Andreas Fransson och JP Auclair omkomna efter lavin i Chile

Det är med tungt hjärta jag måste rapportera att Andreas Fransson och JP Auclair är omkomna. De två drogs med i en lavin under måndagen lokal tid, vid gränsen mellan Chile och Argentina i Patagoniaområdet, medan de arbetade på sitt gemensamma skidfilmsprojekt, Apogee Skiing.

En 700 meter lång lavin ska ha begravt Fransson och Auclair, på berget San Lorenzo (3.700möh) i Aysénregionen i Chile, medan fotografen Daniel Rönnbäck och filmaren Bjarne Salén som också var på platsen skall ha klarat sig oskadda. De befann sig på en annan bergssida för att dokumentera. Olyckan skall ha ringts in med satellittelefon under måndags eftermiddag lokal tid (- 5 timmar från Sverige).

Andreas Fransson skrev i sitt senaste inlägg på instagram den 26 september att deras Patagoniaäventyr precis hade börjat och att han såg fram emot att spendera tid i vildmarken med Daniel Rönnbäck, Bjarne Salén och JP Auclair. Vidare skrev han i blogginlägget att vi förmodligen inte skulle höra av dom så mycket när de stack till fjälls.

Fransson och Auclair var i Patagonia för att filma för deras gemensamma projekt ”Apogee skiing” vars första avsnitt skulle släppas under hösten.

Enligt den chilenska polisen var Andreas och Jean Phillipe på väg upp i en couloir och nära toppen när lavin gick som svepte med sig de två.

Daniel och Bjarne kontaktade erfarna personer med hjälp av satellittelefon direkt efter olyckan, som skall ha ägt rum på Måndag eftermiddag lokal tid, i gränslandet mellan Chile och Argentina. Personerna drog genast igång en räddningsaktion som försvårades avsevärt av den avlägsna plats de befann sig på. När den chilenska polisen anlände till platsen var det redan för sent. Detta är sannerligen en mörk dag.

Samma dag, fast på berget Cerro Vespignani, på den argentinska sidan av gränsen omkom den amerikanska snowboardåkaren Liz Daley i en annan lavinolycka. Även Daley var ute på filmjobb tillsammans med en grupp åkare, bland dem tidigare FWT-mästaren Drew Tabke.

Våra tankar går till Andreas, JPs och Liz’ närstående.

Nyhetsrapporten

Andreas Fransson

Född: 1983-04-15
Från: Luleå, Sverige

Andreas Fransson började sin bana på Friluftsgymnasiet i Luleå och sedan som skidlärare i norra Sverige, bland annat i Riksgränsen. Han körde dubbla säsonger i Sverige och Australien och sökte sig gradvis till allt brantare och mer utmanande terräng.

2006 flyttade Andreas ner till Chamonix i Frankrike för att finna nya utmaningar i det som med all rätt kallas brantåkningens huvudstad. Efter några år började ryktet gå om den unge svensken som betade av en efter en av de hårigaste linjerna Chamonixdalen har att erbjuda. Bland annat åkte han skidor nerför klätterleden Mallory på Aiguille Midi på hösten, något som aldrig gjorts tidigare. Våren 2010 råkade Andreas ut för en otäck olycka då han drogs med i en lavin när han och en kompis körde Y-couloiren i Chamonix men vintern därpå var han tillbaka och blev förste skidåkare att åka utför sydsidan på Denali, Nordamerikas högsta berg. Den bedriften gav honom utmärkelsen Årets Äventyrare, som aldrig tidigare tillfallit en skidåkare.

De senaste åren har Andreas rest och filmat världen över, bland annat i Sydamerika där han körde den smått vansinniga Williams Ramp i Argentina. Samtidigt utbildade han sig till bergsguide, där han uppnått rangen aspirant enligt UIAGM, vilket är steget under att vara fullständigt certifierad.

Jean-Philippe ”JP” Auclair

Född: 1977-08-22
Från: Ste. Foy, Quebec, Kanada

JP var en av pionjärerna inom det som i brist på bättre termer kallas den nya skolans skidåkning, och en av frontfigurerna i The New Canadian Air Force. Han var en av åkarna som hjälpte till att lansera Salomons 1080-skida, som kom att bli startskottet för twintips. 1998 vann JP King of The Hill i Riksgränsen. Fyra år senare, 2002, grundade han och Tanner Hall skidföretaget Armada och JP har varit delaktig i deras produktutveckling sedan dess, bland annat var han en av hjärnorna bakom storbergs-jibbskidan JJ.

JP tävlade lite då och då under hela sin karriär, och så sent som i januari var han lagkapten för det nordamerikanska lag som vann Skier’s Cup i Zermatt.

JP har varit med i otaliga filmproduktioner genom hela sin karriär, från Poorboyz-klassiker som 13, Propaganda och Happy Dayz till de senaste årens storfilmer med Sherpas Cinema – All I Can och Into The Mind.

Läs mer om Andreas Fransson här >>

Läs mer om JP Auclair här >>

 

Källa: publicmetro.cl

Källa: Latarcera.com

Källa: Biobiochile.cl

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.