Blir megastora inomhusskidhallen SNØ utanför Oslo klar i tid?

För ett år sedan rapporterade Freeride om byggandet av SNØ Lørenskog, en av världens största inomhusskidhallar, strax utanför den norska huvudstaden. Då nämndes att invigningen skulle äga rum i januari 2020. Och eftersom det bara är lite mer än ett halvår kvar, undrar vi naturligtvis — hur går bygget? Svaret är att man ligger i fas.

Byggskede

Om man kör E6:an från Oslo till Gardermoen ser man en vit skapelse sticka upp från motorvägen. Påminner byggnaden lite om en glaciär som smälter om våren? Tja, det är tanken bakom designen iallafall.

För även om den 500 meter långa inomhushallen eventuellt för tankarna till varmare temperaturer så är det köldgrader som gäller. Anläggningen kommer nämligen att bli den första i Norge, och i världen med för den delen, att hysa alpint, freeskiing och längdskidåkning under ett och samma tak.

När vi ändå är inne på ämnet tak, i januari i år avslutades det första byggskedet, dvs. hallens tak och väggar stod klara.

(Däremot kan SNØ Lørenskog inte titutlera sig världens största inomhusskidanläggning. Den äran innehas för närvarande av Harbin Wanda Indoor Ski and Winter Sports Resorts, som öppnade i norra Kina 2017).

Liftar

Efter att tak och väggar kommit på plats har nu turen kommit till monteringen av liftarna. Vidare håller snöproduktionsanläggningen på att installeras och längskidåkningsmezzaninen i taket är så gott som nästan helt färdig.

Deadline

Med andra ord, SNØ börjar ta form. Dock ligger den planerade invigningen, i januari 2020, inom en relativ snar framtid. Således nådde vi Erik Hammer, som är CEO (Chief Executive Office, typ som VD på svenska reds.anm.) för Snøporten, för att få reda på om man håller tidsplanen.

Blir hallen klar i tid?
– Det enorma byggnadsprojektet går planenligt och kommer att öppna i januari 2020. SNØ är den första delen av en ny stadsdel som ska utvecklas, säger han .

För det visar sig att i Lørenskog är det inte bara en enorm inomhusskidanläggning som är under konstruktion. Vid sidan av hallen håller dessutom en helt ny stadsdel att växa upp, med just namnet Snøporten. Alltså, här kommer snart också att finnas bostäder, butiker, hotell samt företags- och kunskapsparker.

Prislappen

Men hur bygger man egentligen en inomhusskidanläggning med en budget på 800 miljoner NOK?, undrade Teknisk Ukeblad (TU) i en artikel förra året. Vi å andra sidan undrade, kvarstår budgeten på 800 miljoner eller hur dyrt blir kalaset?

Vet man i nuläget vad slutkostnaden kommer att ligga på?

– Den totala kostnaden för hela bygget på 50.000 m2 är 1 miljard (NOK) [motsvarande 1,08 miljarder SEK, reds anm.], förklarar Erik.

Fakta SNØ

  • Öppet: 365 dagar om året
  • Alpina nedfarter: Fyra
  • Längsta nedfarten: 520 meter
  • Den brantaste nedfarten: 37 grader
  • Höjdskillnad: Cirka 90 meter
  • Liftar: Sitt- och knapplift, rullband för nybörjare och barn
  • Temperatur: -2 till -4°
  • Parkdel med kickar och rails
  • Upp till två kilometer av längskidåkningsspår
Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.