Världens bästa friåkare gör upp i Spaniens puder

Freeride World Tour är tillbaka och vinterns stora nyhet är att tävlingens första stopp blir på ny ort, nämligen spanska Baqueira Beret som är landets största skidort och en riktig puderhåla.

Inför förra vinterns upplaga av Freeride World Tour så lanserades en rad nyheter med ett uppdaterat upplägg som bland annat innebar tidigare kvalificering samt två finaler med högre poäng. Men till följd av pandemin så gick det nya upplägget aldrig riktigt i mål då tävlingarna både i Japan och Kanada blev inställda. Detta var den andra vintern som coronaviruset satte käppar i hjulet för världens bästa friåkningsliga.

Svenskar som åker på Freeride World Tour 2022 är en trio synnerligen kompetenta skidåkare Reine Barkered, Kristoffer Turdell och Carl Regnér. David Deliv halkade tyvärr ner till kvaltouren efter förra året.

Tredje vintern gillt hoppas vi på nu. Och förutom att Freeride World Tour nu äntligen (förhoppningsvis) kan fullfölja det nylanserade tävlingsformatet så kommer också det första stoppet på touren avgöras i Baqueira Beret i Spanien vilket är vinterns stora nyhet.

Baqueira Beret är Spaniens största skidort och är beläget i Val d’Aran i spanska Pyrenéerna. Detta är en skidort med omfattande alpin terräng som lämpar sig perfekt för en tävling av denna kaliber och dessutom faller det vanligtvis kopiösa mängder snö i området varje vinter. Puder så det förslår, förhoppningsvis blir Baqueria Beret en värdig ersättare till japanska Hakuba som inte finns med på schemat denna vinter.

Den spanska friåkaren Aymar Navarro som förra vintern knep tredjeplatsen i finalen i Verbier och en sjunde placering i den totala rankingen är minst sagt peppad på säsongens stora nyhet.
– Om du hade sagt till mig att en skidåkare från Spanien skulle kunna stå på prispallen på Xtreme Verbier för tio år sedan hade jag tyckt att du var galen. Och nu kommer det bli ett stopp på mitt hemmaberg, Baqueira Beret!

Vinterns två första FWT-tävlingar genomföras i Pyrenéerna, först Spanien och sedan Andorra, innan atleterna brassar över Atlanten för det tredje stoppet i Kanada, som också är det mest avgörande. Enligt det nygamla konceptet som lanserades ifjol så sker kvalificeringen till finalen nu på det tredje stoppet, alltså i Kicking Horse Golden BC i Kanada.

Vinterns tävlingsschema:

Så här ser hela vinterns schema för Freeride World Tour ut:

  1. (NY) Baqueira Beret, Spanien: 22 – 28 januari 2022
  2. Ordino Arcalis, Andorra: 30 januari – 5 februari 2022
  3. Kicking Horse Golden BC, Kanada:  12 – 17 februari 2022
  4. Saalbach Fieberbrunn, Österrike: 15 – 20 mars 2022
  5. Verbier, Schweiz: 26 mars – 3 april 2022

Sammanfattning tävlingsformat:

För att tydliggöra genomförandet av av Freeride World Tour 2022 och det uppdaterade tävlingsformatet, som visserligen lanserades förra vintern men som appliceras fullt ut denna säsong, listar vi nedan fyra nyckelpunkter:

1. Kvalificeringen inför finalen i Verbier sker på det tredje stoppet av touren istället för det fjärde, vilket gör tävlingen i Kicking Horse högst avgörande.

2. Två åk i Fieberbrunn, Österrike istället för ett där det bästa resultatet räknas. Tanken med detta är att pusha åkarna ytterligare när det finns chans till revansch.

3. Finalerna i Fieberbrunn och Verbier ger vinnaren 12 500 poäng istället för 10 000 och är alltså värd mer än kvaltävlingarna.

4. Vinnaren av Freeride World Tour utses utifrån resultatet av åkarnas tre bästa resultat, av fem möjliga, räknats samman. Även wildcards får rankingpoäng, vilket innebär att de kan vara med och slåss om totaltiteln.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.