Efter 17 år: Mats Årjes lämnar jobbet som vd för SkiStar

SkiStars vd Mats Årjes har idag meddelat styrelsen att han avgår. Han sitter dock kvar fram till dess att en efterträdare är utsedd, vilket väntas ske någon gång under hösten 2019.

Mats Årjes har lett SkiStar under 17 år. Det innebär att han är en av de verkställande direktörer i ett börsbolag som suttit längst:
– SkiStar är ett välmående bolag och för mig är det en lämplig tidpunkt att sluta nu och jag räknar med att hinna med fler utmaningar i yrkeslivet. Jag ser också fram emot att den närmaste tiden kunna fokusera mer på kampanjen med OS 2026 och fundera på vad min nästa spännande utmaning ska bli.

Just faktumet att Mats Årjes suttit både som vd på Skistar och som ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK) som söker vinter-OS har kritiserats hårt av många. Den dubbla agendan som många såg hade ju tidigare med att Mats Årjes som ordförande, vd och aktieägare i Skistar hade kunnat tjäna på att få ett vinter-OS till Sverige eftersom flera av de anläggningar, framförallt då Hammarbybacken och Åre, som kan användas till ett vinter-OS på svensk mark ägs av just Skistar. Till Dagens Industri (DI) säger nu Mats Årjes att denna diskussion om dubbla stolar är skön att lägga bakom sig:
– I och med det här får jag bort spekulationer om dubbla stolar när man talar om OS i Sverige och min roll som vd i Skistar, säger Mats Årjes.

SkiStars verksamhet har utvecklats väldigt positivt under Mats Årjes nästan två decennier som vd, enligt pressmeddelandet som då syftar på ekonomin. Samtidigt med bolagets lönsamhet har många i Skidsverige ifrågasatt de ökade priserna på liftkort. Skistar har också agerat för att få till flygplatsen i Sälen, vilket inte enbart mottagits som positivt. Nyligen kom också avslöjandet från Svenska Dagbladet om den så kallade ”Vemdalsmodellen” där bolaget fått 80 miljoner i statligt glesbygdsstöd från Tillväxtverket för att bygga åtta nya stolsliftar i Åre och Vemdalen. Pengarna har gått till små, nystartade bolag som har byggt liftarna, och Skistar har till en början hyrt liftarna och sedan haft option att köpa loss dem. Hyresavtalen har använts trots att Skistar äger marken, driver liftarna och sköter skidskolan. Både myndigheten och Skistar har invänt mot kritiken och menar att man inte gjort några felaktigheter.

Värdet på bolaget Skistar har tiofaldigats med Mats Årjes vid rodret, enligt pressmeddelandet idag. Detta är något som betonas av styrelsens nytillträdda ordförande Eivor Andersson, som klev på i mars efter att tidgare ordförande Pär Nuder avgått:
– Jag har haft förmånen att sitta i SkiStars styrelse de senaste åtta åren med Mats Årjes som vd. Vi har haft ett utmärkt samarbete, och Mats Årjes har tillsammans med bröderna Erik och Mats Paulsson utvecklat SkiStar till vad bolaget är idag. Samtidigt har jag förståelse för att han vill hinna med andra intressanta uppdrag framöver.

SkiStar AB är noterat på börsen Nasdaq Stockholm, segment Mid Cap. Koncernen äger och driver alpina skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen samt Hammarbybacken (Stockholm) i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St. Johann in Tirol i Österrike. Marknadsandelen är i Sverige 49 %, i Norge 30 % och totalt i Skandinavien 41 %. Kärnverksamheten är alpin skidåkning och verksamheten delas in i två segment; Drift av skidanläggningar och Fastighetsutveckling & Exploatering.

På Freerides forum är Skistar alltid ett hett ämne, och tråden ”Tänker Skistar lägga ner Åres skidområde på sikt?” har haft flitigt med besök och kommentarer den senaste veckan. Forumtråden startades efter beskedet att Åre kabinbana ska rivas efter 43 år i tjänst och att man samtidigt inte ska ersätta denna lift, vilket i kombination med rivet av tusenmetersliften gör skidåkningen uppe på Högzon i Åre mindre tillgänglig enligt många skidåkare.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.