10 prisbelönta innovationer från ISPO-mässan

Freeride var förstås på plats under årets ISPO-mässa i München och passade bland annat på att lista ett urval av årets prisade skidtillbehör. Vad sägs om riktigt lätta bindningar, garanterad satellittäckning på berget eller ett skär-säkert lager 2?

ISPO-mässan i München 2020 är över och bland de närmare tretusen varumärkena som var representerade så var det några produkter som lyckades sticka ut ur mängden och belönades med pris från mässans jury. Genomgående är att hållbarhet värderades högt men även säkerhetsmässiga produkter i olika formen blev prisade. Här följer här en lista på tio stycken utvalda innovativa tillbehör som kan göra din vistelse på berget enklare på något sätt.

1. ProteGear, A*LIVE SmartSafety Tool (Product of the Year)

Garanterad mobiltäckning. Detta är en satellitmottagare som garanterar 100% täckning oavsett var du befinner dig. Tillgång till sms, mail och telefon är inte bara praktiskt, det kan också vara livsavgörande i en akut situation i en utsatt miljö. Denna innovation tilldelades utmärkelsen Product of the Year på årets ISPO-mässa.

2. Spektrum, Östra Premium (Gold Winner)

Hållbara goggles från Sverige. Åre-baserade Spektrum kammade hem priset Gold Winner i München för deras nya goggles. Östra Premium är definitivt ett mer hållbart alternativ i jämförelse med likvärdiga skidglasögon på marknaden. Ramen består av 50% förnybart material och nylonet är 100% återvunnet. Zeiss-optik med SONAR teknologi i linsen och en riktigt clean design gör denna goggle till en vinnare.

3. Kang, Flax pole (Gold Winner)

Lätta stavar med linfiber. Kang, Flax pole är ett par riktigt lätta stavar där man har bytt ut stora delar av kolfiber mot växtbaserat linfiber och därmed också kraftigt reducerat koldioxidutsläppen vid tillverkningen. I övrigt är detta ett par stilrena stavar med extra tålig yta och ett riktigt bra grepp.

4. Grizzly.Ski, GR Olympic (Gold Winner)

En riktigt lätt bindning. Den lättaste bindningen på marknaden (med brake-and-release funktion) väger endast 120 gram och är godkänd i enighet med ISMF (International Ski Mountaineering Federation). En lättanvänd bindning med minimalistisk design som givetvis lämpar sig bäst för att gå uppför.

5. POC, Base Armor (Gold Winner)

Skottsäker väst på berget? Nja, men nästan i alla fall. Detta är ett skärsäkert baslager vars främsta funktion är att skydda tävlingsåkare från sina sylvassa stålkanter. Base Armor är gjord av Dyneema Fabric som är ett skärsäkert och otroligt starkt kompositmaterial som är betydligt lättare än exempelvis kevlar. God andningsförmåga och sitter bekvämt på kroppen.

6. Rohner advanced socks, Copper Jet (Gold Winner)

Luktfria strumpor. Hur innovativa kan ett par strumpor egentligen vara? Tillräckligt för att kamma hem en guldmedalj på ISPO-mässan åtminstone. Copper Jet är tillverkade av ull och patenterade Cupron och ska ha otroliga antibakteriella egenskaper och motverkar också svamp, givetvis utformad för högsta möjliga komfort.

7. Helly Hansen, Elevation Infinity Shell Jacket (Gold Winner)

Vattentät funktionsjacka utan kemikalier. Detta är en skaljacka av högsta kvalitet tillverkad med största hänsyn till miljön. Tekniken som används kallas LIFA Infinity Pro som är en slags 3-lagers konstruktion som är vattentät samtidigt som den andas (tänk Gore-Tex) men helt utan kemikalier. Är detta framtidens teknologi för skalkläder tro?

8. Klättermusen, Farbaute Jacket (Sustainability Achievement Apparel)

Miljövänlig och lokalproducerad jacka. Klättermusen är pionjärer inom hållbarhet och kläder och denna jacka är inget undantag vilket de fick utmärkelsen ”Sustainability Achievement Apparel” för på årets ISPO-mässa i München. Farbaute Jacket är tillverkad med endast naturliga material och ull från lokala djur vilket gör detta till en högkvalitetsprodukt med riktigt lågt koldioxidutsläpp.

9. Alpina Sports, Prolan Vest (Product of the Year)

En ryggskydd att lita på. Det unika med detta skydd är framför allt dämpningen, som fungerar lika bra i alla temperaturer och förhållanden. Ull från europeiska får håller svettlukten borta och gör även detta till det mest hållbara ryggskyddet på marknaden just nu.

10. Houdini, Mono Air Houdi (Gold Winner)

Unika mikrofiber som håller länge. Mono Air Houdi är gjord i ett riktigt mjukt material som är speciellt framtaget för att mikrofibrerna inte ska fälla genom en slags inkapsling av de isolerande fibrerna i små luftfickor. En komplicerad process kan tyckas, men det fungerar i praktiken och mikrofibrerna fäller upp till 80% mindre i och Mono Air Houdi är också tillverkad med 73% återvunna fibrer och är helt återvinningsbar.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.