Bildreportage från Funäsfjällen: Så här bra är åkningen i Sverige just nu

Freeride har fått några härliga vykort från Funäsfjällen där våren visar sig från sin allra bästa sida. Skarsfjället levererar underbar slaskåkning och att döma av bilderna så ser det ut att finnas snö ett bra tag till för alla lokala åkare med stighudar. Vi övriga passar på att fylla skidpeppen inför nästa vinter, tja en liten skopa svart smörja hamnar i jalusi-tanken också om vi ska vara ärliga.

Björkarna börjar slå ut i stora delar av landet men i västra Härjedalen ligger snön fortfarande djup på fjälltopparna. Freeride har fått vykort från Funäsguiderna som i dagarna kört splitboard upp och ned för Skarsfjällets sydsida, ett tre kilometer långt åk som startar på 1500 meters höjd i närheten av den norska gränsen.

Rådande högtryck har skapat perfekta förutsättningar för både slaskåkning och rödbrända nästippar under de senaste dagarna. Kallsnö under nätterna och slush framåt eftermiddagarna, vem blir inte avundsjuk på detta?

Sedan liftarna bommade igen i början av april så har intresset för toppturer ökat trots att det i stort sett är tomt på turister. Något som guideverksamheten i fjällvärlden välkomnar.
– Med tanke på hur få människor som är här uppe just nu så är det ändå relativt sett mycket folk på fjället och flera som tar sig ut vill ha guidade turer, vi är ute var och varannan dag nu, säger Rickard Bergstedt som driver Funäsguiderna tillsammans med Sofia Lindberg.

”Det är över två meter snö på sina håll, jag skulle gissa att vi kan åka fram tills mitten av maj”

Och snö råder det uppenbarligen ingen brist på då fjällvärlden, till skillnad från stora delar av övriga landet, har en riktigt bra vinter i ryggen.
– Det är över två meter snö på sina håll, jag skulle gissa att vi kan åka fram tills mitten av maj, tillägger Sofia Lindberg.

I rådande tider är det förstås fortsatt viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen och avstå från icke nödvändiga resor trots att snön gnistrar lockande under en klarblå himmel. Bingo för de lokala åkarna helt klart. Vi övriga passar på att fylla skidpeppen inför nästa vinter, tja en liten skopa svart smörja hamnar i avundsjuka-tanken också om vi ska vara ärliga.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.