Nytt upplägg på Freeride World Tour 2021

Inför denna vinterns upplaga av världens bästa friåkningstävling, Freeride World Tour, så presenteras ett helt nytt och uppdaterat upplägg. Freeride reder ut vilka förändringar vi får se samt vilka åkare som tävlar på touren denna säsong. Tja, om nu inte corona sätter P för några tävlingar. 

I våras fick coronavisuset hela världens vändhjul att sluta snurra och finalen av Freeride World Tour i Verbier fick också hastigt ställas in. Men nu är världens bästa friåkningsliga tillbaka, med nytt format och med fyra svenska åkare i startfältet. Arrangörerna planerar vintern utifrån detta nya format, men är självklart bundna att göra förändringar utifrån om och vad som sker kring coronapandemin.

Kristofer Turdell, Reine Barkered, Carl Regnér och David Deliv (kvalade till denna säsong) har alla lyckats ta en plats på FWT 2021. Också Cody Bramwell och Carl Renvall som båda har svensk anknytning, men som tävlar för andra länder, kommer att stå på startlinjen denna vinter.

Inför denna vinter lanserar världens bästa friåkningsliga ett helt nytt format som innebär en hel del praktiska förändringar. Den största skillnaden gentemot tidigare år är att det i vinter blir två stycken finaler (istället för en) i Fieberbrunn respektive Verbier. Detta innebär också att kvalificeringen till finalen sker på det tredje stoppet i Andorra (istället för den fjärde som tidigare år). Dessutom är finalerna värda 1,5 gånger så mycket som övriga stopp sett till poängen, då vinnaren belönas med 15 000 poäng istället för 10 000.

Denna vinter blir det också så att wildcards kan komma direkt till finalerna. Dessa får också sistaplats-resultat från de tre första tävlingarna samt rankingpoäng från finalerna (alltså de är med och tävlar om titeln totalt), något som wildcards inte har fått tidigare. I och med att finalerna ger 1,5 gånger poäng, finns det alltså en teoretisk möjlighet för utvalda wildcards att vinna touren med bara två stopp utan att behöva kvala till final.

Att bjuda in wildcards har alltid varit ett sätt för FWT att öka intresset rent PR-mässigt, samtidigt har det varit en fin balansgång rent sportsligt eftersom dessa på sätt och vis inte tävlar på lika villkor som de andra åkarna. Återstår att se om arrangörerna gått lite snett i denna balansgång, eller om övriga åkare och alla andra inblandade i FWT-cirkusen tror på detta nya format.

Lite rörigt kan tyckas, men vi ska försöka reda ut alla eventuella oklarheter så tydligt som det bara går. För att göra det på enklast möjliga sätt så går vi igenom vinterns FWT-schema, tävling för tävling.

Hakuba, Japan 23-30 januari

Första tävlingen för säsongen går av precis som tidigare utan förändringar, förhoppningsvis i riktigt djupt Japan-puder vilket brukar innebära en ordentligt med ladd och en spektakulär start på touren.

Kicking Horse Golden BC, Kanada 8-13 februari

Även den andra tävlingen på touren genomförs utan förändringar i Kicking Horse som brukar bjuda på lekfull terräng med många spännande transfers (och många krascher att döma av förra vinterns tävling).

Ordino Arcalís, Andorra 22-27 februari

Det är i Andorras luriga terräng som det nu avgörs vilka som kvalificerar sig till finalerna. I det här laget har tre tävlingar genomförts men det är resultatet från atleternas två bästa tävlingar som räknas. Totalt tar sig 19 skidåkare (13 herr, 6 dam) och 10 snowboardåkare (6 herr, 4 dam) vidare till finalerna.

Fieberbrunn, Österrike 6-12 mars

Första finaltävlingen, och nytt för vintern är att alla åkare för två åk i Fieberbrunn där det bästa åket sedan räknas. Dessutom är finalerna värda 1,5 gånger så mycket vilket innebär att vinnaren belönas med 15  000 poäng istället för 10 000 som under tidigare stopp.

Xtreme Verbier, Schweiz 20-28 mars

Grand Finale! Det mytomspunna och sinnesjukt branta åket Bec des Rosses ska på klassikt manér skilja agnarna från vetet under den lika klassiska tävlingen Xtreme Verbier. Även detta stopp belönas med 15 000 poäng, och därefter räknas tourens tre bästa resultat ihop för varje åkare innan den totala vinnaren kan krönas.

För att tydliggöra genomförandet av av Freeride World Tour 2021 ytterligare så listar vi nedan fyra nyckelpunkter som får representera vinterns nya uppdaterade upplägg:

1. Kvalificeringen inför finalen sker på det tredje stoppet av touren istället för det fjärde, vilket gör tävlingen i Andorra högst avgörande.

2. Två åk i Fieberbrunn, Österrike istället för ett där det bästa resultatet räknas. Detta testades redan förra året i herrarnas brädklass med lyckat resultat. Kanske vågar åkarna chansa och satsa ytterligare när det finns en extra chans att ställa ned sitt åk?

3. Finalerna i Fieberbrunn och Verbier ger vinnaren 15 000 poäng istället för 10 000 och är alltså värd mer än kvaltävlingarna.

4. Vinnaren av Freeride World Tour utses när resultatet av åkarnas tre bästa resultat, av fem möjliga, räknats samman. Även wildcards får rankingpoäng, vilket innebär att de kan vara med och slåss om totaltiteln.

Solklart, eller hur? Då återstår bara att lista vilka åkare vi får se ösa i vinter. Totalt har vi 17 skidåkare och 10 snowboardåkare som säkrade sin plats under förra säsongens Freeride World Tour samt 8 skidåkande respektive 4 brädåkande rookies som kvalat upp från kvaltouren (Freeride World Qualifier). Utöver det så presenteras också ett helt gäng med wildcards som, av olika anledningar, får chansen att visa vad de går för på FWT i vinter.

Samtliga åkare på Freeride World Tour 2021

Skidor (herr):
Isaac FREELAND (USA)
Kristofer TURDELL (SWE)
Andrew POLLARD (USA)
Blake MARSHALL (NZ)
Reine BARKERED (SWE)
Carl REGNÉR (SWE)
Drew TABKE (USA)
Carl RENVALL (SUI)
Tom PEIFFER (CAN)
Tanner HALL (USA)
Kevin NICHOLS (USA)

Rookies:
Maël OLLIVIER (FRA)
David DELIV (SWE)
Julian HAMPTON (NZ)
Ross TESTER (USA)
Cooper BATHGATE (CAN)
Raymond MCDERMOTT (USA)

Wildcards:
Léo SLEMETT (FRA)
Sam LEE (NZ)
Yann RAUSIS (SUI)
Tao KREIBICH (AUT)
Yu SASAKI (JPN)
Konstantin OTTNER (GER)
Aymar NAVARRO (ESP)

Skidor (dam):
Arianna TRICOMI (ITA)
Hedvig WESSEL (NOR)
Elisabeth GERRITZEN (SUI)
Jacqueline POLLARD (USA)

Rookies:
Zuzanna WITYCH (POL)
Tracy CHUBB (USA)

Wildcards:
Maude BESSE (SUI)
Juliette WILLMANN (FRA)

Snowboard (herr):
Nils MINDNICH (USA)
Victor DE LE RUE (FRA)
Sammy LUEBKE (USA)
Cody BRAMWELL (UK)
Jonathan PENFIELD (USA)
Gigi RÜF (AUT)

Rookies:
Hugo SERRA (FRA)
Michael MAWN (USA)

Wildcards:
Blake MOLLER (USA)

Snowboard (dam):
Marion HAERTY (FRA)
Michaela DAVIS-MEEHAN (AUS)
Erika VIKANDER (USA)
Núria CASTÁN BARÓN (ESP)

Rookies:
Katie ANDERSON (USA)
Claire MCGREGOR (NZ)

Wildcards:
Manuela MANDL (AUT)

Vi ska dock komma ihåg att mycket kan hända och att snabba förändringar kan ske. Rådande pandemi är tyvärr långt ifrån över och det är den framtida smittspridningen och utvecklingen av Covid-19 som avgör om Freeride World Tour över huvudtaget kommer gå att genomföra. Vi håller tummarna.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
21 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (21)