Wille Lindbergs nya place utanför Åre

Wille Lindberg har tillsammans med sin sambo My Ernevi flyttat från norska Jondal till jämtländska Undersåker. Där driver de sedan sommaren 2018 Fjällsätra, strax utanför Åre.

Det är ett numer rutinerat entreprenörspar som tar emot mig på sin nya anläggning i Undersåker strax utanför Åre. Wille Lindberg, den svenska skidåkaren med den just nu mest klart lysande internationella karriären, har tillsammans med sin sambo My Ernevi flyttat till Jämtland för att ta nästa steg på deras gemensamma resa.

En borttappad plånbok och en vänlig dam på en kajkant i norska Jondal förde dem in på vad som ser ut att bli Willes liv efter karriären som skidåkare; att driva lodge.

Hardanger Fjord Lodge blev parets första projekt på denna bana. Drygt två år efter incidenten med plånboken skrevs inledningen på nästa kapitel när paret tillsammans med en investerare tog över Åre Fjällsätra sommaren 2018.

Vad förde er till just Fjällsätra?
– Att vi köpt tomt här innan och vår nyfikenhet. Nyfikenheten och den här kanske lite naiva tanken att det går att göra något bara man vill det. Det gjorde att vi kontaktade kommunen. Jag kommer ihåg det väl när vi skickade mailet till kommunen. Precis när vi klickade på send kom tveksamheten, vad händer om vi gör det här nu?, berättar Wille.

Paret hade tidigare köpt tomt i närheten, ett stenkast från Fjällsätra men dolt bakom en skogsbeklädd kulle. När det stod klart att de kände en dragningskraft att söka sig tillbaka till hemlandet inleddes jakten på en lämplig anläggning att driva istället för Lodgen i Jondal.
– Vi frågade kommunen om det fanns några hus som stod tomma, eller om det fanns någon anläggning till salu. De var riktigt hjälpsamma. I vår väld fanns det inte att vi skulle ha resurserna för att köpa ett hotell. I våra tankar var det mer att vi skulle arrendera något, förklarar My.

Snart fick de besked om att Fjällsätra fanns till salu. De tidigare ägarna var redo att låta anläggningen få nya ägare, men de var också måna om att sälja till rätt personer och tydliga med att de just ville sälja.

Planerna på att ta över Fjällsätra såg ut att grusas, men till undsättning för My och Wille dök en investerare upp som var redo att stötta paret.
– Det var ganska unikt att det klickade så bra mellan oss och att den möjligheten kom upp var ganska otrolig, berättar My

Wille fortsätter berätta om investeraren.
– Hussein genomsyras av egenföretagande och entreprenörskap, han är duktig på att bygga bolag och det är det han gör. Han ger folk chansen att utveckla verksamheten och finns med bakom och stöttar verksamheten.

Vad är Fjällsätra för typ av anläggning?
– Hotell, restaurang och konferensanläggning. Om man går in på hotellverksamheten kan vi hjälpa våra gäster att se naturen från den rätta sidan i och med att vi ligger där vi ligger. Vi vill kunna erbjuda aktiviteter som hundspann, skotersafari, längdskidåkning. Fiske vandring och cykling på sommaren. Mycket av det kan man göra precis utanför dörren. Det är lite det som är ett fjällhotell. Att man kan göra saker precis i närheten. Det är det som skiljer oss från andra hotell. Att vi ligger utanför Åre och inte bara fokuserar på skutan och skidåkning. Att vi ser saker på lite andra sätt, svarar Wille.

Vad känner ni till om historien om anläggningen?
– Det är ganska spännande. Det byggdes på 30 talet som en timmerlodge. Senare på 30-talet köpte två damer huvudbyggnaden och gjorde om det till pensionat. På 40-talet köpte en österrikare stället och drev det i knappt tio år. Hans fru var av Mannerheimsläkten vilket gjorde att de hjälpte många krigsbarn från Finnland.
På 50-talet köptes Fjällsätra av en stiftelse som ägdes av försäkringskassan. Stiftelsen gjorde om det till ett konvalescenshem. Det var ett ställe inte för de sjuka men de som behövde återhämta sig efter sjukdom. Hit skickade Försäkringskassan människor från hela Sverige.
Det var konvalescenshem hem fram till 1993, då gick stiftelsen i konkurs. Man gick hem från sitt arbetspass och trodde man skulle komma tillbaka men så blev det inte.
1998 köpte Solveig och Urban Widholm stället. Då fanns det matrester kvar i kylen och kläder på rummen. De började rusta upp stället och har gjort ett enormt arbete med sina bara händer.
När vi kom in hit tyckte vi att det här blåser vi ut helt, men nä. Det är det som är så himla unikt, det är så modernt i Åre men det här ligger vid sidan av och vi vill behålla hemma-hos-känslan, det ska inte vara som ett designhotell som kan ligga vart som helst, förklarar My samtidigt som Wille nickar instämmande.

När jag besökte My och Wille i Jondal för 1,5 år sedan var de då nya i branschen. Jag upplevde en viss trevande känsla men ett enormt engagemang för vad de gjorde. Vid vårt möte i Fjällsätra upplever jag en annan utstrålning från de båda. Genom Learning by doing tycks de båda ha samlat erfarenheter från tidigare misstag. De har lärt sig att inte göra allt, utan vara de som leder arbetet och de båda berättar om vad de tagit med sig från åren i Norge.

Vad tog ni med er från arbetet med Hardanger Fjord Lodge?
– Massor! Det var världens bästa utbildning. Det hade inte gått att driva Fjällsätra om vi inte gjort den resan där, svarar My.

Wille bygger vidare på resonemanget.
– Det var nyttigt att vi tog oss vatten över huvudet i Norge men att vi ändå klarade av det. Vi gjorde allt där. Det är lätt att tänka att det där kan vi göra själva, men vi såg att det fungerar inte att göra det. Man blir så slutkörd. Det viktigaste är att se helheten.

Vem gör vad av er?
– My är mer ansvarig för administration och sitter mycket med bokningar, fakturering och offerter. Jag sitter mer med personalen, fastigheten och så drar jag gärna in kunder, sen tar My över dem. Försäljning, personal och fastighet är min del. Sen jobbar vi aktivt tillsammans med marknadsföringen.
Jag gillar mycket när jag får använda min handlingskraft, My har mer tålamod och har bättre koll på administrationen. Jag brinner mer för snabba puckar, sen går vi in i varandras områden väldigt mycket, berättar Wille.

Hur kommer ni ta Fjällsätra framåt?
– Genom att det ska vara en kombination av ett väldigt personligt hotell men i stor skala, det är våra ledord. Det ska vara personligt med harmoni och vi ska vara en självklar aktör för folk som vill komma till Jämtland och vara aktiva. Även utländska gäster. Förhoppningsvis ska vi börja renovera redan till våren och göra den förvandlingen som ska få oss att höja oss ännu lite, berättar Wille som likt alltid sprudlar av energi.

De båda är tydliga med att Fjällsätras läge är unikt. Hotellet ligger längs med vägen som leder till södra Årefjällen och naturresurserna där ute är deras viktigaste tillgång och konkurrensfördel.

Wille Lindberg har under hösten kunnat ses i Nuit de la Glisses senaste jätteprojekt Magnetic. Filmen med sverigepremiär i januari spelades in senaste vintern och Wille spenderade mycket tid i Chamonix. Något som inte var optimalt att kombinera med rollen som småbarnsförälder och föreståndare för en lodge. Inför den här säsongen vill Wille få det franska produktionsbolaget att komma till Jämtland. Han ser stora möjligheter efter att nu ha slagit sig ned i närheten av en skidort.
– Det är faktiskt första gången som jag bor på ett och samma ställe där man faktiskt kan åka skidor. Förut har jag rest runt sex månader för att åka skidor. Det finns mycket projekt du kan ta dig an här, Sylarna, södra Årefjällen och även ut mot norska kusten. Det ligger i ett bälte som är spännande att utforska, du kan göra det med skoter eller flyga in till olika ställen och landa på sjöar. Det är det som gör det intressant och kul. Man kan självklart hitta bättre åkning än Åre men det är svårt att hitta bättre åkkompisar än vad som finns här.

Vad vi får se Wille göra på skidor i vinter är ännu ej helt klart. Men klart är att både Wille och My verkar hittat hem till sitt nya säte i Jämtland.

Text: Axel Adolfsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.