Datumen för Freeride World Tour 2023 är klara

Det börjar dra ihop sig för den 16:e upplagan av Freeride World Tour och nu är schemat för vinterns tävlingar klart.

Vinterns schema för Freeride World Tour är nu klart och under fem tävlingsstopp ska världens bästa friåkare göra upp om världsmästartiteln.

Förra vintern introducerades ett nytt tävlingsformat (som förvisso lanserades redan för två år sedan men till följd av pandemin så applicerades formatet fullt ut först förra vintern). Nedan är en sammanställning av tävlingsformatet som också gäller vintern 2023.

Sammanställning tävlingsformat:

  1. Kvalificeringen inför finalerna i Fieberbrunn och Verbier sker på det tredje stoppet av touren istället för det fjärde, vilket gör tävlingen i Andorra högst avgörande.
  2. Två åk i Fieberbrunn istället för ett där det bästa resultatet räknas. Tanken med detta är att pusha åkarna ytterligare när det finns chans till revansch.
  3. Finalerna i Fieberbrunn och Verbier ger vinnaren 12 500 poäng istället för 10 000 och är alltså värd mer än kvaltävlingarna.
  4. Vinnaren av Freeride World Tour utses utifrån resultatet när åkarnas tre bästa resultat (av fem möjliga) räknats samman.

 Freeride World Tour körs på samma skidorter som föregående vinter men ordningen har stuvats om inför denna säsong. Så här ser tävlingsschemat ut för FWT 2023:

Tävlingsschema Freeride World Tour 2023:

  • Kicking Horse Golden BC, Kanada: 13-18 januari, 2023

Första stoppet blir i Kanada vilket är nytt för i år. Ingen mjukstart med andra ord – denna klassiska plats levererar branta och långa åk och förhoppningsvis massor med kanadensiskt puder.

  • Baqueira Beret, Spanien: 28 januari – 2 februari, 2023

Att Spanien står som värd för FWT var förra vinterns stora nyhet och till denna vinter blir det favorit i repris. Baqueira Beret är Spaniens största skidort och är beläget i Val d’Aran i spanska Pyrenéerna. Vanligtvis faller kopiösa mängder snö i området varje vinter och vi får hålla tummarna att Freeride World Tour prickar in ett snöfall i vinter.

  • Ordino Arcalís, Andorra: 4-9 februari, 2023

Andorra är numer än väletablerad ort när det kommer till Freeride World Tour – och denna tävling är högst avgörande för åkarna. Efter tävlingen i Andorra sker kvalifikationen till finalen med de två bästa resultaten av de tre möjliga.

  • Fieberbrunn, Österrike: 11-17 mars, 2023

Den första finalen går av stapeln på berget Wildseeloder i Fieberbrunn och här har åkarna två åk på sig att visa sin bästa sida varav det bästa räknas, precis som förra vintern och en vinst i finalerna ger 12 500 poäng istället för 10 000 som i kvalet.

  • Xtreme Verbier, Schweiz: 25 mars – 2 april, 2023

Grand Finale på klassisk mark. Det är här det avgörs på riktigt – på skräckinjagande Bec des Rosses. Efter denna tävling räknas åkarnas tre bästa resultat ihop, av fem möjliga, och vinnarna kan koras.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.