10-årsjubileum och VM-kval för den galna sporten Dødshopp

Vill ni se ett gäng akrobatiska galningar kasta sig ut från 12 meter för att landa i vad som tillsynes ser ut som ett magplask? På lördag avgörs den tionde upplagan av det snudd på legendariska VM-kvalet i Dødshopp.

På lördag är det 10-årsjubileum för Döds Challenge Stockholm – tävlingen som går ut på att slänga sig handlöst ned för en 12 meter hög platå i vad som tillsynes ser ut att bli ett magplask, för att sedan i sista sekund vika ihop kroppen till en ”räka”. Den galning som presterar bäst kvalificerar sig till världsmästerskapen i Norge senare i sommar.

Vi har tagit ett snack med den skid- surf- och brädåkande arrangören Adam Widén som håller på att förbereda det sista inför lördagens spektakulära event i Stockholm.

Tjena Adam! Vad gör du just nu?
– Jag har precis varit och kollat läget på arenan. Det är tropiskt väder och det ser ut att hålla i sig till helgen.

Berätta kortfattat för alla oinvigda, vad är dødshopp egentligen?
– Du seglar i luften så länge du vågar tills du i sista sekund viker ihop kroppen och landar på händer och fötter samtidigt likt en räka. Norrbaggarna kör ofta utan att använda armarna och landar med fötter och huvud samtidigt istället. Båda teknikerna ger bra poäng så länge landningen är kontrollerad och i rätt vinkel.

Vart håller eventet hus?
– Saltsjöbaden på lördag kl 16.00. I år finns inga coronarestriktioner, så nu ska vi sänka stället!

Går det att anmäla sig fortfarande?
– Det är fullt. Det rasslade sjukt fort i år. Vi har 40 platser och de gick på en vecka, det finns ett stort intresse för dödshopp. Det har spridit sig internationellt nu också och vi kommer bland annat ha amerikaner, spanjorer och finnar med på tävlingen på lördag. Förut fick jag leta efter folk för att lyckas få ihop en tävling, nu ser man kidsen göra räkan på varenda badplats… det är skitroligt.

Det är 10 års jubileum, innebär det något extra?
– Nej. Vi kör samma koncept. Ska jag var ärlig kom jag på för bara några veckor sedan att det var tio år sedan detta drog igång. Jag såg en gammal bild på mig från ett event, jag såg ut som ett litet barn… då förstod jag att vi hållit på ett tag.

Blir det någon livesändning i år?
– Tyvärr har vi inte fått ihop det i år. Det är ett dåligt år ekonomiskt och det är mycket i världen som påverkar olika företag. Det är synd att vi inte kan livestreama, det var 60 000 personer som kollade förra året. Nästa år hoppas jag få till det igen!

Finns det några förhandsfavoriter eller på annat vis intressanta deltagare?
– Tävlingen sprider sig till dom yngre, det är kul. Jag tror det har att göra med förra årets tävling då Sigge Magnusson imponerade och inspirerade stort. han var bara 11 år då.

– Det finns ett gäng norrmän som alltid är med och slåss i toppen. Men sedan kommer det alltid nytt folk som chockar oss med riktigt sjuka grejer. Det ska bli spännande att se! Avslutar Adam Widén.

Tider och upplägg – Dødshopp Challenge Stockholm

  • Tävlingen startar 16.00, lördag 13 augusti i Saltsjöbaden.
  • Bästa tjej och kille kvalificerar sig till VM i Olso 27 augusti.
  • I kvalet tävlar man i fristil vilket innebär att volter och rotationer är tillåtna.
  • De 20 bästa tar sig vidare till den första finalen som avgörs i klassisk stil där inga trick är tillåtna.
  • Efter den första finalen räknas poängen från både kval och final ihop och topp 10 tar sig till en superfinal som avgörs i fristil där endast poängen från finalen räknas.
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.