2 nya stolsliftar byggs i Åre till nästa vinter

Samtidigt som Skistar öppnar vintern med rekordläge i sina bokningar, meddelar man också att det ska byggas två nya liftar i Åre där ambitionen är att de ska stå klara till nästa vinter. 

Skidkoncernen Skistar släppte idag sin delårsrapport och bland all sifferexercis  kom nyheten att två nya liftar ska byggas i Åre. En nyhet som är av lite bättre kaliber än det vindplank vid Sadelexpressen som byggdes till denna säsong.

En ersättningslift och en ny lift

Det är den gamla tvåstolaren Worldcup-liften (WC-liften i folkmun) som ska bytas ut mot en modern stolslift. Dessutom ska en helt ny stolslift byggas ”väster om VM8:an”, vilket så klart kan betyda lite olika saker. Ambitionen är att dessa båda liftar ska vara byggda och klara föra att forsla upp skidåkare på Åreskutan till nästa vinter, alltså 2022/2023. Från officiellt håll släpper man ingen mer information än så i nuläget.

Så här skriver man i pressmeddelandet i den del som tar upp de nya liftarna i Åre:
”För att säkra framtidens fjällanläggningar och stärka positionen som den ledande semesterarrangören för Skandinavien året runt ökar vi investeringstakten och avser att miljardinvestera i linje med vår strategi. I ett första läge investeras nu i två nya liftar i Åre.”

Tidigare har destinationschefen Sebastian Thomasson varit tydlig med att strategin med Åre är att vädersäkra liftsystemet varför man kan tänka sig sittliften väster om VM8:an skulle kunna få sträckningen från dalstation upp mot Bräcke/Rödkullen. Botten vid VM8:an är ju något av dead end när liften stänger pga hård vind. Men det finns givetvis många tänkbara sträckningar, och oklart ens om nya liften kommer att starta från samma område som VM8:ans dalstation.

Wordcupliften är väderskyddad och en viktig länk mellan östra och västra Åre, varför att man byter den tvåstolaren till en modern lift är logisk utifrån strategin som ägaren har. Något som alla vi som har köat till WC-liften när VM6:an är stängd också inser inte är så dumt, en modern 6-stolare, eller vad det nu blir för brädd på sofforna, där blir ett lyft även om det bara är en ersättningslift.

Ett litet skidtestar-mys åk från toppen av WC-liften i vintras

Från toppen av WC-liften når man bland annat den kolsvarta Slalombacken, eller så kan man leta sig ner i skogen skiers left mot VM6:an och hitta lite puder som i filmen nedan från ett av våra skidtest i vintras.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
59 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (59)