3 skidåkare klara för big air och slopestyle på OS i Kina

Nu är det klart att ytterligare sex åkare tas ut att representera de svenska färgerna under OS i Peking 4–20 februari 2022. I Big air och slopestyle får vi se Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson.

Nu laddar världen, Sverige och Svenska Skidförbundet och alla atleter inför vinterns OS i Kina. Det blir tävlingar både i big air och slopestyle.

Alla hoppas vi på en lite snällare kvällspress (troligen naivt att önska) och bättre sportsliga prestationer från freeski-landslaget (här finns plats för drömmar!) än förra OS i Sydkorea,
kvällspressen satte sina sylvassa tänder i slopestylelandslaget.

Från Svenska Skidförbundet tror man givetvis starkt på sina atleter:
– Svenska Skidförbundet kommer ha en mycket stark representation under OS. Vår möjlighet att bidra med medaljer förstärktes ytterligare när några av våra världsstjärnor inom freeski, puckel och snowboard nu anslöt till truppen. Jag hoppas att så många som möjligt kommer bänka sig framför skärmarna när det väl är dags, för vi kommer bjudas på många spännande tävlingar med stora chanser till svenska medaljer från våra vintersportare, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.

Bland de som blev OS-klara hittar vi tre freeskiåkare: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson, samt två snowboardåkare: Sven Thorgren och Niklas Mattsson. Alla fem kommer att tävla i både slopestyle och big air:
– Det känns superskönt att få besked så här tidigt och jag är verkligen tacksam för förtroendet. Jag känner mig riktigt peppad och är i ett riktigt bra läge just nu. Men visst finns det fortfarande saker jag vill utveckla och jag är väldigt motiverad och målmedveten att göra det som behövs. Nu ska jag bara ge mig själv de bästa förutsättningar jag kan och gå ”all in” för OS, säger snowboardstjärnan Sven Thorgren.

Den samlade kompetensen bland dessa fem åkare är enorm med framskjutna placeringar i både mästerskap och X-games:
– Uttagningen till OS är ett kvitto på att vi har haft en riktigt bra säsong och levererat bra resultat, både under mästerskap och världscup. Vi skickar ett mycket erfaret gäng som har stor potential när det väl brinner till i Kina, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski.

Med i truppen kom också Sveriges i dagsläget mest rutinerade puckelåkare Ludvig Fjällström, som för tredje gången kommer delta på ett OS.
– Jättehärligt och väntat med tanke på Ludvigs framgångar under säsongen. Men vi siktar så klart på att få full trupp på herrsidan med totalt fyra åkare till OS, säger Anders Olofsson, sportchef puckel.

Fler uttagningsomgångar

Tidigare i denna första uttagningsomgång har SOK meddelat vilka åkare tagits ut inom längdåkning, alpint och skicross. Nya uttagningar sker i december och januari då truppen förhoppningsvis förstärks med ytterligare vintersportare från Svenska Skidförbundet:
– Vi har fortfarande många väldigt starka åkare inom Svenska Skidförbundet som kan blanda sig in i medaljstriden samt några nya lovande åkare som vi gärna skulle se att de blir uttagna. Förhoppningsvis får de chans att visa sin kapacitet under december och januari och därmed en chans att bli uttagna i OS-truppen, säger Ola Strömberg.

Svenska skidförbundets uttagna åkare utför

Freeski
Henrik Harlaut, Åre SLK
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK

Puckel
Ludvig Fjällström.

Skicross
Sandra Näslund, Kramfors Alpina
Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK
David Mobärg, Edsåsdalens SLK
Viktor Andersson, Vemdalens IF

Snowboard
Sven Thorgren, Sollentuna SLK
Niklas Mattsson, Leksand Snowboard och Freestyle club

Alpint
Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK
Sara Hector, Kungsbergets AK
Kristoffer Jakobsen, Storklinten Alpina

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera