10 tips för dig som är nybörjare i skidbacken

Alla har varit nybörjare i backen någon gång och känt det där magpirret som ger en känsla av skräckblandad förtjusning. Här tipsar Skistar som bla driver skidskola i Åre, Sälen och Vemdalen om 10 saker att tänka på som färsking i backen. Och du som redan åker vindsnabbt nedför pister svartare än natten: Har du fortfarande med dig grundtekniken? 

1. Börja på plan mark

Börja på plan mark; ta på dig skidorna och gå runt lite med dem på, prova att glida försiktigt bara för att känna hur det känns.

2. Ploga

Prova att ploga; forma skidorna som ett ”V” med de främre skidspetsarna pekande in mot varandra. Detta fungerar som en broms så att du kan glida utför och kontrollera farten. När plogen sitter någorlunda för dig som vuxen är det dags att pröva stämsväng (åka med parallella skidor mellan svängarna, tryck ut yttre skidan i svängen och ta in den sedan mellan svängarna) och näst steg är sedan att sladda i svängen med parallella skidor.

3. Första turen i liften

Första turen upp i liften; leta upp den lättaste backen och åk endast upp till första avstigningen. Be gärna liftvärden om hjälp! Håll blicken framåt hela liftturen och försök att ha ungefär axelbrett mellan skidorna, då har du bra balans.

4. Fötterna är huvudsaken i skidåkning

Tänk på att skidorna styrs med fötterna; med hjälp av att peka med tårna kan du påverka skidornas riktning och börja träna på svängar. Flytta tyngdpunkten till ena foten så ska du se att skidorna börjar svänga. Lutar du åt höger så svänger du åt vänster och vise versa.

5. Stå mitt på foten

Försök att stå mitt på foten – det ger bäst balans.

6. Stavar är överskattat i början

Stavar behövs ofta inte i början, det blir bara ännu ett moment att tänka på.

7. Öva

Övning ger färdighet! Det tar tid att lära sig något nytt, men ju mer ju övar, desto bättre blir du.

8. Slappna av

Ta det lugnt och slappna av, ofta spänner man sig i onödan vilket gör det hela mycket jobbigare. Se också upp med synergieffekter, när du tex gör en plog följer ofta armarna med och vill också ”ploga” (kika på bild 3). Det du gör nere i fötterna behöver du inte kopiera med armarna, men det måste du aktivt tänka och därefter slipper du engagera de muskelgrupperna i onödan.

9. Paus

Glöm inte att ta paus! Att åka utför är bra träning vilket också behöver vila. Fikat smakar ännu bättre när du varit ute i friska fjälluften och rört på dig.

10. Skidskola för alla

Bästa starten och för att bli ännu bättre i skidbacken, boka en skidlektion. Bästa starten för att ta sig vidare som duktigt åkare: boka en privatlektion med en bra skidlärare (fråga efter en skidlärare med svensk skidlärarexamen om du är riktigt petig). Här läser du mer om Skistars skidskolor i deras skidorter.

Läs också: SKIDLÄRARNA ÄR FJÄLLENS RIKTIGA ROCKSTJÄRNOR

Några enkla råd för dig med barn som är nybörjare:

  • Besök toaletten innan….
  • Kläder efter väder.
  • Nej, man ska inte ha mer än 1 par strumpor i pjäxorna.
  • Tänk på att det ska vara kul att åka skidor, tvinga inte fram något – låt det ta den tid det tar. Även om du har investerat en halvförmögenhet på resa, boende, utrustning och allt annat.
  • Yngre barn 3-5 år behöver mer tid.

Läs också: SÅ LURAR DU DINA BARN ATT ÄLSKA SKIDÅKNING

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.