Dyrare liftkort i Sälen och Åre nästa vinter

Skistar håller sin inslagna väg och höjer även till nästa vinter 2019/2020 liftkortspriserna mer än inflationen i sina skidorter Åre, samt Tandådalen-Hundfjälllet och Lindvallen i Sälen. Men man är inte ensam i Sverige med att höja, fler anläggningar gör samma sak.

Priset på ett dagskort i Åre under högsäsong är inget som man nästa vinter kan få under 500-lappen. Priset på dagskort i Åre höjs till 520 kronor för vuxen, vilket är en ökning med drygt 6 procent. Vad inflationen ligger på framåt i tiden vet vi ju så klart inte, men de två senaste åren har den legat på 2 respektive 1,8 procent.

Om vi går tillbaka säsongen 2016/2017 så kostade motsvarande dagskort för vuxen i Åre på högsäsong 425 kronor, och priset ökade därefter med 9,41 procent till 465 kronor till säsongen 2017/2018 för att till vintern som just passerat höjas ytterligare 5,38 procent till 490 kronor.

Liftkortspris för vuxen under högsäsong i någon av Sälens anläggningar följer samma mönster, om än i lägre absoluta tal. Nästa vinter kostar ett dagskort 475 kronor och för två år sedan säsongen 2017/2018 kostade samma kort 425 kronor, man har alltså höjt med 11,8 procent på två år.

Skistar som dominerar den svenska skidmarknaden med sina skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen samt Hammarbybacken (Stockholm) har en marknadsandelen på cirka 49 % får ofta bära hundhuvudet i Skidsverige för att tänka mer på aktieägarna än skidåkarna i hur man driver sin verksamhet.

Nu senaste var det mycket upprörda känslor kring rivningen av Åre kabinbana, och samtidigt beskedet att någon ersättningslift upp på högzon inte var planerad och inte heller någon ersättning av liften som tidigare fanns från 1000-meters platån. När bolagets VD Mats Årjes meddelade sin avgång i maj  stod det klart att företagets värde ökat tiofalt de 17 år som han varit aktiv. Han meddelade också att han säljer samtliga sina aktier i Skistar till familjen Erik Paulssons bolag Backahill Utveckling, vilka uppgick till ett värde närmare 75 miljoner kronor, enligt Dagens industri. 

Det ska dock tilläggas att Skistar är långt ifrån ensamma om att höja sina liftkortspriser. Kläppen ökar exempelvis med 6,4 % till 415 kronor. Alla nya priser för nästa vinter är inte släppta ännu, men till förra vintern var Romme en av de anläggningar som höjde sitt pris mest med drygt 9 procent till 420 kronor, året dessförinnan hade man ökat nära 7 procent.

Du som är anställd och har ett friskvårdsbidrag kan sedan förra vintern använda denna förmån för att köpa liftkort, mer om liftkort som friskvård.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.