”– En mycket fin minisemester som kickar igång skidvintern” testpiloten om Funäsdalsberget

Rikard Norman och hans familj vann testpiloten till Funäsdalsberget. Nu har de varit i Funäsfjällen och teståkt pister, käkat blåbärspaj och mycket annat. Här är deras intryck.

Bilens termometer visar på -23 grader när vi strax efter midnatt anländer till Funäsdalen under den första veckan i januari 2021. Det är ofta riktigt kallt så här års och det visar sig att temperaturen ska hålla sig på den här nivån även på dagarna. Trots det är familjen taggade på att äntligen få åka skidor ett par dagar och allra gladast är dottern. Hon har pratat om det sedan flera månader tillbaka.

Tidigare har vi haft en stuga en timme bort och därmed tillbringat en stor del av våra skiddagar med att åka skytteltrafik fram och tillbaka till skidanläggningarna i området.

Hotell Funäsdalen, navet för skidåkningen i området

Den här gången bor vi på Hotell Funäsdalen som ligger mitt i byn. Funäsdalen känns lite som en mindre stad, en liten lillebror till Åre. Här finns butiker, livsmedelsbutiker, systembolag och apotek.

Hotellet är navet för vår vistelse och erbjuder flera möjligheter till skidåkning och andra aktiviteter som bad i en tilltagen pool, pingisbord och tillgång till spark för att åka på den frusna sjön bakom huset. Förutsättningarna är goda för en trivsam familjesemester.

”Funäsdalen känns lite som en mindre stad, en liten lillebror till Åre.”

Det är tävlingar i helgen, överallt finns ungdomar i fartdräkt och med raceskidor. Det stämmer bra överens med den bild vi fått från tidigare besök här. Funäsdalsbergets anläggning är särskilt nischat mot race-åkare, det är alltid något lag som tränar här.

 

Gondolen upp till toppen ligger ett stenkast från hotellet och tar oss till pister som normalt bäst beskrivs som hårda. Systemet är inte särskilt stort men de välpreppade pisterna har en bra längd och lutning. Dessutom slipper man köer till liftar, restaurang och parkering.

Jag har också en särskild relation till barnbacken på Funäsdalsberget där dottern lärde sig att svänga och stanna för tre år sedan. Jag har inte träffat på nån annan barnbacke med lika ordentlig längd och bra lutning”

Till Funäsdalsberget åker man särskilt för att åka fort med skidorna på kant i skärande svängar. Det brukar finnas tillräcklig fallhöjd för att även de mest ambitiösa fartdårarna ska kunna få sitt lystmäte. Uppe på berget finns dessutom en häftig toppstuga. Den ligger verkligen precis på toppen, med ett stup bakom ner mot byn med en storslagen utsikt.

Jag har också en särskild relation till barnbacken där dottern lärde sig att svänga och stanna för tre år sedan. Jag har inte träffat på nån annan barnbacke med lika ordentlig längd och bra lutning. Just de dagarna vi är där är två av tre öppna pister dedikerade för en skidtävling vilket leder till ett tunt testunderlag denna gång. På grund av det begränsade pistutbudet uppskattar vi särskilt närheten till andra anläggningar. Femton minuters bilfärd från hotellet har vi tillgång till flera och helt olika skidanläggningar.

Tänndalen

Några minuter väster om Funäsdalen och Funäsdalsberget finns Tänndalen. Det är en trevlig anläggning, bestående av vad som från början var fyra separata system men som idag är sammankopplade. Alla pisterna ligger på rad utmed en och samma bergssida. I loungen på hotellet börjar jag samtala med en man som åkt i Funäsfjällen i 45 år. Hans tips är att börja i ena änden av Tänndalen och sen åka sig igenom systemet till andra sidan för att få ha en trevlig målsättning och variation i åkandet. Ett varv tar honom cirka 2 timmar berättar han. Pisterna är övervägande röda, åt det kanske lite snällare hållet.

Åker man istället söderut från Funäsdalen finns Tännäskröket. Det är en lite mindre anläggning, med lägre fallhöjd och mindre liftköer. Anläggningen har offpistambitioner och lägger krut på att anordna offpistmiljöer. Som ett kvitto på det arrangerades till exempel Junior-SM i friåkning 2012.

Familjens favoritanläggning i området är Ramundberget, 15 minuter norrut från Funäsdalen. Här spenderar vi två dagar i kylan men med ett ständigt leende på läpparna. Det har hänt väldigt mycket med anläggningen sen vi började åka hit för tio år sedan. Det har tillkommit en rejäl sexstolslift, restauranger, värmestugor och en ny reception med stora ytor för förvaringsskåp, omklädningsrum, duschar och sittplatser. Det är fräscht och modernt utan att ha tappat sin själ. Här finns också access till Nordic Ski-systemet för den längdintresserade, hur spåren är kan vi dock inte förmedla eftersom denna märkliga sport ännu inte drabbat familjen.

”Servicen är suverän, de allmänna ytorna är tilltagna och trevliga, middagarna är verkligen bra och vi har på det stora hela en mycket fin minisemester som kickar igång skidvintern 2021.”

Ramundberget är bland de snösäkraste platserna i de svenska fjällen och fram till 2010-talet så innebar sloganen “bara äkta vara” faktiskt att man inte använde konstsnö över huvud taget. Så om Funäsdalsbergets pister kan beskrivas som hårda så kan Ramundbergets beskrivas som mjuka. Fallhöjden är mindre men terrängen böljar desto mer och det finns lekfull skogsåkning att tillgå. Dottern fastnar snabbt för Mickelinas skog.

Det är ett skogsspår mellan pisterna där barn susar fram i små spår och gupp. Vid mer normala snöförhållanden finns även skogsåkning för vuxna på alla nivåer. Den nya sexstolsliften åker från receptionen till toppen och annars finns ankarliftar i två etapper för att komma upp. På toppen ser man en häftig byggnad som nästan smälter in i omgivningen, en kåta klädd i fjällbjörk. Det är Tusen, en restaurang.

Åkningen tillbaka till dalstationen är trevlig och erbjuder flera alternativ som passar de flesta åkare. Skråar man österut kommer man till en gammal fyrstolslift som servar området Osthang. Här finns rejäl lutning, gles skog och kul terräng för de lite mer erfarna åkarna. Här ligger även en värmestuga och verksamheten The real Osthang – med ett tillhörande Instagramkonto att rekommendera! På andra sidan av berget finns en släplift som servar området Västhang. Västhang är lite flackare än Osthang men med samma typ av glesa fjällbjörkar. Backarna böljar ner mellan skogspartierna och det finns mängder av linjer att välja mellan.

Luncherna varierar. Första dagen äter vi en “helt okej” lunch på hotellet men jämfört med de luncher vi äter i Ramundberget de efterföljande två dagarna så är de senare mer prisvärda. Fruns favoritrestaurang i omgivningen är Buskvallen i Tänndalen, som vi inte besöker denna gång. Det är en timmerstuga i slutet av en pist med gemytlig atmosfär, schysst lunch och som dessutom har ett trevligt ölutbud.

En kall varm vistelse

Genast uppfattar vi en trevlig atmosfär på hotellet. Personalen är mer än bara trevliga och servicekänslan är god. Känslan förstärks ytterligare av att man verkar elda dygnet runt i kaminerna som finns i loungen och restaurangen. Elden verkar dessutom uppskattad av gästerna, vi är många som står redo att få vara eldvakter närmast brasan en stund. Om det beror på grottmänniskoinstinkter eller på grund av att det är kallt på hotellet är dock oklart.

Rummet är dock verkligen i minsta laget. Som vi alla vet är skidåkning en materialsport och det blir rejält trångt med alla kläder och prylar. Vi har som vanligt med oss tältlina i skidpackningen och kan därigenom skapa en provisorisk klädlina, väskorna får vi tömma i olika högar och gömma under sängarna.

Vi bor tre vuxna och ett barn i ett familjerum med en dubbelsäng (i ärlighetens namn är det två enkelsängar med två bäddmadrasser där dottern hamnar mitt i glipan) och två nedfällbara våningssängar. Våningssängarna får två vuxna i sällskapet sova i utan klagomål, varken före eller efter natten. Ska man vara petig är rummen inte särskilt stajlade, den gemytliga känslan de allmänna utrymmena har följer inte med in på rummen som tapetserats med tomma vita vävtapeter.

Desto trevligare är dock hotellets tilltagna pool. Vi upplever vattnet som lite kallt och det hjälps inte av att ha vistats en dag i mer än 20 minusgrader och därefter tagit en kalldusch. Är man, likt vår dotter, inte en badkruka är poolen perfekt oavsett. Som ni kanske anar fryser vi mycket under vår vistelse. Vi får höra att det finns ett problem med varmvattnet: och det blir vi varse första dagen när vi tvingas duscha iskallt. Varmvattnet tar slut cirka klockan 16 när hotellgästerna droppar in och vill duscha på kvällen. Enligt personalen jobbar man på en långsiktig lösning på problemet och jag hoppas att man löser det. Att behöva duscha kallt efter en dags skidåkning ser jag knappt som acceptabelt på ett UCPA-center, på ett ambitiöst hotell i Sverige 2021 är det faktiskt förvånande.

Vi fortsätter också att huttra i restaurangen vid frukostar och middagar där värmen verkar nedskruvad. När vi frågar personalen om de aldrig fryser med sina tunna skjortor så visar en servitör sin tröja under: “vi fuskar!” säger han och ler. I vårt boende ingår tvårätters middag varje kväll. När jag tittar på boendepriser för att boka en liknande helg med tillgång till pool och middag inkluderat är merkostnaden relativt liten. Då middagarna dessutom är riktigt bra så är det helt klart ett prisvärt val. Samtliga i sällskapet är positivt överraskade. Den sista kvällen äter vi middag innan avfärd och beställer varsin burgare från a’la carte-menyn. Med tanke på hur positivt överraskade vi varit kvällarna innan så blir besvikelsen extra stor när hamburgarna är rejält ofärdiga – faktiskt råa – smaklösa och de goda pommesen från gårdagens middag är utbytta mot trista fryspommes. Våra synpunkter tas emot med lyhördhet och leenden. Det finns även ett stort tålamod med att hjälpa vår sociala dotter som flera gånger går själv till baren och receptionen för att be om saker. Att personalen tar sig tid att bemöta barn på ett bra sätt förtjänar att framhävas.

När det är dags att lämna konstaterar vi att det finns tillgänglig och trevlig åkning att tillgå men om man bara planerar att åka en gång per år så är det rekommenderat att åka något senare på säsongen på grund av kylan och tillgängligheten. Få anläggningar i Sverige har visserligen öppnat alla pisterna till trettonhelgen.

Det är alltid trist att läsa lysande rekommendationer om något för att bli varse om något annat bortanför texten, därför har jag särskilt noggrant tagit upp det som varit mindre bra.

I relation till det är också de positiva omdömena verkligen positiva. Servicen är suverän, de allmänna ytorna är tilltagna och trevliga, middagarna är verkligen bra och vi har på det stora hela en mycket fin minisemester som kickar igång skidvintern 2021.

Text: Rikard Norman

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera