Evelina Nilsson ”– Jag har inga förväntningar”

Nu på onsdag 28 november är det dags för Freeride Film Night i Stockholm. Precis som förra året är nu biljetterna slut, men du kan fortfarande ställa dig på en kölista. Vi kollade av läget med Evelina Nilsson inför film- och inspirationseventet.

På onsdag kväll är det återigen dags för Freeride Film Night. Anmälningarna har sedan vi berättade om filmkvällen i Skyddsrummet på söder Mälarstrand i Stockholm för ett par veckor sedan trillat in. Nu är maxantalet nått. Ni som har anmält er kommer att få ett bekräftelse via mail under dagen. Här finns en reserv-/kölista där du kan anmälan dig.

Under kvällen som startar 18.30 kommer filmen ”Frozen Mind” med Victor De Le Rue i huvudrollen att visas. Det är en film om hans branta brädäventyr i Chamonix . Felix ”Felkan” Lundin håller i moderatorsmikrofonen och arrangörerna The North Face, Alpingaraget och Freeride.se bjussar på mat och dryck.

På plats är också skidåkaren Evelina Nilsson och berättar om sitt senaste projekt från Kebnekaise. Vi lyfte luren och ringde till den alltid lika andliga, genomtänkta och egensinniga skidåkaren från Luleå.

På onsdag är det dags för Freeride Film Night: Vad har du för förväntningar?
– Jag försöker alltid att inte ha några förväntningar. Jag har drömmar istället, säger Evelina Nilsson.

Okej, vad innebär det då?
– Jag tänker så här: förväntningar handlar om yttre omständigheter som man inte själv kan påverka. Jag väljer istället att lägga fokus där jag kan påverka. Jag vill inte ta bort min skapandekraft och lägga den utanför mig själv och därför har jag inga förväntningar.

Vad tar du med dig till Freeride Film Night?
– Min intention med min roll under kvällen är att verkligen vara öppen och kunna ge det som kommer, det beror ju lite på vilka frågor folk ställer. Jag hoppas att det kommer intressanta och nyfikna frågor så att det blir en bra diskussion som inspirerar. Jag hoppas att jag kan inspirera och ge lite wow själva till de som kommer, det är min intention med kvällen.

Du ska berätta om ditt projekt i Kebnekaise: Vad kommer publiken att få veta om det?
– Vår film från Keb är inte helt klar, det återstår några detaljer. Jag kommer att visa bilder från projektet och så kommer jag att berätta om vår resa dit och vad vi gjorde. Sedan är det upp till publiken att fråga lite vad man vill. Felkan moderarer samtalet och han har faktiskt fått se filmen så han är väl också laddad med lite frågor tror jag. 

Hur var resan till Kebnekaise?
– Det var helt magiskt, det var många om och men innan resan. Det var lavinfarligt när vi skulle dit. Bergsguiden Jimmy Odén sade innan att vi inte skulle åka för att det var för lavinfarligt. Så vi fick skjuta på resan till senare än vad som var planerat, vi siktade på maj då ingen är där vilket skulle visa sig vara rena drömmen! Jag har filmat en del, men aldrig haft så mycket yta och terräng helt för oss själva! Nu filmade jag med mina syskon Julia och Jonathan vilket var lite extra coolt. Det är något speciellt med att vara i Sveriges mäktigaste bergsmassiv och filma med de personer som man har hängt mest med i hela sitt liv. Guiden Martin ”Bruce” Lundberg var med oss.

Har du varit där många gånger tidigare?
– Nej, jag är ju därifrån trakterna, uppväxt i Luleå, men har ändå inte tagit mig dit. Jag hade vara varit på fjällstationen på sommaren men då inte ens för att gå upp på toppen.

Vad tyckte du om förra årets Freeride Film Night?
– Super härligt! Det var kul. Samuel Anthamatten hade en jättecool film då. Jag tror att Victor de le Rues film nu också är as fet! Sverre Liliequist var moderater då, nu blir det Felkan. Men det var trevlig tillställning, lättsamt, roligt, gemenskap. Det var najs helt enkelt!

Vilken är din bild av stallkamraten på The North Face Victor de le Rue?
– Vi lärde känna varandra för ett år sedan när jag kom med i The North Face team, så vi har hänget en del. Vi åkte i Verbier tillsammans i vinter, åkte mest park då eftersom det var dålig snö utanför. I sommar hade vi ett event i Italien och hängde. Han är ödmjuk, rolig, väldigt snäll. Sen är han så sjukt duktig på det han gör, verkligen en äventyrare. Han är i uttrycken som han väljer: surf, bräda eller vad han nu hittar på. Han har också en fin gemenskap med brodern Xavier, de har gjort mycket ihop. Känns som en lätt person, tar inte allt så allvarligt!

Vad gör du i vinter?
– Jag har tre projekt som jag vill göra. Precis nu i dagarna har jag lagt upp lite olika expeditionsförslag till North Face. En grej som jag vill göra är att i, slutet på juni, dra med alla team-tjejer upp på Nordamerikas högsta berg Denali. Planen är att ta med olika discipliner löpare, skidåkare, snowboardare, klättrare. Sjukt spännande! Sedan har jag två lite hemliga projekt tillsammasn med Gustav Cavallin från The Bunch, men det berättar jag inte mer om nu! 

Bor du kvar i Åre?
– Ja, jag kommer att ha Åre som bas och utgå härifrån. Jag vill förresten, förutom tidigare nämnde grejer, även också göra något med Shades of Winter. Tja, det är mycket inspiration i luften! Man vill ju bara åka skidor och ha det fett kul! Onsdagskvällen blir en härlig kick off inför vinterns alla äventyr, stora som små!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.