Emil Granbom – Den flygande dalmasen

Parkvärldens kombination av Prince Charming och Skorpan Lejonhjärta stavas Emil Granbom. Ni vet den där killen som levererar riktig style både i och utanför parken. Nyligen petad från landslaget, men i full sving fortfarande. Möt den stilfullt flygande dalmasen. 

På något sätt så verkar Emil Granbom stompa allt han tar sig an och som grädde på moset fotograferades han för Hermès förra året, det där ultralyxiga märket från le baugette-land ni vet. Vintersäsongen 19/20 är redan i full blås och för den flygande dalmasen väntar bland annat en  Europacup i freeskiing och filmprojekt.

Förra säsongen tävlade Emil i världscupen med det svenska freeski-landslaget, men gick bet på de värdefulla finalplatserna med en hårsmån. I och med omstruktureringar i landslaget har platserna minskat från åtta platser till fyra-fem, beroende på om det handlar om Big Air eller Slopestyle. Emil ligger femma i landslaget vilket innebär att han ligger precis under gränsen för att få åka världscupen och behöver därmed kliva ned en nivå.

När de flesta hade lagt sig ner och gråtit vid ett sådant besked kör Emil på med en fast beslutsamhet:
– Mitt mål är att kliva upp på pallen i varje tävling som jag är med på och visa att jag fortfarande har det i mig. Att kliva ned en nivå ger mig samtidigt andra möjligheter som jag ser fram emot, som att till exempel filma med ett gäng som heter Suede. Jag vill få ihop en part till deras nästa film och få använda min kreativitet även på det sättet.

Att filma och dokumentera skidåkning är någonting som ligger dalmasen varmt om hjärtat. Självklart är det nyttigt att få se sig själv på film för att utvecklas, men möjligheten till att släppa loss kreativiteten och skapa någonting unikt som kan pusha sporten lockar mest. Till veckan får ni inte missa när hans senaste season edit “Enternal Fire” släpps, där blandas klipp från föregående säsong i en härlig cocktail med allt från streetåkning i Tromsö till slaskshred på Kimbosessions. En dröm i framtiden är ha en roll i en större filmproduktion, men först på agendan väntar en fullsmockad vinter med tävlingar runt om bland Europas toppar och dalar.

Första tävlingen går av stapeln i mitten av januari och Emil har såklart laddat upp genom att ha spenderat x-antal svettiga timmar på gymmet, gjort frivändningar i sömnen och sprungit rejäla löprundor runt om i den jämtländska naturen. Ja, ni läste rätt: den jämtländska naturen. Den förut Falunbaserade skidåkaren har faktiskt packat ihop sitt pick och pack och flyttat till Östersund, en plats han verkar trivas fint på. Dessutom har han satt sig i skolbänken igen och tagit sig an en utbildning i Idrottsvetenskap. Så hur orkar Emil egentligen med att jonglera hårdträning, universitetsstudier, elitsatsning i skidåkning och ett socialt liv? Jodå, en bra start på dagen verkar lösa det mesta:
“Det ska vara en bra grötportion med massor av frön och en klick kokosfett. Förutom en stabil frukost behöver jag glad och positiv energi från folket i min omgivning. Jag vill inte bli påverkad av negativa människor utan väljer helt enkelt att ha bra folk omkring mig.”

Det där med positiv energi är någonting Emil har svart bälte i. Alla som har umgåtts med honom vet att hans skratt smittar och att det alltid lyckas bli en bra vibe när han är med i gänget. På hans Instagrambio kan man läsa “Child’til I Die” – någonting som faktiskt känns klockrent när man tänker på Emil. Hur skulle det egentligen se ut om han hade vanliga rutiner och gick runt lite halvsur på ett tråkigt jobb? Han passar som skidåkare, där får han utlopp för sin lekfullhet och behöver förhoppningsvis aldrig växa upp till någon tråkig, vuxen stereotyp.

Emils pinfärska säsongsedit ”Eternal Fire”

Emil har glimten i ögat, nära till skratt och ett stort hjärta. Han ser sin omgivning, känner in om någon inte mår bra och är helt enkelt en riktigt fin grabb. När det kommer till skidåkning så är det någonting som han andas och lever, varje dag, året om. Det är hans livskamrat, hans glädjetjack och musa. Någonting som genomsyrar hans persona och mindset, oavsett vad han tar sig an. Han förklarar sin kärlek för sporten och hur han hoppas på att kunna sprida vidare den känslan till andra:
“Jag vill inspirera åkare och inte bara genom min åkning, utan med mitt tankesätt på skidåkning. Det är så mycket mer än bara tricks, på tricks, på tricks. Det handlar om en frihetskänsla där du kan göra precis vad du vill utan att någon annan egentligen har någonting att säga till om. Det är verkligen det roligaste som finns där du samtidigt bara kan låta din kreativitet få flöda.”

Det är inte bara skidåkning som visar upp Emils kreativitet, den får också uttryckas i hans tuschmålningar, skatesessions och klädstil. Som om det inte var nog med att han var duktig på att åka lagg och har ett face som passar in på vilken modellagentur som helst. Dessutom påstår han själv att han är grym på att laga mat, där en vegetarisk röd curry får stå som paradrätt. När jag frågar vilka han själv blir inspirerade av säger han utan att tveka:
“Många av de skidåkare jag inspireras av än idag är de jag växte upp med och såg upp till, de personerna är fortfarande som mina idoler. En kille är Frej Jönsson, han åker inte längre men när han åkte var det riktigt fett tycker jag. Sen hittar jag även inspiration av Henrik Harlut och Tanner Hall, men även en hel del skateboardåkare så som Oskar Rosenberg. Oskar brinner verkligen just nu, den stylen han har på skate vill jag kunna ha på skidor.”

Vill ni få upp ert skidpepp rejält och få en hög dos av inspiration på annat håll så tipsar Emil även om att poppa lite popcorn och dra på en gammal goding till rulle:
“Teddybear Crisis är alltid number one. Den är gammal, men det är den jag har blivit mest påverkad av all time när det kommer till skidfilmer. Behöver man extra pepp kan man även åka lagg med musik i lurarna och då är det låten Family med Popcaan som gäller, i vart fall för mig.”

Emil Granbom och Hugo Burvalls legendariska battle i Kläppen

Jag lyssnar på låten och kan se Emil framför mig där han drar en bakåtvolt i en solnedgång någonstans med ett leende på läpparna. En rätt bra bild på ett behagligt liv. Jag vet dock att det inte bara kommer att vara glass och ballonger för Emil i vinter, att ge sig in i europakuppen med fullt fokus innebär hårt arbete. Vägen under hans tävlingskarriär har inte alltid varit enkel, exempelvis var han kvalificerad till OS i Pyeongchang 2018, men landslagsledningen valde att skicka en annan kille de ansåg hade bättre prestationsförmåga.

Emil sprider åkglädje och njuter av små ting, men han lägger även ned en ordentlig kraftansträngning för att ta sig till den nivån han vet att han hör hemma på. Hans 11e placering i fjolårets världscupsfinal (som enda svensk i final) är ett utav många bevis. Det finns ett jävlar-anamma hos den flygande dalmasen, en motivation som brinner i hans bröst och som får honom att driva sin skidåkning framåt. Det kallas för dedikation, någonting som kräver timmar av slit och ren kärlek till det man gör. Addera en orubblig positivitet, ett par stora skidbyxor, ett asgarv och en stor portion style så har ni hela paketet á la Granbom. Det ska bli spännande att se hur vinter utvecklar sig, förhoppningsvis står han på pallen ett flertal gånger och vinner tillbaka sin plats på världskuppen. Men framför allt så hoppas jag att han fortsätter att smitta åkare med sin lekfulla energi, för vi kan vara Childs ’Til We Die, visst var det så?

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.