5 tips inför pjäxköp med Christian Kalmendal

Låten ”Welcome to the Jungle” från Guns N´Roses debutplatta berättar historien om när bandet anlände till storstadsdjungeln Los Angeles. MTV vägrade spela låten men efter stora påtryckningar från deras manegement gick den opinionsledande musikTVkanalen med på att spela låten. Men bara en enda gång. Resten är historia. Låten blev på några timmar den mest önskade någonsin och bandets succé var sedan dess självskriven.

En annan djungel, något mer vanlig för oss skidivrare (än dess dekadenta dito Axl Rose refererar till) är pjäxdjungeln. Pjäxan, denna skidutrustningens mest kritiska komponent, har förstört fler skiddagar än benbrott och flatljus tillsammans och snart avgår årets safari med högt hållna huvuden och stora förhoppningar. En stor del av er som skall köpa pjäxor kommer dock att gå vilse på vägen och förtäras i våndor medan kramper och smärtor glupskt slukar bra skiddagar och endast efterlämnar besvikelse.

Hjälp finns dock att tillgå. Din machete genom snåriga skogar av vilseledande marknadsföring och ny oprövad teknik heter boot-fitters och är lika mycket doktorer som skidåkare. En av de främsta inom området heter Christian Kalmendal. För vissa är han känd som ”Trelagers-Chrille” då han är en lika passionerad toppturare som boot-fitter, med få missade chanser att vara på berget. Trelager-Chrille hittar du vanligen på Åre Skidsports ovanvåning. Där har han länge hjälp butikens kunder till nöjda fötter och hans rykte når numer hela Sverige.

Christian är också med och driver forskningsprojektet Ski Knowledge Through Science där målet är att genom forskning verkligen cementera vad som funkar och inte i pjäxväg.

– Skidåkarens utrustning och kunskapen kring den har länge varit något för den redan initierade och den aktive. Vi vill skingra dimridåerna kring vår utrustning och skidåkning och göra den begriplig för alla, säger Christian Kalmendal till Pre-Ski.com.

– Målet är att öka förståelsen för hur individanpassad och optimerad utrustning förändrar och påverkar skidåkarens prestationer till det bättre. Hur kan vi, efter varje persons unika förutsättningar, skapa ett så naturlig rörelsemönster som möjligt och få ut maximal effekt samtidigt som vi minimerar risken för skador, fortsätter han.

– Den alpina världen är precis som all annan sport fylld med förståsigpåare, åsiktsmaskiner och soffexperter. Utrustningens betydelse är alla överens om. Hur man anpassar den och vad som egentligen fungerar, ja där blir åsikterna genast mer subjektiva för att uttrycka det milt. Vi vill bena ut vad som fungerar bland alla teorier, säger Christian avslutningsvis till pre-ski.com.

Vi passade på att ställa några frågor till den kunnige pjäxdoktorn om vad som kan vara bra att tänka på inför inköpen i år.

Vad är ditt bästa tips inför ett pjäxköp?

– Man ska vara ärlig mot sig själv. Hur mycket åker jag, var åker jag, vad ska jag ha grejerna till? Sen tycker jag att man ska köpa pjäxorna av någon man har förtroende för. Har du kunskap så visst, köp på nätet, men har du inte det ska du gå till någon som har koll. Ett annat generellt tips är att vara försiktig med pjäxorna som är gjorda för nybörjare.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?

– Folk köper fel storlek och då menar jag t.ex. att man köper en väldig bred pjäxa men att man har smala fötter. Den måste sitta och man skall veta att en pjäxa aldrig blir tajtare än vad den är i butiken. Man ska sitta fast på ett bra sätt.

Vilken del av skidutrustningen ska man verkligen inte snåla in på?

– Om det är det någon del av utrustningen man inte ska jaga rea eller deals på så är det pjäxorna.

Vilken del spelar mindre roll?

– Jag tycker idag att man kan kompromissa utifrån egen plånbok på de flesta delarna av skidutrustningen förutom pjäxorna. Behöver du ett par skidglasögon med mail i? Nej, förmodligen inte.

Vad gör man om man är ute och åker och får riktigt ont i fötterna?

– Det är alltid svårt att svara på ”såhär ska du göra så blir det bra”, men man ska vara rätt rätt tuff mot dom man har köpt pjäxorna av. Man SKA få hjälp om det inte blir 100%. Inte nya pjäxor kanske, men hjälp att justera dom smalare, bredare, bättre hälgrepp o.s.v, det ska man få hjälp med. Det kan vara svårt att tillgodose alla kunders fötter och preferenser direkt. Folks krav idag är rätt höga.

Är ni nyfikna på mer djuplodande analys av den senaste forskningen så kommer Trelagers-Chrille och Mikael Swarén, Forskningsingenjör på Nationellt vintersportcentrum presenterar sina resultat på Scandic Hasselbacken den 29 augusti under Skiers Accrediteds uppstart inför vintern vid namn Pre-Ski. För mer info: Pre-Ski.com

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.