Adam Falk – Kärlekens krigare går sin egen väg

Den långsmale killen med den softa attityden erövrade många hjärtan med sina webisoder och filmer under titeln Winter Project. Adam Falk har alltid gått sin egen väg och frågan är vad som väntar honom härnäst? Freeride hörde sig för.


Meditation är det nya svarta för Adam

Vissa går sin egen väg. De gör det de tror är bäst för dem. Ofta resulterar detta inte i några vågor på vattnet. Andras liv pågår obemärkt vid sidan. När Adam Falk började gå sin egna väg började folk följa efter honom. Adam följde känslan och lät kreativiteten avgöra hur hans liv skulle bli. Men finns det utrymme att vara annorlunda i en liten bransch och hur gör man för att hitta och lita på sin inre röst? Freeride tog ett snack med Adam Falk för att tydligare förstå vad som fick honom på inslagen väg.

Hej Adam. Man har inte sett så mycket av dig i vinter. Vad har du gjort?

– Jag började vintern med att hänga ut hemma hos morsan i Funäsdalen någon månad. Där åkte jag mycket skidor och snowboard, yogade och åt massa god mat. Jag började samtidigt jobba på mitt och Nicke Jacobssons nya projekt DamaSpirit. Det var en bra start. 

Efter det drog jag till Japan i tre veckor och shreddade mad pow med RÖJK. Sen har jag hängt väldigt mycket i Stockholm och jobbat på vårt nya projekt, fixat ett kontor, knutit nya kontakter och sånt där man måste göra om man vill komma någonstans. 

Hmm, ja du har inte varit så aktiv på internet?

– Nej

Inte ens din blog är speciellt aktiv just nu….vad gör du istället?

– Jag fick nog av allting, hela den här mediagrejen att allt ska synas överallt gärna samtidigt som det sker. Mitt sinne blev mättat och jag kände att jag var tvungen att dra mig tillbaka och hitta mig själv lite. Nu mediterar jag, åker mycket skateboard och funderar på vad jag vill göra av resten av min tid i detta liv..


Raggare i Funäs
 
Adam skjuter mode i Paris


Du var tidigt ute med att filma vad du gjorde och hittade snabbt din egen kanal med Winter Project. Hur började allt för dig?

– Jag har alltid haft ett uppmärksamhetsbehov för det jag gör. Allt började så tidigt. När jag var sjutton år och blev signad av Peak Performance så ingick det att få filma med Free Radicals, vilket var en dröm som gick i uppfyllelse. Tyvärr så tog de inte med något av mitt material i filmen vilket sårade min något unga själ väldigt mycket. Jag var ledsen men samlade kraft och i en motreaktion mot allt så tänkte jag att det är bättre att starta ett eget bolag så kan jag bestämma allt själv, så blir allt mycket enklare. Jag träffade på Nicke Jacobsson av en slump i Sälen, vi klickade och Winter Project föddes. 

Är internet ett bra format för att visa upp skidåkning?

– Internet är det bästa format som universum har kommits på hittills. Det är öppet för alla och vem som helst kan sprida vad just de känner för. En biprodukt blir att det helt plötsligt finns oändligt många edits, men det gör det hela bara lite roligare. Det sätter större krav på kvalité och uttryck. Framför allt så är det fint att alla kan bli filmare eller fotograf. Förut var man tvungen att vara teknisk lagd för att kunna använda sig av tekniken men allt är så förenklat idag, vilket öppnar många intressanta dörrar. Speciellt för framtida generationer som inte behöver lägga tid på inställningar utan bara kan skapa.

Första åren med Winter Project släppte ni flera avsnitt som dokumenterade vad ni gjorde på ett ganska ”avfilmat sätt”. Ju längre tiden gick desto mer ”välproducerade” och snygga blev avsnitten. Var det medvetet?

– Jag skulle säga att det var både medvetet och omedvetet. Vi visste inte riktigt vad vi gjorde i början utan vi körde på och successivt längs med vägen så blev vi allt mer kräsna över kvalité. Det resulterade i sin tur i att vi började göra större och mer genomtänkta produktioner, vilket tar mycket längre tid och vi kunde inte släppa lika mycket material helt enkelt.

 


Fotografering med Peak Performance i Engelberg
 
Foto av musikvideo


Ja, det gjorde ju att mängden film ni släppte minskade. Blir det lätt en kompromiss? Att man inte kan hålla hög kvalité på både innehåll och form?

– Bra fråga, just då blev det en kompromiss, men jag tror också att vi var väldigt peppade på att utvecklas och vi kände inte samma behov av att behöva släppa så mycket material hela tiden. Vi valde istället att helt enkelt fokusera på kvalité. Samtidigt började mer och mer liknande videobloggar skapas och vi ville inte heller smälta ihop med alla andra. Vi kände att det blev stressigt att släppa edits hela tiden och började istället hitta en njutning i att lägga ner mycket tid och kärlek i det vi gjorde och släppa mindre men bättre material. 

Jag skulle även säga att något annat som är viktigt är att stanna upp och reflektera över vad man egentligen gör, bryta gamla mönster och se till att man utvecklas kreativt. Då tjänar tiden till ens fördel. När man är stressad är det svårt att få distans.

Du har alltid haft en aktiv blogg där du delar med dig av dina bilder. På senare tid har intresset för bilder tagit över än mer verkar det som. Vad är det du gillar i bilder?

– Det jag gillar är att man kan frysa en känsla, bevara den och sen visa upp den och få åskådaren att känna något. Bildkonst är ett oerhört mäktigt medium, det finns så mycket spännande saker man kan utforska både utanför och inom sig själv. Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig och just foto funkar väldigt bra ihop med min själ antar jag. Det är väldigt vackert att få visa upp sin känslomässiga insida för människor och framför allt få inspirera andra människor till att visa upp deras inre. Allt för många människor går och bär på massa grejer som de inte vågar ta till ytan, där har fotografering varit ett väldigt viktigt verktyg för mig.


Skivomslag till Kaah
 
Omslaget till Rebecka och Fiona


För många skulle det säkert vara lätt att föreställa sig att en fotograferande skidåkare skulle börja fota skidåkning. Men inte för dig. Du har valt att fotografera annat. Berätta varför?

– Skidåkningsbranschen blev lite för smal och begränsande för mig då den fungerar helt på sitt egna sätt, vilket är både bra och dåligt. Jag ser mig själv som en kreativ person och ledsnade till slut på att ha att göra med oseriösa folk som bara tänker på sig själva och som förväntar sig att man ska göra massor av grejer för minimal betalning. Den finns ingen riktigt struktur och sunt förnuft är något som många verkar ignorera helt och hållet. Jag kände att jag ville jobba med kreativa människor som brinner för det de håller på med. Det är klart att det finns massor av fina människor inom skidindustrin, men när pengar tar över sinnet blir själen helt enkelt väldigt förvirrad. 

Jag kom fram till att jag älskar musik och konst. Jag försökte skicka ut energi innehållandes vad jag ville göra och efter ett tag så började livet sätta mig i coola situationer. Jag började istället jobba med musik och konst projekt. Helt plötsligt fick jag resa till häftiga platser och umgås med människor som inspirerar mig till att fortsätta med min konst. Det låter kanske lite flummigt med det är något man pratar mycket om inom meditation. Att man kan föreställa sig och fokusera på något som man vill ska hända för att sedan skicka ut den informationen till universum för att sedan få lite bra feed back tillbaka. 

Okej, så vem inspireras du av inom foto?

– Jag kan bli inspirerad av vem som helst jag ser som är ute och fotar, där det verkligen lyser i deras ögon eftersom de tycker det är kul. Det gör mig sjukt peppad! Men en konkret person skulle nog vara Pontus Alv med sitt Polar Skateboards, han är en stor inspirationskälla. 

Det är ofta en ganska hård attityd inom skidåkningsvärlden. Där har du urskiljt dig som en lugn och känslig kille, i kontakt med andra sidor av dig själv än vad som normalt kommer fram i skidmedia.

– Jag har alltid varit mig själv och försöker ge så mycket kärlek jag kan till omvärlden. Gör jag det så får jag kärlek tillbaka från livet och jag kan börja kommunicera samt be livet om softa grejer som man vill ska hända. 


Hur mycket skidor åkte du i vintras?

– Jag åkte cirka två månader bara, har aldrig åkt så lite faktiskt. Men jag har fått mycket annat bra gjort istället så det är nice.

Hur ser du dig själv vara aktiv inom skidvärlden framöver?

– Jag jobbar mycket med CLWR och kommer fortsätta att göra lite små skidprojekt här och var. Men det största fokuset kommer att ligga på mitt och Nickes nya projekt DamaSpirit. Men jag kommer alltid se till att kvar fokus på skidåkningen, för det är där min kreativitet kommer ifrån.

Med distans till det du åstadkommit, vad är du mest nöjd med under din skidkarriär? Vad har betytt mest?

– Jag är mest nöjd med att jag alltid har gått min egen väg, haft fokus på att ha roligt och hänga med fina människor. Winter Project tillsammans med Nicke Jacobsson har betytt allra mest då det blev våran egna version av en universitetsutbildning. En resa genom både mörker och ljus som fått oss att få perspektiv på hur det är att leva på ett litet svävandes klot i universum.   

Något speciellt åk som etsat sig fast mer än andra?

– Vi var tillsammans med Nicklas Blom & Emanuel ”Mosse” Hedvall i Italien för något år sedan och prickade ett megadump där vi bara åkte runt runt med liften & shredda järnet. Det var riktigt fint, för det bästa är när man kan dela sina upplevelser med fina vänner. 


Nya kontoret

För alla mini-Adams som sitter där ute i Sverige och gillar både åkning och filmning. Vad har du för tips till dem?

– Att bara ösa på och aldrig tveka eller tvivla på sig själv, se till att göra allt ifrån hjärtat! Går man hjärtats väg så sätter man bara gränserna själv uppe i huvudet, allt är möjligt. 

Vad saknar du allra minst från skidåkningen?

– Att släppa på all tung utrustning runt om i världen. 

Vad gör du i sommar?

– Jag och Nicke chillar på DamaSpirit-kontoret på Söder. Vi håller på och renoverar samtidigt som vi gör lite olika projekt. Just nu håller vi på och gör en musikvideo för ett band som heter Sjukstugan. Samtidigt håller vi på med vår första marknadsföringskampanj som ska släppas här i höst. 

Några sista ord?

– Vi håller på och söker unga kreativa filmare/fotografer till DamaSpirit, hör av er så får ni komma på anställningsintervju. Maila på info@damaspirit.com. Annars hoppas jag bara att folk är sig själva, gör sköna saker och sprider kärlek!

Text: Kristoffer Frenkel
Foto: Adam Falk

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.