Hellre goggle- än ögonbränna: Så skyddar du ögonen i bergen
Vårvädret kan bjuda på tvära kast i väderleken. Då är det lätt att glömma bort att ögonen utsetts för UV-strålning, framförallt i alpin miljö, oavsett om det är strålande sol eller mulet. Freeride kollade med doktor Lundh, alias Fredrik Lundh på Sundsvalls sjukhus, om hur man bäst skyddar tittgluggarna i vår.
Skidåkande läkare och första hjälpen-guide
Fredrik är traumaortoped. Men han har också varit läkare på FWT-touren under tre säsonger, och medicinsk rådgivare åt POC sedan tio år. Tillsammans med Sverre Liliequist och Jerk Loman har han producerat en film om första hjälpen för skidåkare, givetvis med lite inslag av grym friåkning, vilket Freeride rapporterade om 2008.
Tips
Förutom att ha goggles / skidglasöson på sig, vad mer bör man tänka på?
– Att ha någotsånär fräscha goggles / skidglasögon och anpassa färg och skuggning på linsen till ljusförhållanden med flatljus, sol etc.
När det gäller UV-strålning, vilka faktorer spelar in?
– Höjd, snöläge, årstid (hur högt solen står på himlen och hur länge den lyser), och hur länge man är ute.
Vad är den valigaste missen som många skidåkare gör, just när det gäller ögonen och UV-strålning?
– Det vanligaste vädret att bli snöblind i är flatljus/mulet när man inte behöver kisa, då är det lätt att missa glasögonen och man får mest UV-bränna på ögonen. Också att underskatta hur stark UV-strålning är när solen skiner så att man inte skyddar sig med bra linser. Glömma solglasögon på anmarsch, lunch eller fikastunden.
Vilka ögonskador kan man råka ut för?
– Framförallt, “solbränna” på ögonen, då blir man röd och irriterad i ögonen ett par dagar. Om det händer jättemånga gånger kan man få ärrbildning på hornhinnan och sämre syn.
Fakta UV-strålning
Tidpunkt: Ögonen är som mest utsatta under tidig förmiddag och sen eftermiddag.
Ju högre höjd, desto mer UV-strålning: Enligt Världshälsoorganisation (WHO) ökar UV-strålningen med mellan tio och tolv procent för varje 1000 meter i höjdskillnad.
Ögonfärg: Ljusa ögon har mindre pigment i irisen, den del av ögat som absorberar UVA- och UBA-strålningen. Det gör att blåa ögon är mer utsatta och löper större risk att skadas av solen.
UVB-strålar: Har en högre frekvens och kan därför skada ögats främre del, såsom linsen, bind-och hornhinnan. En dag av extrem UVB-strålningsexponering kan leda till solbränna på bind- och hornhinnan, vilket i sin tur kan leda till snöblindhet.
UVA-strålar: Har en lägre frekvens och tränger djupare in i ögat. Det gör att de kan skada gula fläcken, den viktigaste delen av näthinnan som bl.a. sköter färgseendet.