Fler deltävlingar i SST och SSS i vinter

De svenska slopestyletourerna växer – i vinter blir det sju deltävlingar både för skidor och snowboard. Första tävlingen äger rum i Kiruna på luciahelgen och alltsammans avslutas i Lindvallen i mitten av april.

Tredje säsongen gillt nu för SST (Swedish Slopestyle Tour) och SSS (Swedish Snowboard Series) som till i år fått med sig fler samarbetspartners och utökar antalet deltävlingar. Nytt är också en gemensam finalhelg i Lindvallen i mitten av april, även för skidåkarna som tidigare år haft sin final i Åre under Valborgshelgen.

– Det är många som inte fått vara med och tävla i Åre tidigare, eftersom bara de 20 bästa killarna och 6 bästa tjejerna gått till final, och det är lite synd eftersom det är en av Sveriges bästa parker. Nu när det är en deltävling där får fler chansen att tävla i Åres park, säger skidförbundets touransvarige, Anders Norin.

SST och SSS är två separata tourer, men med några gemensamma stopp. I år handlar det om tävlingarna i Kiruna, Kläppen och Lindvallen. I SST tävlar bara seniorklasserna (födda 1999 eller tidigare) medan SSS är öppet för alla åldersklasser.

– Det ska bli otroligt spännande att dra igång den tredje säsongen av Swedish Snowboard Series. Rent sportsligt tycker jag vi står för ett väldigt välkomnande alternativ, att se åkarna interagera i alla åldrar gör mig riktigt glad, säger Olle Danielsson sportchef för snowboard på Svenska skidförbundet.

– Upplägget på SSS är bra för att det ger de yngsta en chans att se och åka med de bästa. Men på SST skulle det bli ohanterligt stora startfält om alla klasser tävlade samma helg – ett angenämt problem. Det är fantastiskt att se vilket stort antal åkare det finns som vill tävla i freeskiing, säger Anders Norin.

För att inte tära för mycket på deltagarnas reskassor är det varje skidåkares tre bästa resultat under vintern som räknas när det är dags att summera vilka som får köra finalen i Lindvallen. Det är givetvis helt okej att vara med i fler än tre deltävlingar, men inte nödvändigt. För snowboardåkarna är det de fyra bästa resultaten som avgör tour-rankingen.

– Det är tätt mellan tävlingarna i februari, med fyra helger i rad, men eftersom man bara räknar de tre bästa resultaten kan man ju välja att inte åka till Vännäs om man bor långt söderut eller Stockholm om man bor i norr, säger Anders Norin.

De nya sponsorerna, Dr Zipe, Nescafé och Scandinavian Rails är peppade på att bidra till de växande sporter som snowboard och freeski är.

– För oss på Scandinavian Rails är det självklart att bidra till en bra verksamhet i Sverige. Jag har levt nära sporten sen den föddes och det är på gräsrotsnivå man kan göra skillnad. Där finns en härlig energi och glädje som är värd att visa och sprida, säger David Ny, VD på Scandinavian Rails och expert på att bygga slopestyle-banor.

Anders Norin, touransvarig för SST och SSS på Svenska Skidförbundet, är naturligtvis nöjd med utvecklingen:

– Att sponsorer ser värdet av det vi gör och vill vara med och utveckla plattformen är ett kvitto på att vi går i rätt riktning och gör något som har betydelse. Vårt långsiktiga mål är att ha de bästa nationella tourerna i Europa och då krävs det bra samarbeten. Det vi ser nu är ett trendbrott och vi är laddade och ödmjuka inför utmaningen.

Deltävlingar SST 2015

Kiruna: 12-13 december
Kungsberget: 13-14 februari
Vännäs: 21-22 februari
Hammarbybacken: 28 februari-1 mars
Åre: 7-8 mars
Kläppen: 20-22 mars
Lindvallen (FINAL): 17 april

Deltävlingar SSS 2015

Kiruna: 12-13 december
Falun: 17 januari
Skellefteå: 31 januari
Vännäs: 14 februari
Kläppen: 20-22 mars
Åre: 28 mars, OBS. endast tjejer
Lindvallen: 17-19 april

För mer info, kika in på förbundets hemsida (som även fått ett direkt-anmälningssystem):
Snowboard >>
Freeski >>

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.