4 meter snö i Riksgränsen

Riksgränsen har 4 meter snö! Fick en liten påfyllning sista dygnet med 15 cm. Nedre stolsliften må vara nere men sjukt bra snöläge har man i norr. Prognos för liften är fortsatt lagad – förhoppningsvis – till påsk.

Riksgränsens lifthaveri har vi tidigare berättat om, där finns inga nyheter från källorna i Norrland idag. Man har fortsatt förhoppningen att få klar Nedre Stolsliften till påsk. Men snö, det har man fått rejält av!

Snödjupet i Riksgränsen är nu uppe på 400 centimeter, vilket är överlägset bäst i Sverige om vi kollar idag den 2 april 2019 i Snöguiden här på Freeride, vars dagsfärska rapporter kommer direkt från branschorganisationen SLAO.

Riksgränsen brukar ligga bra vad gäller snö men just nu är det rekordnivå, man ligger 117 procent över normal nivå jämfört med historiska data.

I Norge ligger Stranda i topp med 250 centimeter, vilket är 17 procent mer än vad det historiskt brukar ligga där så här års. Men Skandinavien i alla ära, alla vet vi att världens bästa bergskedja för skidåkare stavas Alperna.

Andermatt har 600 centimeter, Engelberg 636 centimeter och långa liftburna offpiståk. Tittar vi i kristallkulan ser vi dessutom att Schweiz väntar på ett riktigt rejält dump senare i veckan. I Snöfallstoppen, som visar var mest snö faller de kommande tre dygnen, är tendensen solklar. Det är framförallt på onsdag-torsdag som snön kommer att komma.

I vanlig ordning hittar du lavinriskbedömningar främst via nationella vädertjänsterna i Alpländerna, här finns en samlingssidan där du kan klicka dig ner på Europakartan till regionen som du är intresserad av. Svenska lavinprognoser ser du på www.lavinprognoser.se, samt via skidorterna.

Mer info för snöjägare

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.