WSAS – ett av världens första mentorskapsprogram för 
kvinnor inom snö- och lavinsäkerhetsbranschen

Det finns bara två kvinnor av totalt 60 bergsguider i Sverige och siffrorna ser inte bättre ut om man tittar på övriga yrken inom snö- och lavinsäkerhet. För att få in fler kvinnor i branschen har mentorskapsprogrammet Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS) Sweden bildats. Nätverket lanseras nu i november och arbetet inleds med två informationssessioner.

Snö- och lavinsäkerhetsbranschen domineras traditionellt sett av män och Sverige är inget undantag. Av totalt 25 stycken lavinexperter är två av dem kvinnor, av sammanlagt 82 stycken lavininstruktörer är bara fem av dem kvinnor och i den alpina fjällräddningen är Jenny Råghall ensam kvinna i en grupp på cirka 30 stycken.

För att locka fler kvinnor in i branschen, och för att få fler att stanna kvar, bildades Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS) Sweden. WSAS är ett av världens första mentorskapsprogram för kvinnor inom snö- och lavinsäkerhetsbranschen. Jenny Råghall, den ensamma alpina fjällräddaren, är tillsammans med Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) en av initiativtagarna bakom WSAS.

Beslutsfattande är A och O när det gäller att minska lavinolyckor, för både branschen och allmänheten. Forskning har visat att arbetsgrupper med mångfald har en bättre gruppdynamik, har bättre förmåga att lösa uppgifter och fattar bättre beslut. Därmed är det rätt tydligt att branschen behöver fler kvinnor. Målet är inte att könsfördelningen är 50/50, utan att skapa en bättre och säkrare bransch.

Målet för WSAS är som tidigare nämnt att locka in fler kvinnor i branschen och att få fler att stanna kvar. För att göra det jobbar WSAS med både mobilisering, inspiration och mentorskap. Detta gör de bland annat genom en sluten digital plattform. Där kan kvinnor som är intresserade få kontakt med erfarna kvinnor inom lavinbekämpning. Det långsiktiga målet är att det ska vara lika naturligt för en kvinna som det idag är för en man att utbilda sig till lavinexpert, bergsguide och fjällräddare.

Nätverket lanserades 11-12 november på Lavinkonferensen i Åre och nu i november och december hålls två informationssessioner. Sessionerna är tänkta att inspirera och stötta dig som är nyfiken men kanske inte riktigt vågar ta steget in i branschen. Första sessionen hålls
digitalt den 30 november klockan 19:00-20:30 och den andra sessionen hålls i Östersund den 5 december klockan 19:00-20:30, men sänds även digitalt. Några erfarna kvinnor, med olika inriktningar inom snö- och lavinsäkerhet, kommer också delta under sessionerna för att dela med sig av sina
erfarenheter.

Första sessionen handlar om hur man börjar sin resa mot att jobba professionellt inom snö- och lavinsäkerhet. Resan handlar inte bara om att få ihop en ryggsäck full med erfarenhet i fjäll och terräng utan också om att utforska vilka inriktningar, kurser och arbetsmöjligheter som finns. I grund och botten handlar det om att våga prova, ta det första steget och tro på det. Den andra sessionen handlar om det stora livspusslet, om hur man får ihop livet och en hållbar karriär som förälder eller sambo inom lavinbranschen, som bergsguide eller skidpatrulltör.

Många av dessa jobb kräver att man har sidosysselsättningar och deltidsjobb under de snöfria veckorna på året, vilket kan kännas både främmande och svårt. Under det kommande året fortsätter utvecklingen med mentorskasprogrammet. Planerna är att ha prova-på-dagar för att locka fler och erbjuda enskilda kvinnor en egen mentor som kan följa och stötta deras utveckling i branschen under tre år.

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.