Mer om lifthaveriet i Riksgränsen (och den grymma åkningen just nu)

Riksgränsens sittlift ligger nere sedan öppningen i början av mars, och förväntas så göra ett tag framöver. Läget är osäkert, men hoppet lever och under tiden är själva skidåkningen bättre än någonsin. Här är en kort uppdatering.

– Det gnisslar och gnetar lite, men det går ju. Visst det är tråkigt när saker går sönder, men vi allihopa hjälps åt och då funkar det. Folk har fått riktigt fina puderåk ändå, och det är ju ändå det viktiga. Vi har ju slitit som djur allihopa, och på något sätt har vi löst det.
Så säger en av skidpatrullörerna i Riksgränsen om läget efter öppningshelgen och lifthaveriet som vi har berättat om tidigare.

När nedre stolsbanan helt plötsligt började ge ifrån sig ett oroväckande klonkljud på lördagsförmiddagen 2 mars 2019 var det ingen i liftkön som kunde tänka sig att det skulle dröja ändå till mitten av april innan de skulle komma upp till bergstation. Växellådan är nu på plats i Österrike för att fabriken ska kunna tillverka den del som är trasig. Nedre stol är alltså helt unik, och det finns inga delar att ta från någon hylla någonstans.

För att skidåkare ska kunna ta sig upp på fjället går det bussar till Katterjåkk. Där är det promenad upp under tågspåret till Katterjåkksliften. Terrängen och den åkning man når är det egentligen ingen skillnad på, det är bara ganska omständigt att åka ned på framsidan. Detta har lett till helt fantastiska förhållanden i Uffes och Branten långt efter snöfall, för de som orkar lägga energin på att ta sig runt. Bussarna går med en halvtimmes mellanrum på förmiddagen, och något glesare på eftermiddagen.

”Detta har lett till helt fantastiska förhållanden i Uffes och Branten långt efter snöfall, för de som orkar lägga energin på att ta sig runt.”

Upp på fjället har det varit glesbefolkat. Inga liftköer att tala om, trots riktigt bra förhållanden. Jämfört med förra årets rent usla snövinter är det otroligt bra åkning just nu. Veckan efter öppningen kunde bästa åken i Gränsen någonsin fås flera dagar i rad.

Förra vintern hade Abisko liknande problem med sin lift på Noulja Offpist. Växellådan var trasig och det medförde att liften stod still hela vintern. I Riksgränsens fall har man redan efter bara några dagar demonterat växellådan och lastat den på en lastbil söderut. Första prognosen från fabriken var att det skulle ta ca 5-6 veckor, vilket betyder mitten av april och självaste påskveckan. Påsken är Riksgränsens absoluta högsäsong, och prognosen är därför verkligen på det berömda håret. Med den snö som finns och ska komma, bådar det gott inför en fin vår om allt klaffar.

>>> Uppdatering 10 april 2019: Lapland Resorts som driver Riksgränsen och Björkliden skriver på sin hemsida: ”…prognosen är att Nedre stolliften kan börja rulla under första halvan av maj månad.” läs hela meddelandet och eventuella uppdateringar här på Riksgränsen webb under öppettider, scrolla längst ned.

En helt ny lift kanske vore det bästa? Så är det såklart, men en ny lift är inget man smäller upp mitt i vintern. Det kostar också väldigt mycket pengar, och än så länge finns ingen investering klar.

 

Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.