SVT sport:
– Det är ett orimligt uttalande. Det låter galet ur vårt sätt att se det, inget man vill kännas sig vid. Ligger långt ifrån var vi står värderingsmässigt, säger han till SVT Sport.

”Puhhh! Tänkte väl alla betalda och obetalda eldsjälar som får alpina VM i Åre att nu rulla mot en lika stor succé som VM 2007. Men så hände något mer…”

Men även en skidpamp kan ångra sig, och Gian-Franco Kasper har nu via ett välkomstbrev till världsmästerskapen i Åre bett om ursäkt för sina uttalanden och att de tagit fokus från atleterna i alpina VM:
– Jag vill be om ursäkt för dessa uttalanden som inte var menade att bli tagna bokstavligt, men det framgick inte i artikeln som publicerades i det schweiziska mediet. Men jag tar fullt ansvar för missförståndet och jag är ledsen för att det har tagit uppmärksamheten från våra atleter som tävlar nu i alpina VM i Åre, säger Gian-Franco Kasper i brevet. 

Puhhh! Tänkte väl alla betalda och obetalda eldsjälar som får alpina VM i Åre att nu rulla mot en lika stor succé som VM 2007. Men så hände något mer…

Det officiella Twitterkontot blev kapat igår. Sveriges Radio rapporterade  sent i går kväll att det fanns bilder som inte hade lagts ut av VM-arrangörern på deras Twitter: könsorgan och förställda bilder på olika världsledare. Flera gånger under onsdagen hade bilderna publicerats. Till P4 Jämtland kommenterade Ulrika Svensson som är marknads- och kommunikationsansvarig för VM:
– Det har kommit ut bilder som inte vi har lagt ut, men vi har kunnat radera bilderna och återställa kontot, men vi kommer inte åt vårt konto. Nu har vi anmält det till Twitter så det kan stängas av.

Kommunikationschefen kommenterar vidare att det inte är bra för Åre-VM:s varumärke, men samtidigt tror hon att de flesta inser att organisationen inte ligger bakom bilderna. Hon säger också att det inte är ovanligt att sådant här händer under stora evenemang som VM.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.