Första skidorten i konkurs till följderna av Covid-19

Bolaget bakom det gömda offpistparadiset Svanstein, Pullinki Mountain AB, går i konkurs efter att ha drabbats hårt ekonomiskt under krisen som coronaviruset fört med sig. Detta är oss veterligen den första skidanläggningen som gått i konkurs på grund av Covid-19. Frågan är om det är den sista?

Nyligen rapporterades att Pullinki Mountain AB som driver skidanläggningen Pullinki Ski i Svanstein går i konkurs till följderna av rådande coronapandemi. Under påsken tappade anläggningen 90 procent av gästerna, till stor del på grund av den stängda gränsen mot Finland som endast ligger tre kilometer från bort.

Detta blev dödsstöten för denna idylliska anläggning som gjorde förlust även i fjol då snötillgången tyvärr var bristande.

Pullinki är ett berg i Övertorneå kommun som, trots sin relativt låga höjd på 357 meter över havet, bjuder både på imponerande åkning och iögonfallande natur. Fem liftar och 16 backar, varav den brantaste mäter hela 50 grader, där också det svenska rekordet i speedskiing uppmättes (189 km/h!). Berget består nästintill uteslutande av natursnö och är riktigt inbjudande för offpiståkning i gles skog.

– Terrängen är grymt kuperad med bäckraviner och olika lutning. Jag tycker det är som ett mini-Kanada där det kommer snö hela tiden.

Så beskrev Jacob Söderqvist berget för några år sedan när freeride intervjuade honom 2016 då han tillsammans med två andra vida kända snowboardpionjärer, Ingemar Backman och Johan Olofsson, tog över driften på Pullinki Ski Svanstein.

Anläggningen har också flera faciliteter så som toppstuga, restaurang, butik, uthyrning, guidning, camping, vandrarhem och det är ingen mindre än Stig Strand som har planerat och dragit nedfarterna på berget en gång i tiden.

Trots konkurs för Pullinki Mountain AB så är det många som hoppas på att liftarna ska fortsätta rulla. Anläggningen ägs av Svanstein Resort, där Linus Rova är majoritetsägare.

– Självfallet kommer jag så fort som möjligt att starta ett arbete med att hitta någon lösning för fortsatt drift. Anläggningen är så bra och så uppskattad av gästerna att den naturligtvis inte kan stå och förfalla, säger Linus till Haparandabladet.

Inte nog med att detta är en uppskattad skidanläggning, platsen är också klassificierat som ett av UNESCO’s världsarv efter att Wilhelm von Struve skapat sin berömda meridianbåge (för att mäta jordens storlek och form) med hjälp av en mätpunkt på denna plats.

Vi hoppas att denna kulturhistoriska idyll går att rädda. För vem blir inte sugen på fluffig skogsåkning efter att ha kikat på denna film från Svanstein?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.