Drogerna eskalerar i Åre: ”– Det är förskräckligt”

Bruket av droger har eskalerat Åre enligt polisen. Främst är det kokain det rör sig om och drogerna finns i såväl nattlivet som ute i backen.

Enligt polisen har bruket av kokain eskalerat i Åre, något SVT Jämtland rapporterar om. Men också andra droger är i omlopp.
– Vi uppfattar det som att det finns en god tillgång på droger här. Cannabis är en grunddrog kan man säga. Och sedan spär man på den med lite piller och kokain också, säger Andreas Zehlander som är gruppchef vid polisen i Åre kommun.

Åre har som bekant ett rikt nattliv med ett stort utbud av restauranger, krogar och nattklubbar där det förekommer droger. Men SVT Jämtland rapporterar också om ett fynd i form av en påse med den misstänkta nätdrogen kristall mitt i byn vid en skidlift.
– Det är förskräckligt. Tänk om ett barn hade hittat det här och stoppat i sig det.

Äldre personer främst

När det kommer till narkotika i Åre går det inte att skylla på ungdomarna i allt för stor utsträckning. I Åre pekar man på att det är under vissa veckor som drogerna verkligen märks av och att det då främst rör sig om äldre personer främst.
– När det är lite äldre publik, det kan vara konferensgäng, då märker man ganska tydligt att det finns sådana som är påverkade av annat än alkohol, säger ordningsvakten Ulf Johansson.

130 anmälningar under förra året

Under 2022 upprättade polisen i Åre 130 anmälningar om misstänkt ringa narkotikabrott. 19 anmälningar gällande eget bruk och 9 gällande innehav har hittills skett i år, räknat från första januari till mitten av februari.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.