Bjursås öppnar topptursleder

Topptursintresset försätter skjuta i höjden och under den gångna helgen öppnade Bjursås i Dalarna upp fem helt nya topptursleder i skidanläggningen.

Intresset för topptur fortsätter växa i Sverige och vi har tidigare rapporterat från bland annat Tänndalen som nyligen invigde Hamra Syd – ett nytt skidområde helt utan liftar och nedfarter. Nu letar sig toppturstrenden söderut och näst ut med markerade topptursleder är Bjursås i Dalarna.
– Vi har märkt ett ökat intresse för topptur och vill nu möta efterfrågan genom att markera ut topptursleder, förklarar Daniel Lönnroos, aktivitetsansvarig, på Bjursås Berg & Sjö.

Att dra markerade topptursleder upp för en redan befintlig skidanläggning med fullt fungerande liftar kan anses märkligt för vissa, men i takt med att efterfrågan ökar på att kunna ta sig uppför berget för egen maskin så måste anläggningarna möta intresset. Flera skidorter vittnar om toppturande människor i liftsystemet vilket kan vara ett problem, framförallt efter stängning då en skidanläggning är en arbetsplats där det kör pistmaskiner och skotrar. Därför kommer vi sannolikt se mer av den organiserade topptursverksamheten i framtiden.
– Vi tycker själva om att topptura så vi ser det som en självklarhet att erbjuda våra gäster denna möjlighet. Det är viktigt med en hög säkerhetsnivå i en skidanläggning så med topptursleder kan vi välkomna och hänvisa gäster som vill topptura till lederna. De får tillgång till alla 21 pister från toppturslederna.

Toppturslederna i Bjursås är öppna för alla med ett giltig skipass mellan 09.00 till 15.30. För de som endast vill topptura finns ett särskilt skipass endast för topptur. I det liftkortet ingår fem liftåk för alla som önskar lite hjälp upp. Utanför skidanläggningens öppettider så är topptur endast tillåten med behörig guide.

Totalt finns fem topptursleder i olika svårighetsgrader som går genom både pistat underlag och opistad terräng. Det går också att hyra topptursutrustning i i skiduthyrningen för alla som inte har egen utrustning.

Topptur i Bjursås är dock inte helt nytt. Sedan säsongen 2020/2021 har Bjursås erbjudit diverse topptursaktiviteter, exempelvis Topptursmorgon med guide och frukost innan liftarna startat.
– Vi har ett bra samarbete med Dalarnas Klätterförbund som i flera säsonger hållit i toppturstorsdagar och arrangerat SKIMO tävlingen Bjursås 2H i januari, säger Per Kempe, vd på Bjursås Berg & Sjö.

Befintliga leder invigdes nu under helgen och till nästa säsong finns planer på att utöka med fler topptursleder i takt med att intresset ökar.

Bjursås ligger strax utanför Falun och har 10 liftar, 21 nedfarter, cirka 200 meter fallhöjd och den längsta backen mäter 1300 meter. Bjursås kallas ofta för Dalarnas Schweiz, vilket är ett något kryddat uttryck som myntades redan på 1700-talet av en man som var på resa samtida med Carl von Linné som tyckte att Bjursås berg och dalar liknade Schweiz.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.