10 gånger mer skidåkning för pengarna i Alperna jämfört med svenska och norska fjällen

Var får du mest skidåkning för pengarna 2020 räknat i antal pistkilometer? I italienska Val Gardena kostar liftkortet 3 kronor per pistkilometer medan motsvarande siffror för Sälen är den 28 kronor per pistkilometer, och i Trysil blir det 38 kr/pistkilomter vilket är mer än 10 gånger så dyrt jämfört med vissa orter i Alperna. 

Försäljningen av 2020 års skidresor är i gång och ett visst intresset att hitta den mest prisvärda skidresan finns så klart alltid. Vid sidan av känslor, kvalitet och liknande kikar vi som bokar givetvis också på hårda fakta, ekonomi och liknande.

Reseföretaget STS Alpresor har i samband med säljstarten jämfört liftkortspriserna på några av svenskarnas favoritorter i Alperna och fjällen hemma i Sverige och Norge. Resultatet visar att man i Alperna generellt sätt får extremt många fler pistkilometer per nedlagd liftkortskrona. Att man får mer skidåkning för pengarna, beror på de stora prishöjningar på liftkorten i de svenska och norska fjällen trots att skidanläggningarna är väsentligt mycket mindre till storleken:
– I vår jämförelse har vi tittat på vad priset för ett liftkort kostar och delat det med storleken på skidområdet. Mått på storlek har vi tagit utifrån antal pistkilometer. I italienska Val Gardena betalar man exempelvis 3 kronor per pistkilometer, vilket kan jämföras med 38 kronor i norska Trysil, säger Niclas Helgesson som är VD STS Alpresor.

Trots att den svenska kronan just nu är svagare mot euron så är det ofta billigare att äta och dricka i delar av Alperna. I österrikiska Bad Gastein kostar exempelvis en stor öl ca 40 kr (50 cl) jämfört med ca 90 kr (40 cl) i Åre, mindre än halva priset till Alpernas fördel:
– Reser man som familj eller i en större grupp är mitt bästa tips att boka tidigt så kan vi garantera ett så bra pris och boende som möjligt, avslutar Niclas Helgesson.

Ett litet krux med STS undersökning är så klart att det kostar mer att transportera sig ned till Alperna. Cirka 95 procent av deras resenärer (resterande del kör i egen bil) tar flyget ned till snön, vilket kostar både privatekonomiskt och miljömässigt. STS Alpresor är Sveriges största arrangör av resor till Alperna med nästan 50.000 resenärer som besöker 19 olika orter som reseföretaget har i sitt program till vintern 2019/2020.

Jämförelse mellan 7  skidorter 

Alperna

Val Gardena (Dolomiti Superski), Italien:
1 220 km pist / 3 005 kr per liftkort = 3 kr/km

Bad Gastein (Ski Amadé), Österrike:
760 km pist / 2 738 kr per liftkort = 4 kr/km

Sauze d’Oulx, Italien:
400 km pist / 2 088 kr per liftkort = 5 kr/km

Cervinia, Italien:
350 km pist / 2 579 kr per liftkort = 7 kr/km

Sverige och Norge

Åre, Sverige:
101 km / 2 540 kr per liftkort = 25 kr/km

Sälen, Sverige:
82 km / 2 230 kr per liftkort = 28 kr/km

Trysil, Norge:
75 km / 2 829 kr per liftkort = 38 kr/km

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.