Bild- och filmfest från ett tropiskt VM-kval i Dødshopp

I helgen avgjordes VM-kvalet i Dødshopp i Saltsjöbaden i Stockholm. Se bilder och film från sommarens mest underhållande event.

Årets VM kval, och tillika 10-års jubileum, i Dødshopp är avgjort. Denna dödsföraktande batalj gjordes upp i lördags i klassiska Saltsjöbaden. Hoppare från USA, Kanda, Spanien, Sverige, Finland och Norge deltog och bjöd på en galen show.

Tävlingen består av två moment; Klassisk Døds, vilket innebär endast raka hopp i olika stilar där man viker in till landnings postionen Døds (även kallad Räkan), samt Fristil där hopparna tillåts göra alla olika slags rotationer och volter för att sedan sträcka ut kroppen och vika in till rätt landningsposition. För båda teknikerna gäller det att vika in till Döds/Räkan så sent som möjligt. Vill ni veta hur högt det går att hoppa ned i vattnet utan att skada sig? Kika här.

Dagens bästa tjej blev svenska Pauline Ollén och bästa manliga hoppare blev Arttu Laitinen från Finland. Båda vinnarna kvalade in till VM i Oslo 27 augusti.

– Årets upplaga var en av dom bättre! Tydligt att de var 10 års jubileum. Riktigt hög nivå på alla hoppare och när Sverige erbjuder tropisk värme är det upplagt för succé. Fullt på arenan och fullt med båtar gjorde att vi hade en sjukt pepp stämning! Säger arrangören Adam Widén.

– Sjukt imponerad av alla men Sigve Bergan 11 år från Norge var en stor publik favorit som tog sig hela vägen till final och slutade på en 6e plats.
John John Emretzon har varit med i  ett par år slutar aldrig att förvåna, i år han bjöd på ett hopp i rullstol som redan är en klassiker!

Film: Døds Challenge Stockholm 2022 av Kristoffer Davidsson

Höjdpunkter från filmen:

  • Pauline Ollén, Sverige, 1.09 sekunder in i klippet.
  • Sigve Bergan 11 år, Norge, 1.30 sekunder in i klippet.
  • Unikt hopp med rullstol, 2.15 sekunder in i klippet.
  • Vinnare Arttu Laitinen, Finland, 2.27 sekunder in klippet.

Bilder: Døds Challenge Stockholm 2022

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.