Hamra Syd: nytt skidområde i Tänndalen – helt utan liftar och nedfarter

Till nästa vinter öppnar Tänndalen upp Hamra Syd, ett nytt skidområde helt utan liftar och nedfarter.Skogen på fjällsidan i fråga kommer att glesas ur och anläggningen kommer att ha koll på lavinfaran i det nya området som ingår i skidpatrullens ansvarsområde. Banar Tänndalen vägen för framtiden eller är detta bara en märklig idé?

Säga vad man vill om satsningen på ett randonnée- och friåkningsområde som Tänndalen planerar att lansera till nästa vinter, men nog är det ganska unikt (Kläppen och Stöten har också liknande grejer) och nytänkande. Samtidigt som det är gammalmodigt och traditionellt. Ja, det är nog många åsikter som är kluvna inför detta.

Låt oss förklara kortfattat. Tänndalen är idag ett stort och etablerat skidområde med 53 nedfarter, 12 liftar, flera barnområden, restauranger och sportshop. Anläggningen är omöjlig att missa på vänster sida när du åker Rörosvägen från Funäsdalen mot Fjällnäs och vidare mot norska gränsen.

På den motsatta sidan av vägen ligger endast några stugor och ibland kan det faktiskt synas några enstaka spår från en eller flera entusiastisk skid- eller brädåkare som fått nys om skogsåkningen på den andra sidan av vägen.

Men det var på den här sidan av dalgången som det begav sig back in the days, på Hamrafjället sydsida närmare bestämt. Här har det åkts skidor sedan början av 1900-talet med långa träskidor och läderpjäxor som användes för att ta sig både uppför och utför. 1951 öppnade den första pisten med tillhörande sittlift på Hamrafjällets södra sida, men idag är liften nedmonterad och backen har vuxit igen sedan länge och ersatts av det enorma skidområdet på andra sidan vägen.

Men nu öppnar alltså Tänndalen upp denna sida igen, som de väljer att kalla Hamra Syd. Området kommer att ligga mittemot nuvarande skidanläggning, 320 meters gångväg från Vigelliften i Hamra, men denna gången helt utan vare sig lift eller nedfart. Men vad är grejen egentligen med att slå på stora trumman och öppna ett område utan vare sig liftar eller preparerade nedfarter?

Skogen kommer att glesas ur, lagom mycket för att det ska bli njutbar skidåkning men lagom lite för att träden ska fortsätta att samla på sig den härliga lössnön, för att citera anläggningen själva. Därefter kommer två olika spår upp till toppen också att röjas och naturliga features i terrängen så som klippor, hopp och rännor kommer att bevaras och förstärkas. Dessutom har anläggningen koll på lavinfaran och gör insatser om så behövs och skidpatrullen hämtar dig om du skadar dig.

Det kommer att kosta en slant att åka på Hamra Syd, det är inte spikat exakt summa ännu. Har man ett giltigt skipass ingår Hamra Syd. Man kommer också att kunna swisha på plats:
– Om man väljer att Swisha så går hälften till en välgörenhetsfond, vi har inte beslutat vilken än. Vi har inte heller bestämt exakt vad det ska kosta, men betydligt billigare än ett liftkort, någonstans runt 100 kronor har vi pratat om, berättar Wille Jonasson som jobbar på Tänndalen. 

Rent teoretiskt låter ju det helt fantastiskt? Trenden att gå uppför har nog aldrig varit större och att nu erbjudas möjligheten att göra det i säkra former i direkt anslutning till skidområdet är lockande för många, särskilt för de som är nyfikna och vill göra sina första toppturer.

Helt unika är man inte i Tänndalen. Kläppen i Sälen öppnade denna vinter en så kallad randonnée-led. Denna går genom det befintliga systemet i skog, du måste ha ett giltigt liftkort och leden har öppettider 9-18 som ska respekteras om man inte vill stifta lite väl nära bekantskap med en pistmaskin, en arbetsskoter eller en snökanon som går för fullt blås. Åkningen sker sedan i de vanliga backarna. Fler liknande randonnée-leder finns även på andra svenska skidorter som Funäsdalsberget mfl.

Tillbaka till Tänndalen. Som om det inte vore nog kostnadseffektivt att öppna ett nytt skidområde utan att behöva bygga liftar, producera snö eller preparera backarna så kommer Tänndalen också genomföra ett antal arbetskvällar där frivilliga krafter får hjälpa till att röja sly, dra ris, bygga skyltar och snygga till den gamla toppstationen… för att ha chansen att ”vara med på resan”.

Handlar allt bara om smart marknadsföring? Eller är detta en genialisk idé och början på en ny era? Oavsett så är Tänndalen pionjärer i skidbranschen, och det genom att backa bandet 100 år.

Film om det nya området Hamra Syd:

Vi ser med spänning fram emot detta område som öppnar upp i början av nästa skidsäsong, garanterat fritt från liftköer. Vad tror du om detta projekt? Flipp eller flopp?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
30 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (30)