Hallå där: Mad Mike

Freeride träffade Micke Högberg, en av få heliguider som åker bräda. På vintrarna håller han sig till Kittelfjäll, där han hittar bland toppar och raviner som i sin egen trädgård. Mickes vardag som heliguide är en ständig kamp på grund av ledsjukdomen reumatism, men hans entusiasm och åkglädje är det inget man tar miste på.


Micke ”Mad Mike” Högberg
Foto: Espen Schive

Micke Högberg, du gör din 21:a säsong i Kittelfjäll. Varför just Kittelfjäll?
Det är den bästa platsen i världen.

Vad gör du i Kittel?
Jag kör både heliguidning, isklättring och westernridning. Att rida i puder är en total upplevelse.

För bara sju år sen drabbades du av reumatism, det går ju hårt åt kroppen och du har ett väldigt fysiskt arbete. Vad sade läkarna då du fick diagnosen?
De gav mig en hög med mediciner och sade att jag måste trappa ner. Inte sluta helt, men trappa ner. Första vintern var jag typ drogad hela tiden och en vän fick hjälpa mig med guidingen och hästarna.

Sen bestämde jag mig för att satsa framåt, alltid framåt. Så jag slutade ta mediciner och började köra igen som vanligt. Jag har ständigt ont i kroppen, men alltid framåt.

Kör du någon rehab?
Jag gillar inte gym och träning, jag tränar inte, tänkte jag i början. Men jag var och hälsade på en vän i Michigan och han fick mig att börja träna. Under tre veckor där fick han mig att träna varje dag och när jag kom hem så hade jag fått upp ett sug efter träning. Jag gör pass med låga vikter och många rep, sen dess har jag faktiskt mått bättre.

 

Mikael Högberg är även känd under namnet Mad Mike, en av de cowboys som hänger med Free Radicals-gänget. Micke är bland annat ökänd för sina ridturer i full cowboy-mundering genom Stockholms gator, till premiären av Free Radcals filmen förstås.

 

Text: Alvaro Susena

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.