Amazon höjer skidbacke i Eskilstuna

Ibland kommer julen tidigt. När den amerikanska e-handelsjätten Amazon Web Services bygger nya datahallar i Eskilstuna innebär det att lokalinvånarna får en högre slalombacke.

Långtgående planer på utvidgad skidbacke

Eskilstuna kommun har under en längre tid velat höja skidbacken i Vilsta friluftsområde, utanför Eskilstuna. Våren 2017 fick kultur- och fritidsförvaltningen klartecken till att påbörja höjningen men det ställdes också krav på att man skulle använda oförenade schaktmassor.

Oväntad bonus

I samma veva kom beskedet att Amazon Web Servies beslutat sig för att förlägga sitt nya datacenter till Eskilstuna. Schaktmassor från molnjättens nyinköpta tomt testades och fick godkänt av miljö- och räddningsförvaltningen. Det i sin tur ledde till att massorna kunde användas till backen, varpå Amazon skänkte dem till kommunen. Plötsligt var höjningen av skidbacken en realitet.

– Något som för oss skulle ta cirka 3-5 år blev möjligt direkt genom att Amazon Web Services kom till Eskilstuna. Nu kan vi snabbt få en utvecklad backe för alpint, rail och lek, säger Magnus Nilsson, ordförande för den lokala slalomklubben Tunafors SLK, i ett pressmeddelande.

Större åkyta

Till Svensk Byggtidning säger Mattias Alberts, avdelningschef kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna:

– En höjning av Vilstabacken kommer att leda till att Eskilstunas invånare ges bättre förutsättningar för utförsåkning än idag. I kombination med en ny centralt placerad lift kommer backen att kunna utnyttjas mer effektivt och ge mer åkyta.

Den nya Vilstabacken

Och i samma tidning konstaterar Guido Bartels, Nordenchef på Amazon Web Services, “Vi är mycket glada över att vår datacenterinvestering i Sverige kan hjälpa Eskilstuna kommuns strävan att höjda skibacken i Vilsta. / … /  Vi ser fram emot att njuta av den nya skidbacken tillsammans med Eskilstunas invånare framöver.”

”Något som för oss skulle ta cirka 3-5 år blev möjligt direkt genom att Amazon Web Services kom till Eskilstuna.”

Inför förra vintersäsongen påbörjades arbetet med höjningen och har fortsatt nu i år. För närvarande är Vilstabacken belägen 47 m.ö.h. med en fallhöjd på 21 meter. Den längsta nedfarten (blå) är 200 meter.

Premiär vintersäsongen 2018/2019

När den “nya” Vilstabacken står klar kommer den att vara cirka tio meter högre. Enligt Tunafors SK innebär det en 30 meter längre slalombanan (med fyra till fem fler svängar) plus en storslalombana som blir runt 50 till 70 meter längre (med fem till sju fler svängar). Arbetet fortsätter men förhoppningen är att den nya skidbacken kommer att bli klar i vinter.

Vad tycker du om Vilstabacken?
Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.