Coronautbrott i Sälen: ett 30-tal säsongsarbetare isolerade

Flera av Skistars medarbetare i Sälen har insjuknat i Covid-19, och nu sätts ett 30-tal personer i karantän för att förhindra att smittan sprids vidare. Till följd av detta har flera skidshoppar fått stänga på grund av personalbrist.

Ett 30-tal säsongsarbetare på Skistar i Sälen har isolerats efter att flera i personalstyrkan insjuknat i Covid-19. Många bor tillsammans med andra på säsongsboenden, och även de som inte uppvisar sjukdomssymptom isoleras nu i väntan på provsvar för att förhindra att smittan sprids vidare. I ett pressmeddelande bekräftar idag Skistar att flera medarbetare är smittade. ”Skistar har fått information om att ett fåtal medarbetare i Sälen har testats positivt för covid-19”, skriver de i ett pressmeddelande.
– Eftersom det är personal så kan de bo upp till fyra personer i samma boende, och uppvisar en av dem symptom då får hela gruppen stanna hemma, säger Jonas Bauer som är destinationschef på Skistar i Sälen, till DT. 

På grund av smittspridningen så tvingas nu flera skidshoppar att stänga till följd av personalbristen som uppstått. P4 Dalarna rapporterar att hela sex av elva uthyrningsställen fått stänga på den drabbade anläggningen.
– Vi har tydliga rutiner kring vad som gäller för att förhindra smitta. Vi har infört en rad försiktighetsåtgärder i dialog med alla lokala och nationella aktörer på våra skidorter, skriver Petra Hallebrant, PR och kommunikationschef på Skistar, i pressmeddelandet.

Smittskyddsläkaren i Dalarna bekräftar att hela boenden behöver sättas i karantän om en av säsongsarbetarna blir sjuk eftersom de ofta bor tillsammans, vilket Skistar också gjort.
– Har man personal boende på samma ställe och det kommer in smitta kan det bli så här, det gäller att se till att smittan inte sprider sig utanför det hushållet, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna till Expressen.

– Det är något vi diskuterat med Skistar om förut, hur man ska agera vid såna här fall. Vi ser mindre klusterutbrott och det kommer vi se i Sälen också när det är så mycket personer där.

Anders Lindblom säger dock att man inte kunnat se en ökad belastning på coronavården till följd av den ökade fjällturismen under jul och nyår, och vill inte spekulera kring hur smittan tagit sig in till Skistars medarbetare.
– Smittan kan komma in var som helst ifrån Sverige.

I nuläget finns det inga uppgifter kring vilken eller vilka av Skistars destinationer i Sälen som är drabbad av utbrottet.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.