Gällivare kommun köper Dundret för 90 miljoner kronor

Idag blev det klart att Gällivare kommun köper Dundrets skidanläggning av Lapplanddiscovery AB, till en total köpeskilling av 90 miljoner kronor.

Affären som alltså är värd när hundra miljoner svenska kronor omfattar fastigheten Gällivare Dundret 5:4, med tillhörande backar och byggnader. Björnfällan och fastigheten innehållande bergrummet behåller företaget Lapplanddiscovery AB och driver vidare:
– Dundret är en alpin anläggning i världsklass och en av Gällivares främsta tillgångar. Det är av stor betydelse att kommunen säkerställer möjligheten för ortsbor och besökare att fortsatt kunna nyttja Dundrets alla möjligheter till rekreation och fritid, säger Jeanette Wäppling som är ordförande i Kommunstyrelsen. 

Dundret har haft en lite ryckig historia de sista åren. 2015 satsade man 50 miljoner i en ny stolslift av modern express karaktär från Leitner, men två år senare begärdes Dundret i konkurs, de tunga investeringarna hade då inte gett den ekonomiska tillväxt som man hade hoppats på. Som resultat av utebliven omsättning tvingades Dundret höja träningskostnaderna för Gällivare sportklubb och Skidgymnasiet, vilket gjorde att dessa dels fick ställa in en del verksamhet samt åka till Kiruna tolv mil bort för att träna.

I det skedet våren 2017 klev nuvarande ägaren Peter Aasa, och bolaget Lapplanddiscovery AB, in och köpte Dundret. Peter Aasa driver också bland annat Quality Hotell i Gällivare och har fått kämpa med lönsamheten i Dundrets skidanläggning. Under de två år som gått har Peter Aasa känt sig motarbetad av kommunen när han velat göra satsningar på skidanläggningen. Därför säljer han nu backarna med byggnader och campingdelen, uppger lokala mediet Affärer i Norr.

I den pågående samhällsomvandlingen är Dundrets fortsatta utveckling av stor betydelse, skriver kommunen i sitt pressmeddelande. Den fjällnära bebyggelse som växer fram på Repisvaara bygger på just närheten till naturen och fritidsaktiviteter, inte minst i vintermiljö. Ett viktigt steg mot att uppfylla visionen ”En arktisk småstad i världsklass”:
– Skidanläggningen Dundret är den perfekta och självklara platsen för den fortsatta utvecklingen av alla alpina sporter, säger Birgitta Larsson som är Kommunstyrelsens vice ordförande i Gällivare och fortsätter; det måste vi jobba för så att skidgymnasium och övriga aktörer har tillgång till perfekta tränings- och tävlingsmöjligheter.

Kommunen ser också att turistnäringens utveckling förutsätter något som drar besökare. Då är Dundret är en skidanläggning som kan stimulerar till utvecklingen av fler och nya aktiviteter. I och med köpet vill kommunen skapa förutsättningar för en fortsättning i den riktningen.

Dundret ligger en mil sydväst om Gällivare, fallhöjden är 350 meter. Toppen ligger på 823 meter över havet och man har 15 pister och 4 pister. Mer om skidorten i skidortsdatabasen.

Under måndag kväll den 15 april fastställde kommunfullmäktige, i enlighet med kommunstyrelsens förslag som lades fram några dagar tidigare, beslutet att förvärva skidanläggningen Dundret för 90 mkr. Affärens genomförande förutsätter nu bara att parterna kommer överens om överlåtelsehandlingar. Övertagandet planeras till 3 juni 2019.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.