Film: Här åker den norska skidåkaren ned i sprickan

Se den obehagligt fängslande filmen från när den rutinerade skidåkaren Bård Smestad ramlar ned i en spricka i snön i närheten av Stryn. Tack och lov slutade incidenten väl utan några allvarliga skador.

Bård Smestad är den rutinerade norska topptursentusiasten som åker skidor året runt. I skrivande stund har han 36 månaders skidåkning i rad utan uppehåll, med minst en skiddag per månad, utan några allvarliga olyckor. Men den här gången hade det kunnat slutat riktigt allvarligt.

Holedalsfjellet i närheten av Stryn

Efter vinter med mycket snö och en relativt kall sommar så har förutsättningarna för sommarskidåkning varit goda i Norge.Vid tillfället utgick Bård och hans vän Ola, som var med vid tillfället, från Skjerdingsdalssetra som ligger mellan två tunnlar på Strynefjellsvegen. Efter en två timmar lång anmarsch var de framme vid Holedalsfjellet där det låg snö som de visste fanns tack vare satellitbilder.

Bård tog bilder längs vägen upp som han skulle kunna ta hjälp av för att grunda sitt vägval nedför. När han börjar åka nedför avviker han något från den planerade linjen då han ser en fin ryggfromation med tillsynes fin snö. Plötsligt dyker sprickor i snötäcket upp, först några mindre som Bård lätt kan hoppa över, men därefter öppnar en stor spricka upp sig i snön som inte gick att väja för.
– Samtidigt som jag saktar ner lite ser jag att jag är på väg rakt mot en mycket större spricka. Jag ser att det är svart och mörkt och tänker i några sekunder tillbaka på tidigare olyckor inte långt härifrån där folk har ramlat ner i öppningar under snön, i kombination med att vatten som rinner ner under, säger Bård Smestad till Fri Flyt.

Åkte i 40 km/h när sprickan dök upp

Det var inte en glaciärspricka som öppnat upp sig utan snön på platsen låg ovanpå berg och sten. På Strava gick det att se att Bård åkte cirka 40 kilometer i timmen ovanför den platsen där sprickan dök upp innan han förgäves försökte bromsa och föll två meter ned i berget.
– Jag faller över kanten och slår den vänstra sidan av hjälmen med en duns på den blöta stenen. Skidorna studsar av och jag stannar tvärt i en vägg av snö. Det tar några sekunder innan jag inser att det har gått någorlunda bra. Lite mörbultad kan jag skrika till Ola att jag mår bra ifall han hade sett det hela. Ola hade gått ungefär på samma linje som jag och förstod att något var fel när jag bara försvann.

Film när skidåkaren åker ned i sprickan

Inga allvarliga skador men en erfarenhet rikare

Tack och lov kom Bård Smestad undan lindrigt med en sträckning på baksida lår, en stel rygg och en erfarenhet rikare.
– Lärdomen är att du måste hålla dig till den plan du har gjort när du åker ner, kolla eventuellt igen vad du har av bilder och annan information om du är tveksam eller ändrar din plan. Det säkraste är att gå upp samma väg som du ska ner, då minns du terrängen och linjen mycket bättre än om du bara studerat linjen på avstånd eller på bild.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.